Spolupráce

Zvětšení rtů: Jak pečovat o rty po zákroku?

Metod pro zvětšení rtů existuje celá řada, mezi ty nejoblíbenější jednoznačně patří výplň rtů kyselinou hyaluronovou a lip lift. Přesto, že se jedná o miniinvazivní metody, je vhodné po zákroku dodržovat určitá doporučení, abyste dosáhli nejlepšího výsledného efektu. Pojďme se podívat, co je po proceduře vhodné a čemu se raději v prvních dnech vyhnout. 

Výplň rtů kyselinou hyaluronovou 

Bezesporu hojně využívaná metoda pro dočasné zvětšení rtů. Kyselina hyaluronová je přírodní látka, která se vyskytuje v těle a má schopnost vázat vodu, což pomáhá udržovat pokožku hydratovanou a pružnou. 

Jak tato nechirurgická metoda probíhá? 

Před samotným zákrokem vám může lékař aplikovat lokální anestezii pro snížení citlivosti rtů. A pak už pomocí injekcí vpichuje roztok kyseliny hyaluronové do rtů. Během vpichování lékař také výplň modeluje, aby dosáhl optimálních výsledků. Celá procedura trvá zhruba 30–45 minut.  

Lip lift 

Na rozdíl od výplně rtů je lip lift trvalou metodou pro zvětšení rtů. Při lip liftu lékař zkrátí vzdálenost mezi horním rtem a nosními dírkami, což vede k optickému zvětšení horního rtu.   

Jak lip lift probíhá? 

Jde o miniinvazivní metodu, během které lékař provede řez nad horním rtem a odejme část pokožky. Následně vytvoří steh těsně nad horním rtem a vznikne tak téměř neviditelná jizva.  I tento zákrok probíhá v lokální anestezii a jeho délka je okolo 45 minut.  

Jak na rekonvalescenci 

Po výplni rtů i po lip liftu se vám můžou objevit drobné otoky, modřinky a zčervenání. Po lip liftu navíc bude zprvu viditelná oblast, kde lékař řez sešil. Nicméně všechny tyto nežádoucí efekty během pár dní vymizí.  

Díky tomu, že se jedná o miniinvazivní zákroky, se nemusíte obávat výrazného omezení vašeho běžného života. Zde je pár zásad, které je ale dobré prvních pár dnů po zákroku dodržovat: 

1. Ledujte 

Chlazení nebo použití ledových obkladů po výplni rtů kyselinou hyaluronovou nebo lip liftu může být užitečné pro zmírnění otoku a bolesti.  

2. Vyhněte se sluníčku 

První den po zákroku byste měli chránit své rty před slunečním zářením. Slunce může negativně ovlivnit hojení ran a výplň rtů může být citlivá na sluneční paprsky. Používejte balzámy na rty s UV ochranou nebo se vyhněte dlouhému pobytu na slunci. 

3. Dodržujte klidový režim 

Nevrhněte se hned po zákroku na cvičení. Snažte se minimalizovat fyzické aktivity a vyvarujte se námaze, která by mohla zvýšit tlak v oblasti rtů. 

4. Udržujte rty čisté 

Používejte jemné čistící produkty a hydratační krémy. Všechny produkty aplikujte opatrně a rty ani okolní pokožku zbytečně nenamáhejte. Zároveň se vyvarujte přílišnému oplachování rtů vodou. 

5. Udělejte si no make-up den 

Alespoň první den po zákroku se vyhněte používání make-upu, rtěnek a jiných kosmetických produktů. Pokožka je po zákroku citlivá, a tak by vám mohla být aplikace a odličování jakýchkoliv produktů nepříjemná. 

6. Následujte pokyny lékaře 

Zásadním krokem po zákroku je dodržovat doporučení lékaře, který zvětšení rtů prováděl. Lékař vám poskytne konkrétní pokyny a rady podle typu zákroku a vaší individuální situace. Dodržování pokynů je důležité pro rychlé hojení, minimalizaci rizika komplikací a dosažení optimálních estetických výsledků. 

Zdroj náhledové fotografie: Freepik

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button