DetoxikacePéče o tělo

Co jsou nootropika? Slibují skvělé účinky, ale jak je to doopravdy?

Ať už jste student vysoké školy, který doufá, že se mu podaří uspět u zkoušek, zaneprázdněný zaměstnanec usilující o povýšení, nebo starší člověk, který se obává demence, myšlenka na pilulku, která zvýší vaši mozkovou kapacitu, se může zdát docela lákavá. Proto asi nepřekvapí, že užívání nootropik – neboli kognitivních stimulátorů – je na vzestupu. Ale fungují, jsou bezpečné a vyplatí se? To je otázka, která trápí každého, kdo o jejich užití přemýšlí.

Termín „nootropika“ dříve označoval chemické látky, které splňovaly velmi specifická kritéria. Nyní se však používá pro označení jakékoli přírodní nebo syntetické látky, která může mít pozitivní vliv na vaše duševní schopnosti. Obecně se nootropika dělí do tří obecných kategorií: doplňky stravy, syntetické sloučeniny a léky na předpis.

Zatímco odborníci na zdraví se obecně shodují, že užívání nootropních látek na předpis může být užitečné, užívání jakéhokoli typu kognitivních látek u zdravých lidí je mnohem kontroverznější a přináší různé otazníky, které nejsou vždy uspokojivě zodpovězeny.

Co říkají vědci

Řada vědců tvrdí, že neexistují „žádné přesvědčivé důkazy“ o tom, že by některý z doplňků stravy, které se nyní prodávají kvůli údajnému posilování paměti, byl skutečně užitečný. Není jasné, zda nootropika vůbec fungují, a také zda jsou bezpečné. Obvody, které se podílejí na lidském poznávání, jsou velmi komplikované, a ne zcela pochopené, není tedy možné jen tak jednoduše změnit jejich fungování pomocí jedné pilulky. Někteří lidé ale tvrdí, že se jejich mentální výkonnost díky nootropikům zvýšila, k čemuž vědci dodávají, že jde o jasný příklad placebo efektu.

Menší část vědců pak věří, že nootropika mají potenciál poskytnout některým lidem výhodu. Většina lidí, kteří se snaží optimalizovat kognitivní funkce, by se měla raději zaměřit na dostatek spánku, stravu bohatou na živiny a zvládání stresu, tvrdí většina vědců a k nootropikům se tedy staví dosti střízlivě.

Typy nootropik

Téměř každý používá nootropika, ať už o tom ví, nebo ne. Patří k nim totiž třeba známý stimulatn kofein. Díky němu se cítíte bdělejší, ale také umožňuje lepší přístup k několika chemickým látkám (neurotransmiterům) v mozku, jako je acetylcholin, který pomáhá při krátkodobé paměti a učení.

Většina lidí, kteří se zajímají o nootropika, však nezůstává u kávy nebo čaje. Rozvíjejí se směrem k doplňkům stravy. Některé z nich, například ženšen a jinan dvoulaločný, neobstály při vědeckém zkoumání. Jiné – včetně CDP-cholinu, L-theaninu, kreatinu monohydrátu, Bacopa monnieri, huperzinu A a vinpocetinu – však mohou být stále slibné.

Nootropika na předpis se z velké části skládají ze stimulantů, jako jsou ty v některých lécích na ADHD. Ty sice dobře fungují u mnoha lidí s ADHD, ale nedoporučují se ostatním, kteří chtějí jen zlepšit své soustředění a pozornost. Mnoho vysokoškolských studentů si tyto typy léků opatřuje nelegálně, a i když se může zdát, že krátkodobě pomáhají, jsou s nimi spojena vážná rizika. Mezi vedlejší účinky může patřit nespavost, rozmazané vidění, vysoký krevní tlak, zrychlený tep, problémy s krevním oběhem a závislost.

Nejslibnější možnosti

Pokud zvažujete vyzkoušet nootropní doplňky stravy, měli byste to nejprve probrat se svým lékařem. Stejně jako u všech doplňků byste se měli informovat na případná zdravotní rizika, ale třeba i nežádoucí interakce s léky, které používáte.

Přesto existují 4 typy nootropik, které i dle oficiálních výzkumů vypadají poměrně slibně:

  • L-theanin: Tento doplněk zřejmě zvyšuje mentální účinky kofeinu a působí proti nervozitě vyvolané kofeinem. Výzkum ukázal, že kombinace kofeinu a L-theaninu může pomoci lépe zvládat více úkolů. Nejbezpečnější způsob, jak tuto kombinaci užívat, je pít čistý zelený čaj, který obsahuje jak kofein, tak L-theanin, ale není problém kombinovat obvyklou kávu nebo čaj s doplňkem L-theaninu. Neužívejte kofein ve formě tablet nebo energie, protože je příliš snadné to s ním přehnat. Kofein může být v nadměrném množství toxický, může způsobit zrychlený srdeční tep, a dokonce vést ke křečím nebo smrti.
  • CDP-cholin: Bylo prokázáno, že CDP-cholin, který je v Evropě často předepisován jako lék, pomáhá paměti – přinejmenším u lidí s demencí způsobenou cévními problémy v mozku. Nejsou známy žádné vedlejší účinky, takže je obecně považován za bezpečný k vyzkoušení.
  • Kreatin monohydrát: Kreatin, který se často vyskytuje v doplňcích stravy pro kulturisty, pomáhá budovat svalovou hmotu. Studie však také zjistily, že u zdravých lidí může zlepšovat rozumové schopnosti a krátkodobou paměť.
  • Bacopa monnieri: Tradiční indická (ajurvédská) bylina Bacopa monnieri – známá také jako brahmi – podle některých názorů pomáhá mozku rychleji zpracovávat informace. Říká, že tento proces nějakou dobu trvá; na výsledky si počkejte 4-6 týdnů.

I když se kombinace několika těchto doplňků může zdát jako dobrý nápad – a na trhu je mnoho přípravků, které to dělají – kombinovat různá nootropika dohromady se rozhodně nedoporučuje, protože většina kombinací nebyla dobře prozkoumána. Místo toho můžete raději vyzkoušet jeden nebo dva přípravky po dobu několika měsíců, pak je na měsíc vysadit a teprve poté se k nim vrátit nebo přejít na jiné.

Stejně jako u všech doplňků stravy byste měli mít na paměti, že nootropní doplňky stravy obvykle nejsou regulovány tak jako klasické léky na předpis. Hledejte renomované značky a důvěřujte svému tělu: Pokud si všimnete jakýchkoli vedlejších účinků nebo nezaznamenáte zlepšení v očekávaném časovém horizontu, je rozumné přestat.

ZDROJ: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326379#_noHeaderPrefixedContent
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Thesis: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-relaxace-voda-sezeni-10132278/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button