Spolupráce

Jak pomoci psychice v době koronaviru

Koronavirová karanténa je pro většinu lidí psychicky náročná. Mnoho lidí má strach o zdraví sebe a svých blízkých i o svou finanční situaci. Spousta lidí přišla ze dne na den o práci a z mnoha rodičů jsou najednou domácí učitelé. Je proto naprosto přirozené, že lidé mají strach a obavy a řeší mnoho neobvyklých situací. Na povrch se vyplavují také vztahové problémy v partnerstvích a rodinách. Co mohou lidé v karanténě dělat, aby jim bylo lépe?

Buďte každý den chvíli sami

Abychom měli z čeho dávat, musíme mít zásoby, ze kterých bereme. Vyhraďte si každý den chvilku o samotě a dělejte, na co máte právě chuť – pusťte si oblíbenou písničku, koukejte jen tak z okna, pomazlete se s domácím mazlíčkem, na chvíli se natáhněte se zavřenýma očima nebo se na chvíli projděte. Odpojte se od ostatních lidí v domácnosti a od všech displejů – telefonu, tabletu, počítače i televize. Buďte jen sami se sebou. Načerpejte síly, ať máte z čeho dávat.

Když si nevíte rady

Pokud hranice strachu, úzkosti nebo problémů ve vztazích překročí snesitelnou míru a nevíte si rady, můžete se i v karanténě obrátit na odborníka, který vám dané pocity nebo situace pomůže zvládnout. Psychoterapeuté jsou schopní řešit tyto palčivé situace i online. Před tím, než někoho oslovíte, srovnejte si v hlavě, jaké téma chcete řešit a co naopak řešit nechcete. Bohužel, většina z nás ví, co určitě nechce a jen málokdo dokáže říct, co skutečně chce a má být cílem terapie. Toto srovnání si témat předem, je velice nápomocné pro vás i pro efekt terapie.

Jak na účinnou online pomoc

Dnes je bohužel rozšířená pomoc “terapeutů” přes psané online konzultace. Jejich problémem je ale to, že terapeut neslyší ani nevidí daného člověka. Závěry dělá jen na základě psaných slov bez tónu hlasu, tempa hlasu, mimiky a všech dalších důležitých mimoslovních signálů. Pokud vy nebo někdo z vašich blízkých bude hledat online pomoc, hledejte terapeuta s psychoterapeutickým výcvikem a trvejte na tom, že se při online konzultaci navzájem uslyšíte i uvidíte.

Účinek online terapií

Lidé se domnívají, že účinek online terapií se liší od živých terapií. Pokud ale setkání probíhá přes kameru se zvukem, je to plnohodnotná psychoterapie, která pomáhá ke srovnání myšlenek, sdělení trápení a k nalezení řešení. Navíc se spojíte s terapeutem, aniž byste opustili váš dům nebo byt. Online terapie mohou být také dlouhodobější formou pomoci i po karanténě – jsou levnější než terapie naživo a ušetříte také čas dojíždění za terapeutem.

Vyhledat pomoc odborníka v krizové situaci je naprosto přirozená věc. V České republice si stále málo lidí dokáže říci o pomoc. Je to ale stejné jako když máme zdravotní problém nebo rozbité auto. Jdeme za odborníkem, který se daným tématem zabývá. Stejně tak, pokud jsme ve stresu, máme obavy nebo partnerské či jiné problémy, je naprosto přirozené říci si o odbornou pomoc. A v karanténě i po ní je to možné také online formou.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button