Spolupráce

Instalace větrací jednotky s rekuperací v bytě

Systémy řízeného větrání nejsou v bytových jednotkách tak rozšířené jako v rodinných domech. Na tomto příkladu však můžete vidět, že díky prostorové nenáročnosti a tichému provozu jednotek od společnosti Zehnder, si můžete užívat všechny výhody tohoto systému i v bytě.

Společnost Zehnder představuje technologickou a designovou špičku v oboru řízeného větrání s rekuperací tepla. Má již desítky let zkušeností s vývojem a výrobou rekuperačních jednotek, jejich částí i s instalací v nejrůznějších interiérech.

Investor se rozhodl pro pořízení centrální větrací jednotky s rekuperací tepla do bytové jednotky v novostavbě. Vzhledem k propozicím bytu bylo potřeba vymyslet řešení, které bude velmi tiché a také prostorově nenáročné. 

Technici tedy zredukovali větrací systém na minimální počet prvků a použili krátké rozvody vzduchu. Tato kombinace zajistila dosažení maximální energetické účinnosti s velmi tichým provozem. Větrací trubky vedou stropním podhledem, který se nachází i v koupelně. Koupelna je umístěná mimo jádro objektu, proto se jevilo jako optimální instalovat větrací jednotku právě zde. 

Sklopná servisní dvířka umožňují snadnou výměnu filtrů. Podhled je navíc využitý pro stropní osvětlení. Srdcem systému je větrací jednotka Paul Climos 200 Eco, která s entalpickým výměníkem, díky kterému nevzniká kondenzát a není potřeba řešit jeho odvod, což významně snižuje cenu instalace.

Inteligentní systém ovládání

Jednotka se obsluhuje pomocí jednoduchého ovladače, který je součástí dodávky. Vyhovuje tak požadavkům investora, který požadoval klientsky jednoduchý systém řízeného větrání. 

Větrací jednotka s rekuperací

Komfortní větrací jednotka Paul Climos 200 Eco má větrací objem 200 m3/h  a je tak ideální pro prostory do 140 m2. Běžně se dodává s integrovaným předehřevem a entalpickým výměníkem. Díky tomu a kompaktním rozměrům (výška 25 cm) je vhodná především pro montáž do stropních podhledů. To byl jeden z důvodů, proč si ji dodavatel vybral pro tento prostor.

Dalšími jsou nízká hlučnost (3 m od jednotky 30dB), kombinace elektrického předehřevu 700 W a přirozené odolnosti entalpického výměníku. Ta zaručuje protizámrazovou ochranu výměníku tepla a rovnotlaký provoz až do -19 °C bez omezování přívodu čerstvého vzduchu – což přispívá ke splnění standardů vnitřního mikroklimatu z pohledu výměny větracího vzduchu.

Za zmínku stojí i vyšší kvalita filtrů s velkou filtrační plochou (rozvinutá délka filtru 1,9 m/plocha 0,323 m2). Díky tomu prodlužuje doba životnosti filtrů a snižuje se hlučnost jednotky, na rozdíl od filtrů s malou plochou, které se rychleji zanáší nečistotami, a tím vzrůstá tlaková ztráta, potřebný výkon ventilátorů a zvyšuje se hlučnost.

Vzduch se vede pomocí soustavy větracích trubek ComfoTube 75 vyrobených z nezávadného plastu (je antibakteriální, antistatický) o průměru 75 mm. Hladký vnitřní povrch Clinside výrazně omezuje usazování prachu a umožňuje snadné čištění. 3–4x větší ohebnost než u běžných trubek snižuje čas a cenu instalace, poloviční tlakové ztráty navíc umožňují tišší chod než jiné trubky.

Tichý provoz

Tichý provoz je důležitý u všech instalací, ale v bytových jsou na něj kladeny ještě vyšší nároky. Kvůli většímu množství sousedů a umístění ve městské zástavbě jsou obyvatelé bytů vystaveni mnohem větší hlukové zátěži. Ventilační řešení společnosti Zehnder omezuje zvukovou zátěž systému na minimum. 

Akustický tlumič s rozdělovačem Zehnder ComfoWell je modulární systém pro snadnou a prostorově nenáročnou montáž. Skládá se z tlumiče hluku, ke kterému je připojena koncová a montážní deska s funkcí rozdělovače a jemný filtr F9 či uhlíkový filtr. Zehnder ComfoWell je jediný čistitelný tlumič na trhu, který navíc umožňuje přístup pro čištění celého systému. Zabraňuje přeslechu mezi místnostmi a tlumí zvuk jednotky.

Rychlá instalace, pevný a těsný spoj

Menší prostory bytových jednotek i těžce přístupné fasády u vyšších podlaží výrazně komplikují instalaci vzduchových rozvodů.

Kryt vývodu vzduchu TVA-P od firmy Zehnder však umožňuje snadnou instalaci díky integrovaným patkám. Pevné a dokonale těsné spojení s větrací trubkou zajišťují O-kroužky a fixačních spony. Výrobce myslí i na detaily, proto se TVA-P dodává s krytkami, které zabraňují vnikání nečistot během instalace. 

Dokonalý vzhled

Perfektního vzhledu, který celkově ladí s interiérem a nenarušují ho ventily ani mřížky. Společnost Zehnder disponuje širokou nabídkou ventilů a designových mřížek, tudíž nebyl problém vybrat takové výrobky, které diskrétně zakrývají výstupy pro přívod a odvod vzduchu.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button