Jídlo a stravováníSpolupráceZdravé tipy

Zatočte s jarní únavou i přebytečnými tuky

Na únavu či malátnost spojenou s příchodem jara jsme si zvykli a bereme ji jako běžnou součást života. Řada lidí s poklesem energie více či méně úspěšně bojuje formou různých detoxikací organizmu, ale většina se přiklání ke konzumaci kávy, energetických nápojů a dalších běžně rozšířených podpůrných prostředků. Ty však působí mnohem hlouběji, než se na první pohled může zdát a nepříznivě ovlivňují nervový systém i celkovou psychickou pohodu. Jarní únava tak lehce přechází v letní, podzimní i zimní a roztáčí začarovaný kruh celkového vyčerpání. Jak z toho ven?

Energie z pralesa

Domorodí indiáni Kičua z ekvádorské Amazonie využívají každodenně listy cesmíny guayusy (čti wajusa), která je blízkou příbuznou cesmíny paraguayské (známé jako yerba maté) a současně v mnoha ohledech zdravější alternativou ke kávě, syntetickým energetickým přípravkům i čaji. Ne nadarmo se o wayuse (přepis z jazyka Kičua) mezi indiány hovoří jako o „nočním strážci“, neboť jim v případě potřeby umožňuje zůstat v bdělosti a energii od brzkého rána až dlouho do noci. Tento lahodný nápoj má však řadu dalších benefitů a vzhledem k jeho složení příznivě ovlivňuje mnoho procesů v těle.

Pro psychickou i fyzickou pohodu

Množstvím obsaženého kofeinu je wayusa srovnatelná s kávou, ale zároveň je mnohem šetrnější k našemu organismu. Její účinek nastupuje pozvolna, působí delší dobu a nezpůsobuje žádné energetické propady, nervozitu, třes či psychické vypětí, jež bývá u kávy a jiných energetických nápojů běžné.

Ve wayuse rovněž najdete v unikátní přírodní podobě vedle kofeinu také aminokyselinu L-Theanin, která zvyšuje produkci dopaminu a navozuje tak pocit celkové pohody. Navyšuje soustředěnost, zlepšuje paměť i schopnosti učení, a především snižuje stres a nervové vypětí.

Množství antioxidantů obsažených ve wayuse je v porovnání například se zeleným čajem dvojnásobné. Stimulují kardiovaskulární i imunitní systém a příznivě působí na zánětlivé procesy v těle, které jsou neviditelnou zátěží a způsobují celkový úbytek energie.

Podpora odbourávání tuků

Ať již pracujete s úpravou jídelníčku nebo jste do života zařadili více pohybu, pravidelné popíjení wayusy vám kromě dobré nálady a více energie dopřeje i rychlejší hubnutí. Je tomu tak díky kyselině chlorogenové, která se dle posledních studií podílí mimo jiné na zpomalení procesu vstřebávání tuků z potravy a zlepšení metabolismu. To se poté odráží na efektivnější přeměně tuků v energii, což činí proces hubnutí mnohem snazším.

Na vlnách lahodné chuti

Wayusa je k dostání v několika různých variantách, které se liší chutí, formou přípravy i obsahem účinných látek v nápoji, jenž můžete popíjet v teplém i studeném stavu pro zahřátí nebo osvěžení v horkých dnech či při fyzické aktivitě. Bez ohledu na způsob sušení, zpracování listů nebo jejich přípravu postrádá hořkost, a to rovněž u velmi silného nálevu, což zajisté překvapí mnohé znalce kávy, yerby maté i některých druhů čaje.

Příprava wayusy je přitom velmi snadná a u mleté varianty doslova bleskurychlá, kdy spočívá v pouhém zalití přímo ve vašem oblíbeném šálku. Popíjet pak můžete za pouhé čtyři minuty. Ani při nedostatku času tak nic nezabrání lahodnému spočinutí v energizujícím objetí amazonského deštného pralesa.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button