Spolupráce

Jak pečovat o křehké vlasy? Klíčová je hydratace a šetrné zacházení

Mnoho žen se trápí suchými a křehkými vlasy. Ty jsou na dotek drsné, hrubé, postrádají lesk, v délkách jsou často ztenčené, snadno se lámou a třepí se. Je pak skoro nemožné vypěstovat si z takových vlasů hezkou hřívu a skutečně mít dobrý pocit z krásných a zdravých vlasů.

Proč ale křehké vlasy vůbec vznikají? Roli bude hrát bezesporu dědičnost, ale daleko závažnější důsledky má nešetrné zacházení, zejména v podobě chemického nebo mechanického poškozování. Pokud přesně takové vlasy máte a v předchozím popisu se úplně poznáváte, je potřeba vědět, jak o ně správně pečovat, abyste jejich stav co nejúčinněji zlepšovali.

Základem je hydratace

Vlasová vlákno je porézní a má úžasnou schopnost vázat na sebe molekuly vody. Jenže stejně tak snadno je může ztrácet, a to zejména při různých tepelných úpravách vlasů jako je fénování, žehlení nebo kulmování. V těchto případech se voda z vlasů velmi rychle odpařuje a vlasy ztrácí potřebnou vlhkost, která jim dodává jejich krásu a pružnost. Následkem dochází ke ztrátě lesku, snadnému lámaní a někdy i vypadávání vlasů.

Vlasy ztrácí hydrataci především prostřednictvím malých trhlinek na povrchu vlasového vlákna. Ty se tam objevují kvůli nedostatečné péči. Proto musíme vlasům dodávat nejen hydrataci, ale také správnou lipidovou péči, která posiluje jejich narušený povrch.

Ne vždy jsou křehké vlasy také suché

Pokud jsou vlasy křehké, neznamená to nutně, že jsou také suché. Velmi častý je právě ten případ, že vlasy se u kořínků poměrně rychle mastí, ale konce jsou velmi roztřepené, lámavé a bez života. Právě u tohoto typu vlasů je potřeba zaměřit se především na výživu suchých konců. Je tedy nutné dodat jim hydratační péči, která ale vlasy nezatíží. Ideální vlasová kosmetika je tedy taková, která je určena na mastné nebo normální vlasy, ale k tomu je potřeba přidat lepší výživu v podobě masek a kondicionéru do konců. Určitě se vyplatí nekupovat jen obyčejné šampony z drogerie. Ty často bývají plné parabenů a silikonů, které vlasy zbytečně zatěžují. Namísto toho je lepší zaměřit se na profesionálnější péči. Ta přitom nemusí být nutně likvidační pro vaši peněženku. Na řadě e-shopů najdete skvělé slevy a nakoupit profesionální péči můžete za velmi rozumné peníze. Zkuste třeba slevy na Sephora e-shopu, kde najdete širokou nabídku kvalitních šamponů i cílené péče o vlasy.

Šetrná úprava vlasů

Správná péče o křehké vlasy vyžaduje také velmi šetrnou úpravu. To znamená především to, že při česání je potřeba postupovat opatrně, používat vhodné kartáče s měkkými štětinami a pokud možno nezatěžovat vlasy příliš velkou chemií. Dnes je běžné barvit si vlasy, ale vždy existují šetrné metody, které vlas tolik neničí. To samé pak platí pro tepelnou úpravu. Je zřejmé, že většina žen si vlasy fénuje nebo jinak upravuje, aby jim dodaly žádoucí tvar. Vyplatí se ale investovat do přístroje, u kterého můžete regulovat teplotu a také vždy používat prostředky na ochranu vlasů před teplem.

Zdroj náhledového obrázku: pixabay.com / RyanMcGuire

Štítky

Podobné články

Back to top button