DetoxikaceJídlo a stravování

Na bolestivou menstruaci a silné krvácení přírodní cestou. Pomůže citron, skořice a další

Menstruace může být pro ženu na jednu stranu příznakem toho, že v jejím těle vše funguje a šlape, jak by mělo, ale i přesto ji každý měsíc mohou provázet nepříjemné projevy. Zvlášť v případě, kdy trvá příliš dlouho, je bolestivá a silná. Ne vždy je hned nutná hormonální léčba, někdy se vyplatí zkusit nejprve cestu mírnější, přírodní.  Často pomůže stejně, ne-li lépe, a přitom organismus nezatěžuje a pomáhá mu hledat cesty, jak si od potíží pomoci přirozenou cestou.

Příčin, proč je někdy menstruace tak nepříjemná, může být celá řada. Od přílišné fyzické a psychické zátěže, přes hormonální výkyvy, možné infekce až po velmi časný potrat. Ke zmírnění potíží, úpravě cyklu a celkové lepší kondici podbřišku někdy pomohou i bylinky a různé léty osvědčené přírodní způsoby.

Citron

Prvním, možná trochu nečekaným pomocníkem je citron. Jeho šťáva pomáhá mírnit až příliš silné menstruační krvácení, které bývá nezřídka doprovázeno i křečemi. S popíjením citronové šťávy se hodí začít již několik dní před plánovanou menstruací a pokračovat můžete během celého krvácení.

Skořice

Je známá jako silně aromatické koření, které přináší pohodu a uvolnění, ale kromě toho má i celou řadu dalších benefitů. Jedním z nich je například i snižování průtoku krve. Je také protizánětlivá a snižuje bolestivé křeče. Připravte si chutný skořicový čaj a těmto nepříjemným problémům se vyhněte obloukem. Čajovou lžičku skořice rozpusťte v hrnku vody a krátce povařte. Po vychladnutí přidejte trošku medu na dochucení a popíjejte.

Kontryhel

Tato bylinka bývá považována za typicky ženskou. Pomáhá totiž s celou řadou problémů souvisejících s ženským cyklem. Čaj z kontryhele upravuje cyklus, tlumí silné krvácení, působí preventivně proti výskytu děložních myomů a pomáhá i při potížích během přechodu. Můžete si jej dopřát i ve formě sedavé koupele, která pomůže při probíhajícím zánětu a výtoku. Bylinka má také posilující účinky na celý organismus.

Jablečný ocet

Tento ocet funguje jako přírodní tonikum a pomáhá zmírňovat nepříjemné projevy cyklu. Reguluje rozbouřené hormony v těle, mírní křeče i silné krvácení. Ocet jednoduše nařeďte s vodou a během dne popíjejte.

Maliník

Tuto bylinku znají nejspíš zejména těhotné maminky. Pije se totiž často před porodem k usnadnění celého procesu, a i po něm, jelikož pomáhá zatáhnout dělohu do původní velikosti. Můžete si jej ale dopřát, i když těhotná nejste. Čaj z maliníku tlumí křeče, příznivě působí na ženskou plodnost, upravuje sliznici a stabilizuje hormony. Má také skvělé regenerační účinky po používání antibiotik na záněty vaječníků.

Ledový obklad

Ledový obklad vám pomůže tehdy, pokud trpíte příliš silným krvácením. Když si jej totiž přiložíte k podbřišku, pomáhá stáhnout cévy a snížit průtok krve. Ledové kostky tedy vložte do vhodného igelitového obalu a šetrně přikládejte na oblast pod pupíkem.

Třtinová melasa

Tato tmavá tekutina je bohatá na značné množství živin. Mimo jiné obsahuje mnoho železa, pomáhá při tvorbě červených krvinek a může snížit silné a dlouhé krvácení. Přidejte jednu čajovou lžičku melasy do šálku teplé vody nebo mléka a popíjejte.

Šípek

Společně s rakytníkem patří šípek k rekordmanům v množství obsaženého vitamínu C. Bývá velmi prospěšný pro ženský reprodukční systém, ulevuje od bolestí a působí preventivně i při potížích s prsy. Šípkový čaj popíjejte pravidelně během celého cyklu.

Sezamová semínka

Sezam je úžasným doplňkem stravy pro lidí trpící chudokrevností. Proto se také hodí pro ženy, které dlouho a silně krvácí, jelikož přirozeně podporuje tvorbu krve. Má také blahodárný vliv na hormony během menopauzy.

Kajenský pepř

Přidejte půl čajové lžičky kajenského pepře do teplé vody se lžičkou medu. Popíjejte během menstruace 2x až 3x denně a vaše potíže se zmírní.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button