Spolupráce

Maximalizujte efekt cvičení vhodným jídelníčkem

Věnujete-li svůj čas cvičení v honbě za zdravým a pevným tělem, dobře děláte. Jen nezapomínejte na úpravu svého jídelníčku. Jak je známo, tak sportovní aktivitou ovlivníte hubnutí cca z 30 % a celých 70 % efektu dosáhnete právě stravou. Je potřeba upravit poměr jednotlivých živin, aby měl organismus dostatek sil na regeneraci, stavbu svalové tkáně a hubnutí. S optimálním nastavením jídelníčku vám mohou pomoci speciální sportovní jídelníčky krabičkové diety Zdravého stravování.

Pryč s nadbytkem tuku

Nejprve je nutné si ujasnit, jestli chcete cvičením dosáhnout redukce hmotnosti nebo jen svoji postavu zpevnit. Přijde vám to jedno? Není. V případě, že chceme docílit obojího, tak nejprve začněte s hubnutím a teprve po dosažení požadovaného váhového úbytku se soustřeďte na posílení svalů. „Pro hubnutí je nutné dosáhnout kalorického deficitu. Častou a chybnou úvahou je, že čím nižší bude váš energetický příjem, tím rychleji zhubnete. Není tomu tak. Kalorický deficit se nesmí dostat pod hodnotu bazálního metabolismu,“ upozorňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Zvýšeného energetického výdeje dosáhnete energetickou úpravou hodnoty konzumované stravy a aerobním neboli kardio cvičením, jehož cílem je se lehce zadýchat a zapotit. Fyzická aerobní zátěž klade na náš organismus vyšší požadavky na potřebu energie, tekutin, makroživin, minerálních látek a stopových prvků. „Konkrétní potřeby se odvíjí především od druhu vykonávaného sportu a tréninkových fází. Při vyšší intenzitě zátěže se zvyšuje potřeba energie ze sacharidových zásob. Tyto nároky pokryje jídelníček Fit+ navržený pro znásobení efektivity aerobního cvičení. S nastavením energetické hodnoty vám pomůže vysokoškolsky vzdělaný nutriční tým Zdravého stravování, aby došlo ke zmíněnému kalorickému deficitu a dosáhlo se očekávaného hmotnostního úbytku,“ dodává Kateřina Šimková.

Dopřejte svalům regeneraci a živiny pro jejich tvorbu

Po redukci hmotnosti je čas zaměřit se na podporu vzniku svalové hmoty, čehož dosáhneme silovými tréninky. Silový trénink bychom měli zařadit alespoň jednou týdně také v redukčním období, aby nám dosavadní svalová tkáň neubývala. „Fáze budování svalové hmoty vyžaduje, aby energetický příjem byl minimálně stejný jako energetický výdej a větší nárok je ve stravě kladen na bílkoviny. Maximální hranice pro dlouhodobý příjem bílkovin u člověka v silovém tréninku je okolo 2-2,5 g na 1 kg tělesné hmotnosti. Šedesátikilová žena by tedy měla konzumovat nejvýše 150 g bílkovin. Pro jedince v silovém tréninku je ideální krabičkový program Protein+ s vyšším podílem bílkovin, kde využíváme i syrovátkový protein. Do jídelníčku jsou zařazeny zejména kvalitní masa, luštěniny, mléčné výrobky, vejce, aby škála bílkovin byla pokryta oběma druhy, tedy jak živočišnými, tak rostlinnými bílkovinami,“ dodává Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Jídelníček, který účinně doplní silové cvičení za účelem přírůstku svalové hmoty, má své zvláštnosti, kdy opět pracuje s úpravou poměru živin ve stravě. Ty musí zabezpečit organismu stavební látky a živiny pro regeneraci namáhaného svalstva a jeho rozvoj.

Úspora času a vysoký standard stravy

Krabičková dieta představuje výhodu v tom, že máte jídlo zcela pod kontrolou, a to díky pravidelným a vyváženým porcím skutečného jídla z kvalitních surovin. Odpadne vám starost s nákupem, sestavením jídelníčku, počítáním kalorií a vařením. Pro mnoho lidí, kteří bojují s časem, nebo neví, jak se do změny jídelníčku pustit, je krabičková dieta praktickým východiskem. Rozhodnete-li se zkusit krabičkové stravování, vybírejte dodavatele krabiček pečlivě. „Jídelníček by měl být sestavován nutričními specialisty a zohledňovat vaše specifické potřeby, proto u nás klienti mají bezplatně k dispozici tým vysokoškolsky vzdělaných nutričních specialistů a o chuťovou stránku jídel se starají kreativní kuchaři, abyste si i při dietě pochutnali. Zcela zásadní je široký výběr energetických řad, zohledňující konkrétně vaše individuální potřeby,“ zmiňuje Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. A na co ještě při výběru nezapomenout? Zaměřte se na pestrost jídel a shlédněte vzorové jídelníčky. Poskytovatel služby by měl být schopen uplatnit výjimky v jídelníčku, abyste nedostávali surovinu, kterou opravdu nemusíte. Měli byste znát i složení jídel a detailní nutriční hodnoty a jídlo by vám mělo být dováženo v chladicích autech, aby se k vám na stůl dostalo v nejvyšší kvalitě. Není na škodu si jídla vybraného poskytovatele na týden vyzkoušet a udělat si osobní představu o úrovni poskytované služby.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button