Spolupráce

Ozdravné zahraniční pobyty aneb Kde načerpat energii do dalších dní?

Zapomeňte na starosti běžných dní a vydejte se na dovolenou, kde načerpáte nové síly a uděláte něco pro své zdraví. Nevíte, kam se na takový ozdravný pobyt vydat? Poradíme vám!

Dnešní způsob života je neodmyslitelně spojen se stresem, spěchem a nezdravým životním stylem. Na chvilku se zastavte a popřemýšlejte, zda by vám náhodou neprospěl nějaký odpočinek.

Ozdravný pobyt

Určitě jste se s tímto pojmem už setkali. Mnoho zdravotních pojišťoven takové pobyty pořádá – hlavně pro děti. Cílem je zmírnění příznaků stávajícího onemocnění, zvýšení odolnosti organismu a celkové zlepšení zdravotního stavu. Dalším způsobem ozdravných pobytů jsou lázně. Co když ale chcete pro zdraví udělat něco sami, nebo na pobyt „na pojišťovnu“ nemáte nárok?

Za zdravím k moři

Většina z nás jezdí na dovolenou za poznáním nových kultur, odlišné gastronomie, za výlety po památkách. Dovolená u moře má ale ještě jedno další velké plus. Má zázračné účinky na naše zdraví.

  • Mořský vzduch je prospěšný pro naše dýchací cesty.
  • Mořská sůl obsažená ve vodě dostane do našeho těla minerály a další prospěšné látky. Desinfikuje, navíc je balzámem třeba pro lidi s lupénkou.
  • Mořské řasy obsahují vysokou koncentraci minerálů, vitamínů, aminokyselin a proteinů. Jsou skvělým zdrojem hořčíku, zinku a draslíku, tudíž stimulují obnovu buněk.
  • Mořské bahno snese i citlivá pokožka, kterou vypne a detoxikuje.

Kam se k moři vydat?

Zaplavete si v moři, budete dýchat svěží vzduch, ochutnáte nové pochutiny, poznáte památky, projdete se pískem na pláži. Odbouráte stres, načerpáte síly do dalších dní. Jaké destinace jsou pro takový pobyt nejlepší?

Mrtvé moře

Ve skutečnosti bezodtoké slané jezero mezi Izraelem a Jordánem. Mrtvé moře je považováno za nejstarší a zároveň největší přírodní lázně na světě. Jeho voda se užívá k léčení, odpočinku a celkovému omlazení organismu už od starověku. Jeho voda obsahuje 21 minerálů, přírodní termální prameny a obsahuje minerály jako síra, brom, jód, draslík, hořčík, vápník, sodík a další.

Díky tomu léčí revmatických, kloubních a kožní onemocnění. Pomáhá v boji s akné, ekzémem a psoriázou. Koupel ve vodách Mrtvého moře také podporuje krevní oběh.

Rudé moře

Vnitřní moře Indického oceánu mezi Arabským poloostrovem a Afrikou je jedním z nejteplejších, druhým nejslanějším a nejčistším mořem. Prospívá lidem s onemocněním průdušek, při revmatismu nebo žaludečních potížích. Pokud vás něco z toho trápí, Egypt je pro vás tou pravou destinací.

Nejmíň slané je Baltské moře

Vzduch kolem je ale plný jodu a bromu. Počasí je chladnější, tudíž ideální pro kardiaky. Baltské pobřeží je rovné a ploché, znáte ho také jako rekreační oblast Poláků. Koho trápí dýchací obtíže, tomu pobyt zde jistě prospěje.

Egejské moře pro alergiky

Nachází se mezi Balkánským poloostrovem, ostrovem Krétou a Anatolií, jeho velká část patří Řecku. Pomoc si od pobytu u Egejského moře mohou slibovat nejen alergici, ale i osoby s oslabenou imunitou, astmatem a častými záněty dutin.

Jaderské moře neboli Jadran

Leží mezi Apeninským a Balkánským poloostrovem a je vyhledávanou destinací k léčbě plic, lupénky, atopického ekzémy či onemocnění horních cest dýchacích. Jaderské moře je dostupné svou vzdáleností i cenami, proto se řadí na přední příčky oblíbenosti.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button