Spolupráce

Chcete investovat do něčeho rozumného? Volte zlato

Spousta laiků si myslí, že investování je takřka rovno hraní výherních automatů. Jedná se samozřejmě o naprostý nesmysl.

U automatů nikdy nemůžete reálně vyhrát na základě svých schopností a zkušeností, zatímco investice do vhodné komodity ve vhodný čas z vás může udělat milionáře. Jen musíte vědět, jak na to, a hlavně, které komodity jsou k tomu ty pravé.

Jednou z takových dobrých investic může být i zlato.

Vždy jde o riziko

Zlato suverénně patří mezi nejcennější kovy na planetě. Není ho nekonečné množství, právě naopak. Pomalu ale jistě dochází, což však navyšuje jeho hodnotu. Čím vyšší jeho cena na světových trzích je, tím samozřejmě lépe pro jeho držitele. Nicméně ani v tomto případě nejde o nic jistého. V rámci investici není jisté vlastně vůbec nic.

Zlato může překotně ztratit svou hodnotu třeba i několikrát za rok. Proto není možné s ním počítat jako s krátkodobou investicí. Ta by se vám totiž vyplatila pouze za předpokladu, že po levném nakoupení hodnota žlutého kovu raketově stoupne, což se však stává jen zřídka. Berte vždy investici do zlata jako maratón, nikoliv sprint. Jedině tak na něm můžete vydělat.

Náklady spojené s držením

Zlato, na rozdíl od jiných investic, budete muset někde přechovávat. Pokud se rozhodnete pro bankovní trezor, očekávejte, že jsou s tím spojené i určité poplatky. A ty nejsou zrovna marginální. Vyplatí se je platit jen v případě nákupu většího množství zlata, jinak i přes výhodný prodej můžete skončit nakonec ve ztrátě.

Tuto problematiku však lze řešit kupříkladu koupí vlastního trezoru. Ani v tomto případě ovšem nejde o nejlevnější řešení. Opravdu kvalitní trezor něco stojí, nicméně jde o nezbytnou koupi.

Mít totiž zlato někde uložené ve skříňce nebo v šuplíku se nemusí vždy vyplatit. I zloděj amatér se může dostat k vašemu špatně uloženému pokladu velmi snadno.

Nikdy nehazardujte

Jak již bylo naznačeno na začátku textu, investování není to samé jako hraní hazardních her. Ano, i zde jednou prohrajete, jednou vyhrajete, nicméně byste se měli zařídit tak, abyste neprodělali i poslední kalhoty.

Stačí nakoupit pouze tolik zlata, kolik si můžete dovolit. Rozhodně neutrácejte všechny úspory, ale něco si nechte. Určitě nepoužívejte peníze, které potřebujete k uhrazení nezbytností potřebných k životu.

Mohli byste se tak dostat do velice nepříjemných situací, ze kterých vás nemusí vytáhnout ani okamžitý prodej žlutého kovu uloženého v trezoru.

Cihly i mince

Investiční zlato, ale třeba i stříbro, má nejčastěji podobu malých či větších cihliček. Tyto slitky mohou často vážit i několik kilogramů. To ne každému vyhovuje. Proto jsou oblíbené i zlaté investiční mince. Ty jsou populární nejen pro svou nízkou hmotnost, ale rovněž i příjemné vizuální vlastnosti. V České mincovně můžete třeba koupit i mince, na nichž je vyobrazen Karel IV. Běžně jsou však k dostání i zcela čisté mince, které se dají mimo jiné použít i jako pěkný dárek.

Dá se na ně vyrýt třeba blahopřání, jméno obdarovaného, jedno ze znamení zvířetníku či cokoliv jiného. Oslavenec tak získá nejen pěknou upomínku, ale rovněž i cenný dar, který může někdy v budoucnu dobře zúročit.

Je vhodné čekat na krizi

Existuje mnoho komodit, jež je dobré nakupovat během krizových okamžiků, nicméně zlato mezi ně nepatří. V tomto případě je naopak vhodné počkat, až bude česká a světová ekonomika konsolidována.

Během krizí totiž nikdy není nic jistého, až na zlato. V takových chvílích je po něm obrovská poptávka, což automaticky znamená i navyšování ceny. Ta naopak v době klidu a blahobytu klesá. Jakmile pak přijde další krize, můžete zlato výhodně prodat případným zájemcům.

A krize přicházejí docela často. Nemusí se jednat ani o nic velkého. Bohatě postačí otevření nového dolu vyšší důležitosti či machinace na čínské burze.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button