Jídlo a stravováníOstatníPéče o tělo

8 důvodů, proč jít denně ananas

Ananas je velmi dobré tropické ovoce, které je díky své jedinečné chuti skvělé osvěžení. Je velmi dobrý a co víc, má mnoho přínosů pro lidské zdraví. Je tedy velmi dobré konzumovat ananas na denní bázi. Proč byste tedy měli ananas zařadit do svého jídelníčku? Přinášíme osm úžasných důvodů, proč by se měl objevovat denně na vašem talíři:

Vitamín C

Ananas je bohatý na vitamín C, který je velmi důležitý pro správné fungování imunitního systému. Chrání tělo před viry a zvyšuje odolnost proti nachlazení, chřipce, infekci uší a dalším infekčním chorobám. Vitamín C je také skvělý antioxidant, který chrání buňky těla před poškozením volnými radikály. Akumulace volných radikálů přispívá k nahromadění arteriálních plaků, což vede k ateroskleróze, což je hlavní příčinou kardiovaskulárních onemocnění.

Pomáhá bojovat proti rakovině

Kromě antioxidačních vlastností, které ananas má díky vitamínu C umí toto ovoce bojovat proti rakovině. Ananas je bohatý na různé antioxidanty, včetně vitamínu A, beta-karotenu, bromelainu, různých flavonoidních sloučenin a vysokých množství manganu. To je důležitý kofaktor superoxidu dismutáza. Je mimořádně účinný proti volným radikálům, které se spojují proti mnoha různým typům rakoviny. Ananas je přímo spojený s prevencí rakoviny prsu, krku a úst.

Trávení

Ananasy jsou velmi dobré pro trávení a zároveň pomáhají uklidňovat žaludek a střeva. Je nabitý rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, obsahuje bromelain, proteolytický enzym, který rozkládá bílkoviny a podporuje trávení. Ananas pomáhá také léčit infekce střevních cest. Navíc, ananasový džus je přírodní projímadlo a proto umí také bojovat se zácpou. Konzumujte toto ovoce mezi jednotlivými jídly a pomůžete vašemu trávení. Nedoporučujeme konzumovat v nadměrném množství, jelikož může způsobit gastrointestinální problémy.

Zvyšuje plodnost

Konzumace ananasu poskytuje našemu tělu mnoho antioxidantů, stejně jako minerály, jako zinek a měď a ty mají vliv na zvýšení plodnosti. Páry, které se snaží o miminko, by měly konzumovat ananas na denní bázi. V případě těhotenství může ananas pomoci ulevit od nevolnosti.

Pomáhají pokožce

Ananas může také pomoci při zarudnutí a zánětu. Má tendenci pomáhat zvyšovat kolagen v těle a díky tomu je lidská kůže pružnější a hladší. Díky vitamínu C se všechny poškozené tkáně snadněji uzdraví. Umí také omladit pokožku. Můžete také pomoci své pleti, třete kusem ananasu svou pleť a to zhruba dvacet minut. Poté opláchněte.

Zdraví kostí a artritida

Ananas tím moc známý není, ovšem obsahuje dostatečné množství vápníku. Vápník většina lidí spojuje právě se zdravím kostí. Ananas rovněž obsahuje mangan, což je minerální stopa, která je nezbytná pro posílení kostí, stejně jako posílení jejich růstu. Kromě toho, ananas obsahuje poměrně vzácný proteolytický enzym zvaný bromelain, který je primárně spojený s rozpadem komplexních proteinů, ale také má závažné protizánětlivé účinky. Byl pozitivně korelován se snížením příznaků a symptomů artritidy.

Zabraňuje hypertenzi

Pravidelná konzumace ananasu snižuje riziko hypertenze neboli vysokého krevního tlaku. Ananasové plody jsou nasycené draslíkem, mají také nízký obsah sodíku. Jeden šálek ananasu obsahuje asi 1 mg sodíku a 195 mg draslíku. Vyšší hladiny draslíku pomáhají snížit krevní tlak, zatímco vyšší hladina sodíku zvyšuje krevní tlak.

Orální zdraví

Spolu s antioxidačními sloučeninami chrání před rakovinou úst, ananas posiluje dásně, zajistí, aby byly zuby pevné. Napomáhá utažení tkání a tónování těla. Nedochází ke ztrátě zubů vypadávání vlasů a svalové slabosti.

Ananasy jsou velmi silné adstringenty a jsou často předepsány jako přírodní lék na fixaci, uvolňování zubů nebo zatažení dásní.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button