Přírodní léčbaZdravé tipy

Co vše dokáže vyléčit šálek oreganového čaje?

Co je to oreganový čaj?

Oreganový čaj, jak název napovídá, je čaj, který se vaří z listů byliny Oregano, buď sušené nebo čerstvé. Oregano se používá hlavně jako bylinka při vaření, zatímco oregano silice je důležitou součástí tradiční medicíny, ale oreganový čaj nemá stejnou úroveň popularity. Tato bylina byla pěstována ve středomořské oblasti a jinde po tisíce let a je široce dostupná v jakémkoliv obchodě s potravinami, nebo v obchodech se zdravou výživou.

Vzhledem k protizánětlivým a antioxidačním složkám přítomným v těchto listech existuje ohromný rozsah zdravotních přínosů, které může poskytnout jednoduchý šálek tohoto čaje. Co se týká jeho léčivých účinků, můžeme se těšit jak z pití, inhalování, tak i na topickou  aplikaci tohoto čaje na kůži.

Výhody Oreganového čaje

Mezi nejvýznamnější přínosy čaje z oregana patří jeho schopnost vyčistit dýchací potíže, zabránit rakovině, chránit zdraví srdce, posílit imunitu a pomáhat při hubnutí, abychom jmenovali jen několik.

Respirační podmínky

Pít pohár nebo dva tohoto čaje může zmírnit záněty v dutinách a dýchacích cestách a také léčit bakteriální nebo plísňové infekce, které mohou způsobit vaše příznaky. Oreganový čaj je také známý tím, že snižuje příznaky astmatu.

Péče o kůži

Tato bylina je bohatá na antokyaniny, flavonoidy a polyfenolové sloučeniny, které jsou silné antioxidanty schopné neutralizovat volné radikály v kůži, čímž se sníží výskyt vrásek a stařeckých skvrn, stejně jako strie a jizvy. To může také zlepšit pružnost pokožky, která bude vypadat mladší déle!

Rakovina

Různé studie zjistily, že účinné látky v oreganu mohou mít protirakovinové schopnosti, zejména pro rakovinu tlustého střeva. Výzkum ukázal, že pravidelné používání oreganového čaje může způsobit zpomalený růst rakovinných buněk, stejně jako apoptózu (smrt buněk).

Imunitní systém

S vitamínem A, vitamínem C a řadou antioxidantů je tento čaj ideální pro posílení vašeho imunitního systému, protože může zmírnit napětí a stres a současně stimulovat produkci bílých krvinek, což je první linie obrany pro tělo proti patogenům a infekcím. Oregano je také známo, že má antibakteriální a antiseptické vlastnosti.

Zdraví srdce

Na rozdíl od mnoha běžných čajů existují omega-3 mastné kyseliny v oreganovém čaji, který může pomoci vyrovnat hladinu cholesterolu a zlepšit celkové zdraví srdce, což snižuje riziko aterosklerózy, infarktu a mrtvice.

Ztráta váhy

Oreganový čaj má vlastnosti stimulující metabolismus, což může zvýšit potenciál vašeho spalování kalorií, což vám pomůže ztratit větší váhu rychleji.

Hojení ran

Díky antibakteriálním a antiseptickým vlastnostem oreganového čaje se často po vychlazení aplikuje na rány nebo záněty, což urychluje hojivý proces.

Jak si vyrobit oreganový čaj?

Mnoho lidí se rozhodne vyrábět vlastní oreganový čaj, protože sušené oregano se nachází téměř v jakémkoli koření. Čerstvé oreganové listy vytvoří mírně odlišnou chuť, ale poskytují mnoho stejných přínosů pro zdraví. Před zevní aplikací jednoduše nechte tento čaj před použitím vychladnout.

Krok 1: Pokud používáte čerstvé listy oregana, nakrájejte je, aby se uvolnily další účinné složky.
Krok 2: Přiveďte vodu k varu.
Krok 3: Přidejte čerstvé nebo sušené oreganové listy do čajové konvice nebo šálku.
Krok 4: Nalijte horkou vodu přes listy a nechte nápoj luhovat 5-10 minut.
Krok 5: Přidejte med nebo jiná přírodní sladidla, aby jste vyvrátili poměrně silnou chuť čaje.

Oreganový čaj vedlejší účinky

Zatímco existuje mnoho známých přínosů tohoto bylinného čaje, existují také některé vedlejší účinky, které by měly být vzaty v úvahu, jako jsou rizika pro těhotenství a gastrointestinální potíže, mimo jiné.

Riziko těhotenství: Jedním z vedlejších účinků oreganového čaje je jeho stimulace v těle a jeho vliv na hormonální hladiny. V některých případech bylo hlášeno, že oreganový čaj stimuluje menstruaci, což může být pro těhotné ženy velmi nebezpečné, zejména v prvním a posledním trimestru jejich těhotenství.

Problémy se žaludkem: Konzumace příliš velkého množství oreganového čaje, jako u všech potravin nebo nápojů, může způsobit žaludeční potíže a zácpu. Navíc příliš mnoho oreganového čaje může mít za následek závratě, nevolnost nebo zvracení, i když je to poměrně vzácné. Takže je dobré ho konzumovat s mírou.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button