KrásaPéče o tělo

Máte zmatek v kosmetických produktech? Poradíme vám, jaké množství jich používat

Když se dnes rozhlédnete po drogeriích, je zřejmé, že kosmetický průmysl je přesycený množstvím nejrůznějších výrobků, které nám mají dopomoci ke kráse. U některých z nich možná dokonce přichází otázka, zda jsou takové přípravky vůbec nezbytné, anebo jde jen o trik, jak nám vytáhnout peníze z kapsy.

Vyplatí se některými přípravky šetřit, nebo byste jich naopak měli využívat více? Není snadné zorientovat se v tom, kolik jednotlivých přípravků bychom měli používat. Pokud si nevíte úplně rady, zkuste se řídit našimi instrukcemi. Dají vám lepší přehled, jak tyto přípravky používat.

Čištění pleti

Všichni víme, jak je důležité. Bez něj bude pleť zašedlá, plná černých teček, nezdravá a aknózní. Čištění je základem zdravé pleti, protože díky němu pleť zbavujeme nejen nečistot z okolního prostředí, ale i buněčných reziduí a make-upu. Jak by takové čištění mělo vypadat? Nejlepším způsobem je takzvané dvojité čištění, a to nejprve za použití přípravku s olejovým základem a poté přípravkem, který pleť dočistí. Čištění by mělo probíhat jak večer, tak i ráno.

Ideální množství čisticího přípravku by mělo odpovídat přibližně velikosti dvoukoruny. Pokud jej nebudete používat dostatečné množství, hrozí hromadění buněčných zbytků, dehydratace, vznik pupínků a zrychlení stárnutí pleti. Budete-li jej používat až moc, zbytečně vyhazujete peníze a plýtváte produktem.

Tonizace pleti

Díky toniku můžeme z pleti odstranit poslední zbytky nečistot. Vyrovnává pH pokožky a zlepšuje vstřebávání účinných látek z krémů. Používejte vždy raději přípravek, který neobsahuje alkohol a aplikujte jej jemně vlhkým vatovým tamponkem. Pokud jej použijete příliš málo, může se vám nedočištěná pleť nepěkně odměnit nedokonalostmi. Pokud to s ním zase přeženete, hrozí vysušování pleti.

Hydratace pleti

Vhodný hydratační krém pleť chrání, zlepšuje funkci její ochranné vrstvy a brání pronikání škodlivých vlivů z okolního prostředí. Suchá pokožka se totiž negativním vlivům prostředí nedokáže tak dobře bránit jako pokožka dobře vyživená. U hydratačního krému byste si měla dopřávat porci velikosti přibližně kontaktní čočky. Pokud máte dojem, že je pleť stále suchá, můžete na množství trochu přidat, případně vyměnit produkt. S množstvím to ale zbytečně nepřehánějte. Nadbytek hydratačního přípravku může zapříčinit, že pokožka ztratí svoji přirozenou schopnost hydratace a může docházet také k nežádoucímu vzniku mastnoty a lesku.

Ochrana proti slunci

Stále řada lidí není zvyklá používat ochranný faktor pravidelně, každý den. Přitom ochrana před sluncem je pro naši pleť klíčová a zaručí nám delší mladost a méně vrásek. SPF je třeba aplikovat opakovaně v závislosti na délce pobytu na slunci. Je tedy lepší každodenně používat krém s dostatečným ochranným faktorem, a to v množství velikostně odpovídající dvacetikoruně. Pokud budete pravidelnou aplikaci SPF krému zanedbávat, hrozí melanomy, rakovina kůže nebo předčasné stárnutí pleti.

Boj proti nedokonalostem

Sérum proti vráskám nebo pupínkům je nejúčinnější složkou naší každodenní kosmetické rutiny. Aplikuje se na vyčištěnou pleť ještě před hydratačním přípravkem. Musí totiž být schopno proniknout do hlubších vrstev pokožky a dodávat jí koncentrované aktivní látky. S množstvím to ale není radno přehánět. Jelikož jsou látky koncentrované, vystačíte si s množstvím o velikosti kávového zrnka. Příliš vysoké množství séra může vaši pleť zbytečně dráždit.

Obnova pokožky

Pravidelná chemická exfoliace přípravky obsahujícími kyselinu salicylovou nebo mandlovou dokáže odstraňovat z pleti přebytečné nebo mrtvé kožní buňky. Díky tomu je pleť omlazená, svěží a zářivá. Pokud si ale peeling dopřáváte až moc často, můžete narušit přirozenou obranyschopnost pleti. Postačí jej tedy dělat jednou do týdne a přípravku použít asi jako je velikost mandle. Pokud jej nepoužijete dostatek, pravděpodobně nedosáhnete kýženého výsledku, pokud příliš mnoho, hrozí suchost, začervenání nebo podráždění.

Péče o stárnoucí pleť

Výbornou volbou je retinol. Přípravky s jeho obsahem mohou ale zpočátku způsobovat drobné podráždění. Je tedy lepší začínat spíše s méně agresivními přípravky a počkat, jak pleť zareaguje. U těchto produktů je nezbytně nutné dodržovat doporučení a dávkování výrobce. Pokud budete mít vysoce koncentrované výrobky, určitě si vystačíte s dávkou o velikosti hrášku. Pozor by si měly dávat také těhotné a kojící ženy, které by se retinolu měly raději zcela vyhnout.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button