Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Máta – jaké jsou její výhody a možnosti použití?

Máta je skvělá bylinka, kterou používá velká spousta lidí. Nejčastěji ji lidé dávají do vody, čímž ji pomohou ochutit a také získat nějaké ty prospěšné látky do těla. Jde o bylinku, která je známá stovky let a je vysoce ceněna pro své pozoruhodné léčivé vlastnosti. Pro mnohé jedince je synonymem čerstvosti a svěží vůně. Máta je v mnoha ohledech velmi oblíbená, můžete jí přidávat nejen do vody, ale například také do různých jídel.

Rozšířená rostlina po celém světě

Jde o vytrvalou rostlinu, která mívá chlupaté listy a je rozšířená v Euroasii, na severozápadě Afriky, v Americe, Austrálii nebo také na Novém Zélandě. Tato rostlina obsahuje spoustu silicí, tříslovin, flavonoidů a fenolů. Je považována za léčivou rostlinu, která má velmi příjemné aroma. Na lidský organismus má blahodárné účinky. V mnoha ohledech se využívá k léčebným kúrám, pro výrobu mastí, krémů a podobně. Skvěle jí využijete jako ochucovadlo do omáček, želé, salátů nebo také s ní ochutíte čistou vodu.

Máta má velmi dobré účinky v léčitelství, může se využít pro léčbu revmatismu, pomáhá při bolestech nervů, při nevolnostech, průjmech, žlučníkových kamenů nebo také může pomoci při zvonění v uších. Máta se obecně nedoporučuje užívat v těhotenství. Má velké množství použití, pomáhá lidskému tělu. Kde všude ji můžete využívat?

Péče o problematickou pleť

Mátový olej nebo mátová šťáva jsou oblíbené pro své antiseptické a protipruritické vlastnosti. Umí zklidnit pokožku, pomoci léčit infekce nebo také svědění. Napomáhá napříklas snižovat problémy s pletí jako akné nebo pupínky. Antipruritické vlastnosti zase pomáhají klidnit ránu od kousnutí hmyzem (komáři, včely, vosy a podobně). Dopřávají pokožce chladivý pocit, zmírňuje nutkání poškrábat se. Protizánětlivé vlastnosti naproti tomu pomáhají snižovat otoky.

Zlepšuje trávení

Máta je plná antioxidantů a fytonutrientů, které dělají hotové zázraky pro lidský žaludek. Napomáhá lepšímu trávení, pracuje ve prospěch střevních svalů, které jsou zodpovědné za trávení. Listy máty jsou také zodpovědné za zmírnění žaludečních křečí a pomáhají také minimalizovat kyselost žaludku.

Bojuje s perorálními infekcemi

Listy máty pomáhají ničit bakterie v ústech a pomáhají předcházet zubnímu kazu. Stačí listy pravidelně žvýkat. Napomáhá také snižovat zápach v ústech a udržují jazyk a zuby přirozeně čisté. Můžete každé ráno kloktat šťávu z mátových listů.

Pomáhá mírnit nachlazení a kašel

Máta má velmi silné aroma, které napomáhá pročistit a otevřít nosní cesty a také dýchací cesty, díky tomu se vám bude snáze dýchat. Může pomoci zmírnit zánět dýchacích cest díky protizánětlivým a antibakteriálním vlastnostem. Jestliže vás sužuje nachlazení a kašel, pak přidejte kapku extraktu z máty nebo mátové šťávy do vlažné vody a vdechujte páry skrz ústa nebo nos. To pomůže uklidnit projevy nachlazení a kašle.

Deprese a únava

Máta je přirozený stimulant a samotná vůně může pomoci k tomu, aby se mozek uvolnil a pracoval správně. Pokud máte pocit, že se cítíte unavení, úzkostliví, depresivní nebo jednoduše vyčerpaní, pak vám může pomoci mátová šťáva nebo mátový olej. Aplikujte zvenčí vdechnutím. Tato složka může poskytovat velmi dobrou podporu. Pro lepší spánek kápněte několik kapek mátového oleje na polštář.

Kojení

Kojení je krásným spojením matky a dítěte, některé jej však mohou prožívat trochu bolestivěji. V konečném důsledku to může poškodit strukturu vašich prsou či bradavek. Studie ukazují, že právě mátová šťáva nebo olej může výrazně snížit prasknutí bradavek.

Astma

Pravidelné využívání máty je velmi dobré pro všechny, kteří mají problémy s astmatem. Jde o dobrý relaxační prostředek, napomáhá snižovat ucpaný nos. S mátou však opatrně, pokud je jí mnoho, může podráždit nos i hrdlo.

Brání mravencům

Mravenci nemají rádi mátu, proto pokud jim chcete zabránit, aby se dostali do vašeho domova, uložte strategicky několik lístků máty do skříně, pokoje nebo do spíže. A mravenci si najdou jiné obydlí a váš dům nechají zcela na pokoji!

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button