DetoxikaceJídlo a stravováníZdravé tipy

Trávicí potíže a jak je řešit. Pomohou bylinky, kofein i dieta

Pokud vás po svátcích trochu trápí rozházené trávení, není se nejspíš čemu divit. Vaše tělo se během Vánoc jistě muselo potýkat se zcela nestandardním příjmem kalorií i s nevyváženým složením stravy, takže drobné potíže se dají očekávat. Co když vás ale průjem, zácpa nebo nadýmání trápí dlouhodobě? Co může být příčinou a jak to řešit?

Na vaše vyprazdňování má vliv celá řada faktorů. Rozhodit zažívání umí stres i deprese, změna prostředí či nedostatek pohybu. Citlivější střeva ale můžete mít i po tom, co jíte a pijete. Jedním z nejčastějších původců zácpy vůbec je nedostatečný pitný režim. Pokud málo pijete, pohyby střev se zpomalují a z nahromaděné stravy se snadno vytvoří nežádoucí zátka. A když to zkombinujete například s absencí pohybu, máte na zácpu zaděláno. První pomocí je tedy zvýšení příjmu tekutin, a to zejména čisté vody nebo bylinných čajů s projímavým účinkem, což je zejména dobromysl, sléz, andělika, fenykl, proskurník, čekanka nebo anýz.

Laktóza vám nesedí?

V poslední době se lékaři také často setkávají se špatnou reakcí na mléko. Příčinou potíží může být laktózová intolerance, porucha aktivity enzymu laktázy, která má za úkol rozkládat mléčný cukr (laktózu). Pokud tedy dlouhodobě po požití mléčných výrobků sledujete trávicí obtíže, je na místě navštívit lékaře a nechat si udělat testy. Ty určí váš problém a lékař vám pomůže naplánovat vhodný jídelníček tak, abyste neměli potíže. Mléko také není vhodné kombinovat s řadou léků, snižuje například vstřebávání některých antibiotik a umocňuje účinek některých projímadel.

Kofeinová pomoc

Na trávení má často vliv i káva. Kofein povzbuzuje produkci žaludečních šťáv a žluči, proto vám může pomoci při pocitu přejedení a zácpě. Dalším kofeinovým nápojem, který vaše trávení může zlepšit, je exotický chai, který je nabitý směsí koření, jako je zázvor, kardamom, skořice, hřebíček a pepř. Posiluje přátelské střevní bakterie, zbavuje nadýmání, tlumí podrážděný žaludek.

Stres a chutě

Žaludeční potíže se velice často pojí také s problémy psychického charakteru. Řeč je samozřejmě o stresu, ale i o strachu či nervozitě, která může zažívání pořádně rozházet. Rizikové je nadměrné množství nevhodných potravin. Platí-li u vás na smutek čokoláda, oplatky nebo sladkosti, může to posílit zácpu. K průjmovým obtížím zas lehko přispěje alkohol nebo zmrzlina.

Jezte zdravě

A zde to samozřejmě nekončí, i další potraviny jsou pro zažívání doslova pohromou. Vyvarujte se i zpracovaných a trvanlivých potravin, které mohou obsahovat pro tělo hůře stravitelné složky a soli. Pro zažívání jsou zátěží také smažené pokrmy. Jestliže se těmto pokrmům vyhnete, pohlídáte si nejen štíhlou linii, ale pomůžete také žlučníku. Bohužel právě po svátcích bývají ordinace lékařů často plné lidí, kteří mají žlučníkový záchvat.

Průjem mohou vyvolat bakterie v nedostatečně tepelně zpracovaných potravinách, jako je populární sushi nebo tatarák. Syrovému masu je lepší se vyhýbat, a to i tehdy, když jej máte z „ověřeného zdroje“. Nepodceňujte ani úpravu vajec. Asi nejznámějším původcem, který způsobuje akutní onemocnění střev, je bakterie salmonely. Najdeme ji velmi často právě v nedostatečně tepelně opracovaných vejcích. Možná ani netušíte, že v pravém tiramisu najdete syrová vejce. Těmto dezertům se tedy raději vyhněte nebo se vždy informujte na složení.

Pomůže zázvor i máta

A jak zvládnout první pomoc při potížích? Na žaludeční problémy většinou dobře pomáhá zázvor, ať už v tobolkách nebo v podobě čaje. Jeho kladné účinky způsobují oleje, které podporují trávení, uklidňují podrážděné sliznice a tonizují svalstvo zažívacího ústrojí. Zázvor také stimuluje tvorbu žluči v játrech, což pomáhá při trávení tuků. Podobné účinky má i olej z máty peprné nebo mátový čaj.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button