Péče o těloZdravé tipy

Jak vybrat správného terapeuta? Dejte na svou intuici a využijte všechny zdroje

Když přemýšlíte o tom, jak najít terapeuta, je důležité zvážit nejen to, koho máte v okolí a kdo má možnost vás přijmout, ale třeba také to, zda daný směr terapie bude vyhovovat vašim potřebám a zda si s terapeutem budete rozumět na lidské rovině.

Pokud uvažujete o terapii – ať už kvůli obnovení vztahu, zotavení se z traumatu, přizpůsobení se nové životní etapě nebo zlepšení svého duševního zdraví – je nalezení správného terapeuta první překážkou, kterou musíte překonat.

Vědci zjistili, že pouto mezi vámi a terapeutem bude mít pravděpodobně velký vliv na váš růst. Proto je důležité, abyste si při hledání terapeuta, který je pro vás ten pravý, udělali průzkum, kladli otázky a věnovali pozornost vlastním pocitům.

Zde je několik osvědčených metod, jak najít terapeuta, který vám pomůže dosáhnout vašich terapeutických cílů.

1. Projděte si adresář poskytovatelů 

Vaším prvním krokem může být zjistit, zda vašeho pojišťovna nějakým způsobem hradí/přispívá na psychoterapii a případně, u jakých poskytovatelů je možné ji čerpat.  Je také dobré zjistit, zda je nějak limitován počet sezení, kterých se můžete ročně zúčastnit, a další informace, které mohou mít na vaše rozhodnutí vliv. Problém často bývá také v tom, že u takových terapeutů budou velmi dlouhé čekací lhůty, což není vždycky ideální.

2. Zeptejte se někoho, komu důvěřujete

Doporučení od přítele, kolegy nebo lékaře, kterému důvěřujete, je dalším způsobem, jak najít terapeuta, který by pro vás mohl být vhodný. I když je doporučení dobrým začátkem, je důležité si uvědomit, že můžete mít jiné potřeby a cíle v oblasti terapie než osoba, která vám doporučení dává. Takže terapeut, který mimořádně sedí vaší kamarádce, vůbec nemusí vyhovovat vám.

3. Využijte spolehlivou online databázi 

Řada organizací zabývajících se duševním zdravím vede aktuální databáze licencovaných terapeutů, ve kterých lze snadno vyhledávat. Stejně tak můžete ale snadno k hledání použít Googlu – řada terapeutů dnes již má své webové stránky, kde si můžete přečíst víc a třeba se i objednat. Můžete také vyhledávat specialisty, jako jsou manželští a rodinní poradci nebo terapeuti, kteří se zaměřují na užívání drog a alkoholu.

4. Prozkoumejte místní zdroje

Pokud jste student, vaše škola vám může poskytnout přístup k poradenskému centru – mnohdy i zdarma nebo za velmi rozumnou cenu. Pokud jste zaměstnaní, váš HR tým možná nabízí seznam terapeutů, kteří jsou k dispozici v rámci programu pomoci zaměstnancům. Pokud potřebujete poradenství v souvislosti s domácím nebo sexuálním zneužíváním, možná budete moci najít skupinovou nebo individuální terapii prostřednictvím místní neziskové organizace. Také mnohé církevní organizace mají různé podpůrné skupiny a poskytují poradenství při řešení životních krizí.

5. Promyslete si své cíle předem

Čeho chcete při terapii dosáhnout? Je jasné, že když budete vy i váš terapeut společně pracovat na stejných cílech, vaše vyhlídky budou lepší a výsledky se dostaví rychleji. Je také možné, že vám terapeut doporučí navštívit spíše psychiatra, který vám bude schopný předepsat typ léků, které vám mohou s vaším stavem pomoci.

6. Vyzkoušejte online terapeutickou aplikaci

I v českém prostředí existují online nástroje, které vám mohou pomoci řešit vaše problémy velmi snadno z pohodlí vašeho domova. Pro některé lidi je digitální terapeutická platforma pohodlnější a cenově dostupnější než osobní terapie. V našem prostředí to může být třeba aplikace Nepanikař nebo Terapie a mnoho dalších. Díky těmto online nástrojům můžete pomoc získat snadno, rychle a za dostupné ceny.

7. Ptejte se na věci, které jsou pro vás důležité

Při setkání s terapeutem, ať už online, po telefonu nebo osobně, se nezřídka stává, že úplně zapomenete na všechny otázky, na které jste se chtěli zeptat. Abyste si byli jisti, že na nic nezapomenete, mějte několik dní před schůzkou po ruce papír a tužku nebo aplikaci na poznámky. Zaznamenávejte si otázky tak, jak vás napadají.

A hlavní je nebát se – terapeut si o vás nebude myslet, že se ptáte hloupě, nebo špatně. On je tady právě od toho, aby si vyslechl skutečně všechny vaše obavy a pomohl vám rozlišit, co je zásadní a na čem byste měli pracovat. To je cílem terapie – je to služba, která vám má pomoci, ne vás ještě více stresovat.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/how-to-find-a-therapist#ask-questions
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: cottonbro studio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-dvojice-lide-kancelar-4101143/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button