Spolupráce

Jak zkombinovat práci a čas s rodinou na home office

Pro mnohé zaměstnance byl přechod na home office úplnou novinkou, kterou dříve neznali. Zvyknout si na nový pracovní režim nemusí být pro každého lehké a co teprve když se k tomu přidají děti, které jsou na distanční výuce nebo mají zavřené školky. To už může být na psychiku pěkný nápor. Přečtěte si, jak se z takové situace nezbláznit a zvládnout ji v rámci možností v pohodě.

Jak fungovat s dětmi na home office?

Pro klidnější dny pro vás i vaše děti zkuste následující tipy.

Prostor pro práci

Plnohodnotné místo pro práci je klíčové pro výborné pracovní výsledky, ať už jste na home office sami nebo s dětmi. Ideálním řešením je mít samostatnou místnost, kterou můžete využívat jen k práci. Pro ty, kteří místnost navíc v domácnosti nemají, je skvělou volbou vytvoření pracovního koutu v obývacím pokoji nebo jiné místnosti. Důležité je, mít prostor pro práci opravdu oddělený a nepracovat v posteli nebo na kuchyňské lince.

I přesto, že budete od pracovního stolu asi často odbíhat za dětmi, neměli byste podcenit kvalitu jeho vybavení. Zdravotní židle a polohovací stůl jsou základem pro zdravé sezení

Učení, domácí úkoly

Pokud máte děti ve školním věku, určitě mají od učitelů zadané domácí úkoly a učení. Posaďte děti k vašemu pracovnímu stolu, kde budete moct pracovat a zároveň dohlížet, jak děti plní své úkoly. Menší děti si můžou třeba kreslit.

Zkrácená pracovní doba

Klasická osmihodinová pracovní doba je na home office s dětmi téměř nemožná. Hodně rodičů se snaží dohnat práci po nocích, ale to se zase okrádají o odpočinek. Zkuste si tedy s vašimi nadřízenými vykomunikovat zkrácenou pracovní dobu za těchto nelehkých podmínek. V současné situaci by mohli mít i oni větší pochopení.

Týmová spolupráce

Pokud pracujete z domu vy i váš partner, rozdělte si povinnosti. Jeden může mít ranní směnu v péči o děti, zatímco druhý pracuje, odpoledne se můžete vyměnit. Když partner dochází do kanceláře, měl by převzít péči ve chvíli, kdy přijde domů a dát vám prostor pro ničím nerušenou práci.

Buďte připraveni

Vytvořte si pracovní plán – na každý den si dopředu naplánujte, co chcete zvládnout, rozvrhněte si jednotlivé úkoly do kratších časových bloků, naplánujte si společné pauzy s dětmi. Ne vždy vyjde vše podle plánu, to je v takové situaci více než jasné. Nebojte se improvizovat a nestresujte se tím, že vše nevychází na 100 %.

Mějte dopředu nachystané i jídlo. Určitě přijde vhod oběd jen ohřát a nestát hodinu u plotny.

Komunikujte

Děti často nemusí chápat, proč se jim nemůžete věnovat na 100 % a nemůžete si s nimi hrát vždy, když chtějí. Proto s nimi co nejvíce komunikujte, vysvětlete jim současnou situaci, proč pracujete z domova a jak je pro vás důležité, abyste svou práci odvedli dobře. 

Odměňujte se

Jelikož je tato situace opravdu náročná a stojí vás plno nervů a možná i dětského vzteku či pláče, vymyslete si za zvládnuté dny na home office s dětmi odměnu. Například se domluvte, že si každý pátek k obědu objednáte pizzu. Nebo vymyslete nějakou zábavnou víkendovou aktivitu, která bude děti motivovat, aby přes týden fungovaly.

Když je nejhůře

Zrovna se potřebujete připojit na konferenční hovor a vaše dítě je v záchvatu vzteku? Upusťte na chvíli od svých zásad a pusťte mu jeho oblíbenou pohádku.

Společně strávený čas

I přesto, že jste s dětmi a možná i s partnerem doma celý den, plánujte si společné aktivity bez práce a učení. Oddělujte čas na práce a čas na zábavu. Zábavu zařaďte i do pauz během pracovního dne. Druh aktivity samozřejmě volte dle věku dětí.

Pro inspiraci:

  • zahrajte si deskové hry, postavte stavebnici nebo puzzle,
  • vytvořte si home office turnaj v šipkách a každý den si dejte jednu hru,
  • běžte na krátkou procházku, kolo nebo koloběžku,
  • zacvičte si s dětmi jógu,
  • vymyslete si společné DIY projekty.

Čas sám pro sebe

Oproti společně strávenému času s rodinou jsou taky velmi důležité chvíle, kdy jste úplně sami a hodíte na chvíli všechnu práci i problémy světa za hlavu. Pokud to tedy je možné, naordinujte si vy i váš partner do rodinného rozvrhu pravidelné chvíle, kdy se nebudete muset o nic starat.

Takový čas pak využijte naplno, přeci jen to není tak moc časté. Jak svoje volno využijete je samozřejmě jen na vás. 

Pár tipů:

  • jděte na procházku, kupte si cestou kávu a zákusek v oblíbené kavárně,
  • věnujte se vašemu oblíbenému sportu,
  • začnete běhat – při běhu si perfektně vyčistíte hlavu a přijdete na nové nápady,
  • přečtěte si v klidu knížku,
  • pokud je to možné, dopřejte si masáž, manikúru, kadeřnictví nebo jinou péči o sebe.

Zdroj náhledového obrázku: pixabay.com

Podobné články

Back to top button