Nemoci a komplikacePéče o tělo

Nosíte správné spodní prádlo? Moderní materiály často komplikují účinné praní a vedou k problémům

Spodní prádlo většina považuje za pouhou funkční součást oděvu, a proto jeho výběru nevěnuje náležitou pozornost. Maximálně máme několik vybraných kousků, které si vezmeme na zvláštní příležitosti, ale když přijde řeč na běžné nošení, volíme především komfort a praktičnost. Víte ale, jak by správné spodní prádlo mělo vypadat a jaké materiály jsou nejvhodnější? A co tanga? Mohou být nevhodná pro naše zdraví? Klíčová je především kvalita materiálu, velikost a prodyšnost, pokud zvolíte špatně, můžete si zadělat na nepříjemné problémy.

Materiál dokáže divy

Spodní prádlo je dennodenně ve velmi těsném kontaktu s intimními partiemi našeho těla. Nosíme jej celý den, a proto by nám nemělo být lhostejné, z čeho je vyrobeno a jak to může naší pokožce prospívat, nebo naopak škodit. Krajky a satén jsou krásné, ale je nutné si přiznat, že zejména v létě nemusí být pro celodenní nošení úplně ideální. To samé platí také pro všechny syntetické materiály. Neumožňují pokožce dýchat a zvyšují vlhkost, což může vést k vyšší produkci bakterií a kvasinek, které způsobují gynekologické potíže.

Velmi dobrou volbou je bavlněné spodní prádlo. 100% bavlna je ideální pro každodenní nošení. Když k tomu navíc zvolíte vhodný střih, který nikde nedře a netlačí, máte v podstatě vyhráno. Výhoda kvalitní bavlny je i v její hebkosti, neškrábe, netáhne a při nošení jej ani nevnímáte. Pohodlí vám zaručí také dnes moderní modal nebo tradiční kašmír, ale populární je i bambusové vlákno. Je totiž pružné, prodyšné, navíc s antibakteriálními a antistatickými vlastnostmi.

Tanga – ano nebo ne?

Kromě materiálu se zaměřte i na střih. Kalhotky typu tanga jsou bezpochyby sexy, ale i při delším nošení mohou vést k podráždění kůže v místech, kde se nejvíce zařezávají. Navíc pohybem a třením dochází ke snadnějšímu přenosu bakterií od konečníku k intimním partiím a mohou způsobovat infekce nebo narušovat přirozenou ochranou bariéru intimních partií. 

Jak prát?

Dřív bývalo spodní prádlo primárně funkční záležitostí, dnes už stále více hledíme na to, jak prádlo vypadá. To však může mít vliv i na to, jak jej můžeme prát. Zatímco obyčejná bavlna snese při praní vysoké teploty, dnes oblíbená viskóza, lycra nebo spandex, krajky a jiné zdobení vyžadují praní obvykle maximálně na 30 stupňů.

Na první pohled je sice prádlo čisté, ale faktem je, že při takto nízké teplotě snadno přežije spousta bakterií, které určitě na spodním prádle mít nechceme. Většina mikrobů se zničí až při praní nad 70 °C po dobu 10 minut, případně může pomoci, pokud po praní prádlo vyžehlíte. Vyplatí se proto sázet na přírodní materiály, které se mohou prát na vyšší teplotu a při praní používejte také antibakteriální přípravky.

Jak často prádlo měnit?

Že byste si prádlo měli měnit každý den, není asi pro nikoho žádným překvapením. Možná už vás ale trochu zaskočí, že ideálně byste jej měli měnit klidně i častěji. Například po cvičení je vhodné jej převléknout za čisté, protože tření, pocení a vlhkost jsou ideální podmínky pro množení bakterií.

Třeba takové podprsenky by se měly prát již po třech nošeních bez ohledu na to, zda jsou viditelně špinavé či nikoliv. Čisté prádlo byste také měli mít vždy, pokud v něm spíte. Nejzdravější je nicméně dopřát intimním partiím při spánku volnost a spodní prádlo vynechat. Jestliže spánek bez kalhotek není úplně pro vás, volte vždy pohodlný materiál a volné střihy.

Životnost prádla

I dobře padnoucí prádlo má omezenou dobu použití. Zejména podprsenky ztrácí nošením a praním pevnost a pružnost a po čase již zcela přestávají plnit svou funkci. Není tedy žádná chyba jim po čase dát sbohem a trochu obměnit šatník

V kalhotkách zas mohou i přes vyprání zůstávat zbytky odumřelé kůže a bakterie, takže vyhodit byste je měli klidně i po šesti až devíti měsících nošení. Proti tomu se však ohrazují někteří lékaři, kteří tvrdí, že jde jen o reklamní trik, jak lidi přimět k nákupu nového prádla. Pokud dodržujete výše uvedené zásady, nemusíte se gynekologických potíží bát.

ZDROJ: https://bissellcentre.org/blog/2019/07/16/5-reasons-why-everyone-needs-clean-underwear/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button