Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Dýňové smoothie proti infarktu i mrtvici

Krevní cukr, cholesterol a triglyceridy jsou klíčovou složkou vaší krve, která obecně odráží vaše stravovací návyky. Když budou tyto hladiny příliš vysoké, hrozí vám riziko vzniku určité nemoci, infarktu nebo mrtvice. Dalším faktorem je také genetika a léky, které stabilizují tyto hladiny. Ovšem zdravá strava s určitými druhy potravin může také hrát roli. Jedním ze skvělých jídel pro udržení hladin je dýně.

Přírodní lék v podobě dýně

Dýně je všestranná, má vysoký obsah vlákniny a jedlých semen. Je bohatá na vitamín A a další minerály jako například zinek a železo. Dýně obsahuje také karotenoidy. Syrová dýně je vynikající volbou pro konzumaci živin, které stabilizují krev. Možná nejlepší způsob, jak dýni zahrnout do své každodenní stravy, je přidat ji do smoothie.

Recepty se syrovou dýní

Dýňové smoothie se snadno vyrábí, vyžaduje minimum přísad a je velmi chutné. Zkuste i vy tento recept a připravíte si zdravé a lahodné dýňové smoothies, které si zamilujete. Jak se tento lahodný nápoj vyrábí a co k tomu potřebujete?

Ingredience:

  • 4 a 1/2 šálku dýně nakrájené na kostky
  • ¾ šálku vanilkového jogurtu (můžete nahradit mlékem)
  • Špetka muškátového oříšku
  • ¼ lžičky skořice
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • 4 kostky ledu

Postup:

Smíchejte dýni s jogurtem, muškátovým oříškem, skořicí, hnědým cukrem a ledem v mixéru. Nastavte na střední stupeň a mixujte asi 2 minuty. Směs se musí stát krémovou. Nyní máte hotovo a můžete konzumovat smoothie.

Co dělá syrovou dýní tak efektivní?

Ovoce a zelenina, která má červenou, modrou nebo oranžovou barvu povětšinou obsahuje vysoké množství antioxidantů a rozpustných vláken. Proto je syrová dýně tak zdravá a poskytuje živiny v tomto smoothie. Podle Harvard School of Public Health je prokázáno, že tyto živiny snižují hladinu cholesterolu. Když se ještě navíc zkombinují se skořicí, která podle amerického časopisu Journal of Clinical Nutrition snižuje hladinu cholesterolu, triglyceridů a glukózy, činí tento recept skvělý pro řízení hladin v krvi.

Další způsoby využití

Dalším možným způsobem, jak využít syrovou dýni, je jednoduše jí smíchat s vodou. Konzumujte asi 100 gramů syrové dýně denně a vysoká hladina cholesterolu, triglyceridů a cukrů bude minulostí. Jeden šálek syrové dýně obsahuje 8567 IU vitamínu A, což je mnohem víc než denní spotřeba. Navíc má pouze 30 kalorií. Proto jsou tyto vlastnosti syrové dýně tak skvělé pro diabetiky. Pomáhají řídit hladinu inzulínu a cukru v krvi.

Řeší problémy s nestabilním cholesterolem

Jestliže máte problémy s nestabilním cholesterolem, triglyceridovými hladinami cukru v krvi nebo jinými klíčovými hladinami v krvi, přemýšlejte, jaké změny v životním stylu můžete udělat, abyste své zdraví ochránili. Někdy je řešení jednoduché, než se na první pohled může zdát. Změny se objeví rychle, jestliže upravíte svůj styl života. Místo polykání různých tabletek raději sáhněte po přírodní alternativě a pijte smoothie z dýně.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button