Spolupráce

Nesmrtelné palačinky: Ukojí hlad, i když je lednice prázdná

Je večer, obchody už mají zavřeno a vy v lednici nemáte nic než jen pár vajíček, mléko a nějaké zbytky? Mohlo by se zdát, že dnes se rozhodně dobře nenajíte a večer budete muset přečkat o hladu. Opak je ale pravdou – můžete si připravit chutnou večeři, která vás zasytí, a spotřebujete všechny zbytky, které doma najdete.

Nekonečné variace

Řeč je samozřejmě o palačinkách. Bez nadsázky je můžeme nazvat jídlem poslední záchrany. Připravíte je totiž jen ze základních surovin a k nim si můžete dopřát prakticky cokoliv – jíst se totiž dají jak nasladko, tak i naslano. Skutečně je totiž nemusíte jen potřít marmeládou a posypat cukrem, jak je běžné. Stejně dobře budou chutnat také naplněné šunkou, sýrem nebo třeba špenátem.

Nezbytný pomocník

Aby se palačinky vždy povedly, potřebujete zejména nepřilnavou pánev, která vám zajistí, že se těsto nebude trhat a smažení půjde snadno a rychle. Je také nutné správně „vychytat“ konzistenci těsta, aby nebylo příliš řídké, ale ani husté. Receptů existuje celá řada, ale tento osvědčený recept vám pomůže vždy připravit prvotřídní těsto:

Co budete potřebovat?

  • 220 ml plnotučného mléka
  • 80 g hladké mouky
  • 1 celé vejce
  • špetka soli
  • 30 g másla + tuk na vymazání pánve

Těsto pečlivě promíchejte a v tenké vrstvě smažte na předehřáté pánvi.

Zatočit nebo přeložit?

Jakmile máte usmaženo, můžete si palačinky naplnit dle chuti. Možností je skutečně nepočítaně a pokud máte chuť na sladké i slané, můžete si klidně náplně libovolně nakombinovat. Zajímavou možností je ještě nechat palačinky naplněné sýrem zapéct, aby se sýr hezky roztekl.

A je lepší je zamotat nebo jen přeložit? Na chuti to nic nemění, jde jen o estetický dojem a komfort při konzumaci. V restauracích se palačinky nestáčejí, takže pokud chcete mít servírování trochu na úrovni, stačí je přeložit a strávníkům dát příbor, aby mohli palačinky pohodlně krájet.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button