Spolupráce

Jak vybrat respirátor a co znamená jeho označení?

Respirátory dnes musíme mít po ruce doslova všichni. Jenže už jen málokdo se orientuje v tom, jaké se na trhu vůbec nabízejí a podle čeho je vybírat. Vysvětlíme vám, jak správně vybrat a podle čeho se rozhodovat.

Jak respirátor použít?

Jedná se o ochrannou masku, která je primárně určená k ochraně proti různým částicím či mikroorganismům. Nezbytně potřebný je zejména tehdy, pokud se pohybujete v prostředí, kde je vysoká koncentrace nakažených osob (například nemocnice apod.), anebo se nacházíte uprostřed světové pandemie, kdy je nutné nosit respirátory z důvodů prevence a ochrany veřejného zdraví.

Jaký je rozdíl mezi jednotlivými druhy?

Určitě už jste zjistili, že respirátory se často označují zkratkou FFP neboli “filtering facepiece“. Jde o pomůcky, které jsou testované podle evropských průmyslových norem. Třídy FFP1, FFP2 a FFP3 označují míru ochrany. Za účinnější jsou považovány respirátory s vyšším číslem, ale ne vždy je to pravda. Velmi dobrou ochranu ale umí poskytovat například tzv. nanovlákenné respirátory. Pro ochranu proti koronaviru se ale dnes vyžadují zejména respirátory FFP2, které jsou v současnosti asi nejrozšířenější.

Co znamená certifikace KN95?

Jedná se zejména o respirátory, které jsou certifikované mimo Evropskou unii podle standardu KN95. Bohužel se v dnešní době můžete často setkat také s falešnými certifikáty, a ne vždy levné respirátory splňují očekávanou kvalitu. Platí také, že respirátory KN95 se testují jen na část aerosolu, není tedy zcela jisté, zda dokážou viry úspěšně zachytit.

Jak nosit respirátor?

Klíčové je především vybrat přesně padnoucí respirátor, který dostatečně těsní. Ujistěte se, že jej máte správně nasazený a vzduch neuniká bokem nebo okolo nosu. Správné nošení je klíčem k tomu, aby byl respirátor skutečně spolehlivý a plnil si svou funkci – tedy ochranu před nakažlivým virem.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button