KrásaPéče o tělo

Nepodceňujte drobné vady na kráse. Žlutá pleť, kruhy pod očima či znaménka mohou značit vážné nemoci

Příznaky takových nemocí jako je chřipka nebo angína známe velmi důvěrně. Ucpaný nos, zvýšená teplota a zimnice jsou jasné signály, že s námi něco není v pořádku, a většinou urychleně míříme do ordinace lékaře. Naše tělo nám ale vysílá signály i jinak – třeba prostřednictvím toho, jak vypadáme a jaké „vady na kráse“ nás trápí. Víte, co může značit změna barvy pleti nebo zčervenalý nos?

Kruhy pod očima

Trápí vás každé ráno po probuzení nevzhledné kruhy pod očima? Máte pocit, že spíte dost, ale kruhy nemizí? Kruhy pod očima nemusí vzniknout jen po bujaré noci a nevyspání. Za tmavým zbarvením může být například i dlouhodobý nedostatek železa, hormonální nerovnováha, zadržování vody v těle, stres nebo nadměrné přetěžování očí. Na druhou stranu se může jednat i o alergickou reakci nebo příznak nedostatečné funkce štítné žlázy, onemocnění jater, ledvin a střev. Jestliže vás trápí kruhy pod očima jen občas, není to rozhodně důvod k návštěvě lékaře. Nejprve zkuste navýšit příjem tekutin, ale pijte jen čistou vodu, nikoliv čaj či kávu. Zkuste více odpočívat a omezit koukání do počítače. Pokud to nepomůže, raději se poraďte s odborníkem.

Rudý nos

Mít zarudlý nos není nic příjemného, zvlášť pro ženy. Mnoho lidí si jej vykládá jako příznak nadbytečného popíjení alkoholu, ale to samozřejmě není jediná věc. Červený nos — nebo i jiná část obličeje — může být nemoc kůže, takzvaná růžovka (rosacea), která častěji postihuje právě ženy. Může být velmi traumatizující a významně ovlivňovat sebevědomí člověka Příčina onemocnění není zcela jasná, většinou je to už důsledek jiných chorob spojených například s trávicím ústrojím nebo vysokým tlakem.

Pokožka takto extrémně reaguje ale i na běžné situace, jako je změna teploty, sluneční záření nebo pití horkých nápojů, užívání některých léků, stres či hormonální změny. Pokud se k zarudnutí přidá i otok, pupínky, svědění nebo jiné kožní projevy, je načase zbystřit. Čím dříve léčba začne, tím je vyšší pravděpodobnost, že se situace dostane pod kontrolu a vy se příznaků zbavíte.

Nová znaménka

V dnešní době je již osvěta ohledně kontroly znamének naštěstí v lepším stavu než před pár lety, kdy si lidé riziko vůbec neuvědomovali. Přesto ale možná až příliš málo dbají na kontrolu, zda jim na těle nevyrůstají nová znaménka. Pokud vám přibývají nové pihy a znaménka, nemusí to být jen tak. Může to být následek spálení kůže, zánětů, hormonálního onemocnění, ale objevovat se mohou také s věkem, což je do jisté míry přirozené. Není třeba panikařit – až 95 procent nových znamének je nezhoubných. I tak se ale mezi nimi může najít takové, které vám pěkně zkomplikuje život.

Určitě byste si proto měli všímat těch, která mění tvar, zvětšují se, krvácí, svědí nebo mokvají. Riziková jsou i ta, co se objeví pod nehtem, protože je pacienti zaměňují za modřinu, nebo ta, co vzniknou ve vnitřním uchu či na pokožce hlavy ve vlasech a jsou obtížně viditelná. Máte-li podezření, že se znaménko objevilo nově, je jistější nechat si jej zkontrolovat odborníkem.

Zažloutlá pleť

Zbarvila se vám pleť do žluta? Zdrojem žluté barvy v těle je látka zvaná bilirubin, která je za normálních okolností vedlejším produktem rozkladu červených krvinek. Může se ale stát, že je jí v těle z nějakého důvodu více než je zdrávo. Výrazný žlutý odstín pleti nejčastěji poukazuje na onemocnění žlučníku  či jater, případně i rakovinu. Nemusí jít ale o tak závažné choroby. Na druhou stranu, snadno může jít pouze o nadbytek betakarotenu v organismu — v tom případě stačí jíst méně potravin, které tuto látku obsahují. Jestli ale pozorujete nažloutlé i oční bělmo či sliznice, určitě vyrazte k lékaři, může to být i žloutenka.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button