Ostatní

7 překvapivých použití aspirinu

Aspirin známe všichni. Většina lidí ví, že aspirin můžeme použít jako lék. Umí pomoci při bolesti hlavy, bolesti zubu, může zmírnit horečku nebo také pomoci zabránit infarktu či mrtvici. Máme jej snad všichni ve svých lékárničkách. Věděli jste však, že aspirin je možno využít i jinak?

Další využití

Výzkum ukazuje, že aspirin může snížit riziko některých rakovin a také Alzheimerovy nemoci. Aspirin má mnoho potenciálních zdravotních účinků a to nejen na lidské zdraví, ale také v oblasti krásy a podobně. I vy si můžete užívat výhody, které tato bílá pilulka, která je v našich domácích lékárnách, skrývá. Přinášíme vám sedm dalších využití aspirinu.

Pomáhá zbavit se lupů

Mnoho lidí má problém s lupy. Suchá pokožka, často svědí. Pokud máte lupy snažíte se jich zbavit. Nic vám nepomáhá? Vyzkoušejte aspirin. Ten obsahuje kyselinu salicylovou, která pomáhá proti lupům tím, že odstraňuje odumřelé buňky z pokožky hlavy. Kyselina salicylová umí zatočit s lupy jedna radost. Jak aspirin proti lupům použít?

Vezměte dva aspiriny, rozdrťte je na jemný prášek a přidejte k šamponu, který budete ihned aplikovat na vlasy. Vlasy si touto vzniklou směsí našamponujte, nechejte jednu až dvě minuty působit a poté dobře opláchněte. Následně znovu promyjte šamponem a opláchněte.

Pomáhá na akné a pupínky

Aspirin může také pomoci v boji s akné a pupínky. Umí je z tváře velmi účinně odstranit a to díky kyselině salicylové. Ta pomáhá zmírnit akné a pupínky, pomáhá odstraňovat přebytečný olej na pokožce a mrtvé kožní buňky. Pomáhá také při snižování zánětů, zarudnutí, dvou častých příznaků kožních problémů.

Rozdrťte dvě až tři tablety aspirinu a promíchejte s trochou citronové šťávy nebo jen s čistou vodou. Vytvořte pastu, kterou poté aplikujte na akné a pupínky. Nechejte několik minut působit a následně důkladně omyjte. Tuto metodu opakujte jednou denně.

Pomáhá proti bodnutí a kousnutí

Aspirin má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci snížit zarudnutí, otoky a bolesti při kousnutí. Vytvořte si jednoduchou aspirinovou pastu, podobnou té, kterou jste vytvářeli na pupínky a akné. Aplikujte tuto pastu na postiženou oblast a nechejte pár minut působit.

Redukuje keloidy

Aspirin pomáhá snižovat velikost keloidů (nadměrný růst jizevnaté tkáně v okolí rány) a pomáhá v blednutí keloidním jizvám a to díky obsahu kyseliny salicylové. Ta pomáhá rozložit vrstvu keratinového proteinu na kůži. Tento lék skvěle funguje na nově vzniklých keloidech. Postupem času se stávají tvrdšími a obtížněji se tak léčí.

Rozpusťte čtyři tablety aspirinu v citronové šťávě a smícháním vytvořte pastu. Tuto pastu aplikujte na postiženou oblast a nechejte jí působit nejméně dvacet minut, dokud pasta úplně nevyschne. Tento postup opakujte po dobu několika týdnů a to dvakrát denně.

Odstraňte skvrny na oblečení

Jestliže se na vašem oblečení objeví skvrny od potu, kávy, čaje či inkoustu můžete se zbavit skvrn s pomocí aspirinu. Ten pomáhá odstraňovat skvrny a fleky z látek a to velmi efektivně, podobně jako jiné komerční přípravky.

Smíchejte tři rozdrcené aspiriny a půl šálku teplé vody v misce. Do misky namočte tu část, na které je flek a to na několik hodin. Poté oblečení běžně vyperte.

Řezané květiny vydrží déle

Čerstvé řezané květiny jsou vždy tak krásné. Taky však máte pocit, že moc dlouho nevydrží a velmi rychle ve váze zvadnou? Přemýšlíte, jak jim propůjčit trochu delší životnost? Můžete využít sílu aspirinu. Ten totiž pomáhá snižovat pH vody. Jak na to?

Vezměte jednu pilulku aspirinu, rozdrťte a přidejte do vody. Zamíchejte a následně dejte řezané květiny do vázy. Tuto vodu nezapomeňte každých pár dní měnit. Květiny tak zůstanou dlouho čerstvé a krásné.

Může pomoci s vybitou autobaterií

Objeví-li se problém a vaše auto bude mít vybitou baterii a v okolí není vůbec nikdo, kdo by vám pomohl. Můžete použít dvě tabletky aspirinu. Vezměte je, vhoďte přímo do baterie. Reakce kyseliny salicylové a sírové vytvoří dostatek energie pro minimálně jedno nastartování. Na nic však nečekejte a jeďte do nejbližšího servisu, kde se o vaší baterii postarají a pomohou vám.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button