Spolupráce

Magnetický držák na nože – jaký je a kam jej umístit?

Magnetický držák na nože je šikovná pomůcka sloužící zejména k ukládání nožů. Jedná se o lištu či desku s magnety uvnitř, na které lze nože přichytit. Magnetický držák umožňuje praktické a bezpečné ukládání nožů a uspořádání kuchyňského prostoru. Které typy existují a kam je držák umístit?

Magnetický držák na nože s feritem či neodymem

Magnetický držák pro nože obsahuje starší feritové nebo novější a silnější neodymové magnety. Mívá tvar lišty, bývá připevněný ke stěně nebo jinému vhodnému povrchu, jako je například boční kuchyňská deska. Nože na držák snadno umístíte. Magnetická lišta je udržuje pevně na místě a zároveň chrání jejich ostří před poškozením.

Dřevěné magnetické držáky na nože jsou populární v kuchyních po celém světě, protože poskytují snadný přístup k nožům a udržují je v dobrém stavu. Navíc jsou estetické a bývají považované za elegantní a moderní doplněk kuchyně.

Magnetické držáky na nože různých rozměrů

Magnetické lišty na nože jsou k dispozici v různých velikostech a provedeních, aby vyhovovaly potřebám různých kuchařek a kuchařů. Existují také magnetické držáky nožů s více řadami magnetů, které umožňují uchování většího počtu nožů na jednom místě.

Které nože můžete na magnetickou lištu přicvaknout?

Magnetický držák funguje pro většinu kuchyňských nožů s kovovou čepelí, které jsou dostatečně těžké na to, aby se udržely na magnetické ploše. Mezi takové nože patří například klasické kuchařské nože, santoku nože, masové nože, ale i menší nože, nůžky i škrabky.

Myslete na to, že magnetický držák neudrží nože s keramickou čepelí nebo nože s nerezovou čepelí, které nebývají magnetické. Záleží na přesném typu materiálu.

Magnetické držáky na nože mohou být vyrobené z různých materiálů, jako jsou dřevo, kov nebo plast. Někdy výrobci používají například bambusové dřevo, které je trvanlivé a odolné vůči vlhkosti a otěru. V tuzemsku seženete například kvalitní magnetický držák na nože ze dřeva dubu nebo ořešáku.

Kovové držáky jsou obvykle vyrobené z nerezové oceli a jsou odolné vůči korozi. Plastové držáky jsou lehké a snadno čistitelné, ale mohou být méně trvanlivé než dřevěné nebo kovové držáky.

Kam magnetický držák nožů umístit?

Magnetický držák na nože se dá umístit prakticky kamkoli v kuchyni, kde je to vhodné a dostupné pro použití nožů. Oblíbeným umístěním je například zeď nejčastěji poblíž pracovní plochy, ale také na boční stranu kuchyňské linky nebo na stěnu skříně. Držák přimontujte pevně a bezpečně, aby nedošlo k nebezpečnému pádu nožů.

Vyrobte si vlastní držák s magnety

Držák si můžete i vytvořit. Je na to potřeba kousek dřevěné latě, trochu nástrojů, kotoučové neodymové magnety a šikovné ruce. Zjistěte, jak vyrobit vlastní magnetický držák.

Přicvakněte na držák i nůžky, vidličky, špachtle

Magnetický držák na nože lze využít k uchování také dalšího kuchyňského náčiní, jako jsou například vidličky, lžíce, škrabky, špachtle, metličky. Kromě toho může sloužit i jako dekorativní prvek v kuchyni, na který se dají umístit například kovové ozdoby či magnetky.

Tip: Podívejte se, jak si jeden zručný kutil vytvořil Dřevěný magnetický držák na japonské nože.

Zdroj obrázku: unimagnet.cz

Podobné články

Back to top button