Spolupráce

Vylepšete svou spánkovou hygienu. Vyspíte se výrazně lépe a získáte lepší výkonnost i zdraví

O kvalitní spánek by měl usilovat skutečně každý z nás. Je to nejjistější prostředek, jak se vypořádat se stresem, únavou, ale také dalšími problémy. Aby byl náš spánek skutečně kvalitní, je nutné dodržovat tzv. spánkovou hygienu. Díky jejím zásadám budete spát skutečně dobře a získáte ze spánku maximální benefity, které poznáte na vlastní kůži. Postel je místem, kde strávíme velkou část života, tak ať to stojí za to.

Chlad, tma a ticho

Vhodné prostředí pro spánek je zásadní. Klíčová je především optimální teplota ložnice, která by měla být mezi 18–20°C. Dále se ujistěte, že je místnost dobře větraná a také zatemněná, aby vás nerušily například lampy pouličního osvětlení. Myslete i na výběr matrace. Ta by měla být skutečně pohodlná, ale také hypoalergenní. Nejlepší matrace podle Testado vám mohou pomoci zaměřit se na kvalitní a osvědčené výrobky.

Pozor na modré světlo

Před spaním je nezbytné omezit modré světlo, které produkují televize, mobilní telefony a některé druhy osvětlení. Právě toto světlo totiž v našem těle zabraňuje tvorbě melatoninu, tedy hormonu, který má přímý vliv na kvalitu našeho spánku. Aby naše vnitřní hodiny správně fungovaly, je nutné zabránit našemu zraku přijímat ve večerních hodinách záření modrého světla. K tomu mohu dopomoci nejen speciální brýle, ale třeba také zvláštní žárovky.

Pohodlné povlečení

Abyste se v noci nepotili a bylo vám dobře a příjemně, je nezbytné pořídit si také kvalitní povlečení. Výběr materiálu necháme na vás, ale platí, že by měl být hlavně přírodní a prodyšný.

Rekapitulace dne

Až příliš často jsou to právě starosti a strachy, které nám brání v klidu usnout a odpočívat. Vyplatí se proto sepsat si na papír to, na co jsme nuceni myslet, abychom to alespoň takto odfiltrovali a náš mozek se tím nemusel zatěžovat. Zkusit můžete i meditaci – najdete spoustu aplikací, které vás tímto procesem snadno provedou.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button