Péče o tělo

Lupus a 5 věcí, které o něm musíte vědět

Lupus je s největší pravděpodobností nemoc, o které jste neslyšeli. Právě proto, že je lupus komplikované onemocnění, není snadné jej diagnostikovat. Jedná se o moment, kdy tělo začne útočit na vlastní buňky a tkáně v těle. Lupus je tedy autoimunitní revmatické onemocnění, které ovlivňuje specifické části lidského těla, jako je např. nervový systém, ledviny, kůže, plíce či jiné orgány. V tomto článku si ukážeme 5 unikátních faktů, které musíte o této nemoci vědět.

Koho lupus napadá

Tato zvláštní choroba postihuje lidi ve věku 18 až 45 let. Ženy jsou ve srovnání s muži 10krát více náchylné k tomuto zdravotnímu onemocnění. Poslední studie navíc ukazují, že na nemoc jsou více náchylní i určité typy lidí, např. lidé asijského, hispánského či afroamerického původu. Lupus si však nevybírá a může postihnout kohokoliv a bez rozdílu.

Jaké má příznaky

Tato nebezpečná nemoc má širokou škálu příznaků. Skutečné symptomy jsou závislé na části lidského těla, které jsou zasaženy. Nejčastější zdravotní problémy spojené s lupusem jsou:

  • Bolest kloubů, podobně jako je tomu u artritidy
  • Vyrážky na různých částech lidského těla
  • Některé neurologické problémy a jiné podobné zdravotní komplikace
  • Zdravotní problémy spojené s funkcí ledvin
  • Oslabený imunitní systém

Jak posoudit jeho závažnost

lupusuZávažnost lupusu závisí na tom, v jaké části těla se projeví. V některých případech tato nemoc postihuje kůži a v případě, že je postižená jen malá část, je možná konzervativní léčba. Ta spočívá v podávání nesteroidních léčiv, které dobře zabírají. V případě, že lupus napadne důležité orgány, podávají se imunosupresivní léky a kortikosteroidy, které nabízí lepší způsob léčby této nemoci. Lékaři obvykle hodnotí závažnost onemocnění a podle toho vybírají tu nejlepší léčbu onemocnění.

Jaké jsou druhy lupusu

Toto onemocnění nemá jen jednu verzi. Vyskytuje se až v 5 různých variantách a každá má trošku jiný charakter, průběh a závažnost. Níže máme pro vás 5 typů této nemoci.

Diskoidní lupus

Tento druh napadá kůži pacienta a patří k mírnějším formám.

Drogový lupus

Název hovoří za vše. Tento typ lupusu se objeví po konzumaci drogy, která negativně reaguje s lidským tělem.

Systematický lupus erythematodes

Tento typ lupusu je znám tím, že má vliv na klouby a další orgány v lidském těle. V některých případech se lékaři pletou a přikládají bolesti artritidě.

Novorozenecký lupus

Jak jsme již zmiňovali výše v článku. Lupus si nevybírá a může postihnout kohokoliv. Tento typ lupusu se vyskytuje u novorozenců.

Sub-akutní kožní lupus erythematodes

Tento typ onemocnění je zvláštní tím, že nevytváří nemocnému jizvy na kůži.

Jaká je diagnostika?

Lékařští experti tvrdí, že diagnóza lupusu je vždy obtížný úkol. Je to hlavně díky tomu, že každý lupus má jiné příznaky. Většina příznaků je navíc hodně podobná revmatickým potížím, a to činí diagnózu ještě více obtížnější. Závažnost lupusu je definována podle příznaků a místa, které napadá. Podle toho se určuje i následná léčba.

Pokud je lupus objeven v čas, může mít pacient normální život. V některých případech má však fatální důsledky na život pacienta, včetně závažných nežádoucích účinků.

Opět zde platí pravidlo, neponechat nic náhodě. Čím dříve si zajdete za odborníkem a budete vědět, na čem jste, tím spíše si s nemocí poradíte. Včasná léčba vám zajistí možnost normálního života, bez zbytečných komplikací a vedlejších příznaků.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button