Spolupráce

Paleo strava nabízí dlouhodobé řešení pro ty, kdo chtějí žít zdravě a v souladu s přírodou

Chcete nejen dobře vypadat, ale především se ve svém těle cítit skutečně dobře a zajistit, aby váš organismus perfektně fungoval? Právě to by mělo být cílem zdravého a vyváženého životního stylu, ke kterému patří také zdravě nastavené stravování. Naše moderní společnost má často tendence věci příliš komplikovat a vymýšlet složitá řešení tam, kde už existují daleko snadnější a účinnější. A to je přesně i otázka stravování.

V posledních letech se různí odborníci snaží sestavit dokonalé jídelníčky, ale faktem je, že ideální a vyváženou stravu už dávno známe. Je to strava, kterou jedli naši předkové, tzv. paleo strava.

Nejde přitom jen o další z mnoha diet, ale spíše o dlouhodobý a udržitelný způsob stravování podložený vědeckým výzkumem. Slibuje, že dosáhnete nejen vysněné hmotnosti, ale také si zajistíte pevné zdraví a skvělou kondici.

Co přináší paleo strava?

Paleo dieta se snaží přiblížit náš jídelníček co možná nejvíce tomu, co jedli naši dávní předkové, tedy zejména lovci a sběrači. Myšlenka vychází z předpokladu, že přesně na tuto stravu jsme geneticky naprogramováni a naše tělo ji nejvíce ocení. Jedná se navíc o skutečné potraviny, které neprochází žádným zpracováním a obsahují maximum živin.

Mezi typickou složku paleo diety proto patří různé druhy masa, vejce, zelenina, ovoce, ořechy a semínka. Ze stravy se pak vylučují zejména obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky a samozřejmě také potraviny, které se vyrábí průmyslově.

Které problémy dovede paleo strava řešit?

Výzkumy potvrzují, že lidé, kteří přejdou na paleo stravování, se zcela přirozeně zbavují mnoha běžných civilizačních obtíží. K těm nejčastějším lze zařadit:

  • Akné,
  • ekzémy a další kožní onemocnění,
  • alergie,
  • cukrovka,
  • kardiovaskulární onemocnění,
  • migrény,
  • nemoci štítné žlázy,
  • neplodnost,
  • poruchy pozornosti (ADHD),
  • vysoký krevní tlak
  • nebo zvýšený cholesterol v krvi.

Jaké jsou povolené potraviny?

Paleo jídelníček se soustředí na skutečné potraviny, které nejsou nijak zpracovány.

Maso a živočišné bílkoviny

Mezi vhodné živočišné bílkoviny lze zahrnout maso, vejce, ryby a mořské plody. Jde o zcela zásadní zdroje bílkovin, které také obsahují všechny nezbytné esenciální aminokyseliny ve vhodném poměru a množství. Vyplatí se dbát na kvalitu masa, a proto kupujte toto zboží spíše od menších chovatelů, kteří dovedou zaručit maximální kvalitu výrobků.

Zelenina

Zelenina zajišťuje zdroj sacharidů, které jsou důležité pro fungování mozku a dostatečné množství energie. Obsahuje také vysoké množství nezbytné vlákniny pro dobré trávení. Ideální je zeleninu pravidelně střídat a zaměřovat se zejména na sezónní druhy, tak zajistíte dostatečnou rozmanitost vašeho stravování. Paleo strava dovoluje v podstatě všechny druhy zeleniny, samozřejmě v čerstvé formě, ideálně bez tepelných úprav.

Ovoce

Ovoce je dalším zdrojem sacharidů a je nabité vitamíny, minerály, fytonutrienty a vlákninou. Nabízí přirozeně sladkou chuť a v rozumném množství může být velmi dobrou součástí jídelníčku. Vybírejte zejména ovoce v bio kvalitě a samozřejmě podobně jako u zeleniny dávejte přednost lokálnímu sezónnímu ovoci, které bude mít vždy tu nejlepší chuť a bude obsahovat nejvíc živin. Vyhněte se také zpracovanému ovoci například ve formě džusů nebo smoothie.

Zdroje tuků

Tuky jsou nedílnou součástí každého zdravého jídelníčku, protože se významně podílí na řadě metabolických procesů a na správném fungování hormonální soustavy. Zdravé tuky mohou také pomoci zmírnit škodlivé záněty a zajistit stabilní hladinu cukru v krvi.

Jsou také zdrojem potřebné energie a dovedou zasytit na dlouho dopředu. Volte vždy mono- a polynenasycené tuky obsažené v ovoci, oříšcích a semínkách, skvělé je třeba avokádo a avokádový olej, olivy a olivový olej, kokos, kokosový olej, olej lněný, z vlašských ořechů apod.

Bylinky

Paleo strava dovoluje využívat jakékoli dostupné bylinky a koření. Spíše ale vybírejte jednodruhové koření než směsi, které mohou obsahovat zbytečně vysoké množství soli nebo jiné nežádoucí látky.

Čemu se vyhnout?

Jak již bylo výše naznačeno, vyvarujte se veškerých produktů, které vyžadují nějaké další zpracování. Jsou to zejména obiloviny a veškeré obilné produkty, které přitom bývají ve stravě běžného člověka bohatě zastoupené.

Dále vyřaďte také luštěniny, které nikdy nebyly typickou součástí jídelníčku pravěkých lidí. Navíc neobsahují celé aminokyselinové spektrum, a proto nemohou zcela nahradit živočišné bílkoviny. Místo v paleo stravě nemá ani mléko a mléčné výrobky. Mléko se hodí jako zdroj energie pro rychlý růst mláďat savců, ale není určeno pro vyvinutého dospělého jedince.

Samozřejmě by se paleo jídelníček měl vyhnout dalším průmyslově zpracovaným potravinám. Jednoduchost je alfou i omegou tohoto stravování a cílem je stravovat se skutečně v souladu s tím, co nabízí příroda.

Jak se stravovat po vzoru paleo?

Nejjednodušším a nejjistějším řešení jsou paleo krabičky. Díky tomu vám zcela odpadne vymýšlení jídel, chystání a neustálé řešení, zda je daná potravina dovolené, nebo nikoliv.

Nemusíte počítat kalorie ani nic vážit, vše budete mít nachystané k přímé konzumaci. Krabičkové stravování od Nutric Bistra s rozvozem v Praze zajišťuje komplexní jídelníček, který vás postupně dovede na zdravější cestu ve stravování a posléze také k pevnějšímu zdraví a lepší kondici. Není to však krabičková dieta tak, jak ji známe. Cílem je dosáhnout dlouhodobého a udržitelného stylu stravování, které vás neopustí hned, jakmile dosáhnete vysněné váhy, ale oblíbíte si jej natolik, že se paleo stravování stane vaším životním stylem. Rozvoz po Praze si můžete snadno objednat a mít každý den jistotu kvalitní stravy bez práce.

Zdroj náhledových obrázků: Nutric bistro

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button