Jídlo a stravováníKrásaNávodZdravé tipy

Projezte se ke krásnějším vlasům. Správná výživa je základ

Možná se domníváte, že krásné vlasy vám zaručí jen profesionální prostředky, šampony nebo masky na vlasy. Tyto produkty však fungují pouze podpůrně. Daleko důležitější než používání nejrůznějších přípravků správná výživa. Kvalita vlasů je dána nejen geneticky, ale také tím, co jíme, v jakém množství a zda je naše strava plná vitamínů a minerálů.

Krásu je nutné začít pěstovat zevnitř. Až na druhém místě pak mohou přijít různé produkty a kadeřnická péče. Ale v prvé řadě se v případě problémů s vlasy zaměřte na to, co jíte.

Syrovátka

Za kvalitu našich vlasů odpovídá především keratin. Aby jej tělo mohlo úspěšně produkovat, musí mít dostatečný přísun zdravých bílkovin. Pokud máte dlouhodobě nedostatek bílkovin, přestanou vaše vlasy růst a postupně začnou řídnout. Skvělým způsobem jak si dopřát pořádnou dávku kvalitních bílkovin je syrovátka. Přidejte lžičku této bílé blahodárné látky do vašeho každodenního smoothie a uvidíte, jak se vám vaše vlasy odvděčí.

Červené maso

Nejen že vám dodá tolik potřebné bílkoviny, ale mimo to vám zaručí dostatečný přísun železa. Tento minerál je zvlášť u žen často nedostatkový a může vést k anémii nebo padání vlasů. Dopřejte si dostatek železa ve formě červeného masa a přidejte i trochu špenátu nebo jiné listové zeleniny. S masem opatrně – častá konzumace má negativní zdravotní efekty, a tak si šťavnatý steak dopřejte ideálně jednou týdně.

Borůvky

Veškeré buňky v našem těle jsou vystaveny vlivu volných radikálů. Stejně je to i s vlasovými buňkami. Mohou být poškozeny toxiny a dalšími látkami, které je poškozují a nedovolují jim růst tak, jak byste si přáli. Borůvky vám pomohu tyto volné radikály účinně odstranit z těla a znovu obnovit původní sílu vašich vlasů.

Mandle

Mimo to, že jsou velkým zdrojem bílkovin, jsou mandle i plné hořčíku, který je pro zdraví našich vlasů nezbytný. Největší příčinou ztráty vlasů je právě stres, se kterým si dokáže hořčík poradit jako žádný jiný minerál. Kromě mandlí můžete hořčík doplnit i pomocí listové zeleniny, kakaových bobů nebo sóji.

Pivo

Dobrá zpráva pro všechny milovníky tohoto tekutého chleba! Pivo skutečně pomáhá růstu a kvalitě vlasů. Obsahuje látky, které podporují cirkulaci krve, a to i v pokožce hlavy. Vyživená a prokrvená pokožka je pak tím nejlepší předpokladem pro růst krásných a kvalitních vlasů, které se nelámou netřepí a mají objem a sílu.

Ústřice

Mnoho biologických a metabolických procesů v našem těle vyžaduje zinek. Ten je mimo jiné odpovědný i za kvalitu naší pokožky, vlasů a nehtů. Podle studie obsahují ústřice neuvěřitelných 74 gramů zinku na jednu porci. To je více, než kterékoliv jiné jídlo. Pokud si tedy chcete dopřát pořádnou porci zinku, víte po čem sáhnout. S doplněním zinku samozřejmě dobře pomohou i doplňky stravy, ale přírodnímu zinku se nic nevyrovná.

Mléko

Vědci zjistili, že existuje přímá úměra mezi množstvím vitamínu D v těle a padáním vlasů. Je tedy zřejmé, že abychom dosáhli skutečně krásné hřívy, potřebujeme i dostatek vitamínu D. A ten nejlépe získáme právě konzumací a také pravidelným pobytem na slunci. Mléko vám navíc dodá i dostatek vápníku, který je pro zpracování vitamínu D nezbytný. Kromě mléka stejně dobře poslouží i jakékoliv jiné mléčné výrobky.

Vejce

Vejce jsou jedním z největších zdrojů biotinu. To je látka, která hraje klíčovou úlohu při vytváření keratinu. Člověk, kterému biotin chybí trpí lámavými nehty i vlasy a často řeší i vypadávání vlasů. Dopřejte si vejce ke snídani a vykročte naproti krásných a pevným vlasům. Preferujte varianty vařených vajec spíše než ty smažené a dejte si pozor, pokud trpíte nadbytkem cholesterolu. Vejce někdy mohou přispívat ke zhoršení těchto hodnot.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button