Spolupráce

Angínu si zkusí párkrát za život každý

Potíže s polykáním, nepříjemný pocit v krku, oteklé mandle, ztráta chuti k jídlu a horečka. Jedno z poměrně běžných onemocnění, které se objevuje napříč všemi věkovými kategoriemi: angína.

Angínu nejčastěji způsobují bakterie rodu streptokoků a stafylokoků, výjimkou nejsou ani virové angíny (ty mají na svědomí herpetické viry, virus Epstain-Baarové), původ nemoci může být zcela výjimečně i mykotický. Hrozí především lidem s výrazně oslabenu imunitou, léčených imunosupresivy, či nemocných AIDS.

Angína patří k zimním měsícům, ale zaskočit může i v létě

Stačí se na pár chvil přiblížit k nemocnému a kapénková infekce vás může rychle zasáhnout. Za den, maximálně tři, pocítíte první příznaky. Chrapot, kašel, bolest v krku a v uších, přidá se horečka, celková únava, mandle, hltan a kořen jazyka se pokryjí bílým povlakem. Řešení je jednoduché, lékař vám předepíše antibiotika. Pak už stačí klid na lůžku, snižování teploty běžnými antipyretiky, případně můžete využít přípravky na bolest (ibuprofen a další). Dodržujte pitný režim (čaje, neslazené minerální vody, je třeba doplnit množství minerálů v těle) a nemoc po několika dnech odezní. Samozřejmě je třeba využívat celou dávku antibiotik a dodržovat rady lékaře. Podcenění nemoci může zbytečně zkomplikovat váš aktuální zdravotní stav, zánětlivými stavy jsou ohroženy hlavně srdce a klouby. Angína je typickým onemocněním zimních měsíců, kdy se rychle mění teploty vzduchu, ale zaskočit může i v horkých letních dnech.

Ochranou může být posilování odolnosti těla

Očkování proti nemoci zatím neexistuje, takže se můžete ochránit jedině posilováním vlastní odolnosti. Otužování patří dnes k módním trendům, není divu, má naprosto zásadní význam. K dalším důležitým faktorům patří dostatek spánku a odpočinku, psychická pohoda, dodržování pitného režimu a kvalitní strava s optimálním množstvím vitaminů a minerálů.

Bylinky rozhodně neuškodí, pomohou i probiotika

Antibiotická léčba, která je nezbytností, dokáže zároveň významně oslabit střevní mikroflóru. Zvyšte příjem jogurtů, zakysaných nápojů nebo užívejte takzvaná probiotika, což jsou potravinové doplňky, které pomohu účinně s obnovením střevní mikroflóry. Mezi nejznámější patří například Biopron či Acidophilus (laktobacily). Kloktadla vám zmírní bolest v krku. V lékárnách jich je řada volně prodejných, ale dobře poslouží i mořská sůl rozpuštěná v teplé vodě (stačí rozpustit půl lžičky do sklenice vody). Jako doplňkovou léčbu můžete využít i zinek (podporuje hojení a imunitu), betakaroten (zklidňuje podrážděnou ústní sliznici) či česnek (je známý svými antibiotickými účinky). Zkuste bylinné čaje z heřmánku, myrty, tymiánu či šalvěje.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button