Spolupráce

Borůvka – nezapomeňte ji vysadit na své zahradě!

Borůvky jsou velmi chutné a aromatické ovoce. Kromě toho obsahují také mnoho cenných vitamínů a minerálů. Ne nadarmo se borůvkám říká královna antioxidantů. Stejně jako ostatní bobuloviny obsahuje mnoho přírodních antioxidantů, které regulují fungování celého organismu. To vše vede mnoho lidí k rozhodnutí vysadit borůvky na své zahradě. Jaké jsou zásady jejího pěstování a kde koupit kvalitní sazenice borůvek? Níže se dočtete.

Jaké jsou vlastnosti borůvek?


Borůvka je keř z čeledi vřesovcovitých. Pochází ze Severní Ameriky, ale dnes se pěstuje v mnoha oblastech světa. Velmi oblíbená je také v Polsku. Borůvka je ovoce, které má mnoho cenných výživových hodnot. Má vysoký obsah vitaminů A, C, E a vitaminů skupiny B. Navíc obsahuje velké množství přírodních minerálů, jako je draslík, zinek, měď, selen, železo, vápník a hořčík. Borůvky jsou také bohaté na antioxidanty, takže mají velký vliv na správné fungování organismu. Její konzumaci by měli zvážit všichni lidé, kterým záleží na jejich zraku a chtějí zlepšit fungování svého trávicího systému. Borůvky jsou známé svou schopností čistit tělo od nepotřebných a škodlivých produktů metabolismu. Důležité je, že borůvky mají antibakteriální účinek, díky němuž ničí škodlivé kmeny bakterií E.coli. Ne nadarmo se říká, že borůvky pomáhají léčit střevní parazity u dětí. Pomáhá při léčbě srdečních problémů, zabraňuje ateroskleróze, zpomaluje proces stárnutí a zabraňuje vzniku rakoviny. Jeho konzumace se doporučuje zejména lidem, kteří chtějí pečovat o stav svých svalů a kloubů a zlepšit myšlení a koncentraci.

Borůvka se také nazývá highbush blueberry. Často se jí říká borůvka.

Borůvka – odrůdy


Borůvkové keře se vyskytují v mnoha odrůdách, které se liší dobou plodnosti a chutí. Jednou z nejznámějších odrůd borůvek je Bluecrop. Je vysoce výnosná, odolná vůči mrazu a snadno se pěstuje. Mezi další známé odrůdy patří: Herbert, Chandler, Bonifacy a Bluegold. Raná odrůda, která vykazuje vysokou odolnost proti mrazu, je Spartan. Plodí velmi velké a chutné plody. Další odrůdou borůvek je například Pariot. Lze ji pěstovat na těžkých a bažinatých půdách a má velmi velké plody. Důležité je, že je vhodná pro pěstování ve všech oblastech Polska, protože je velmi odolná vůči mrazu. Stojí za to vědět, že prakticky všechny sazenice borůvek jsou vhodné pro amatérské pěstování a jejich skvělá chuť potěší mnoho lidí.

Co se dá dělat s plody borůvek?


Borůvky jsou neuvěřitelně zdravé ovoce s lahodnou chutí. Díky němu můžete připravit mnoho skvělých pokrmů a zavařenin. Výborně se hodí jako omáčka na palačinky, muffiny a dezerty i jako omáčka k masu. Je ideální na koláče, palačinky a také na zavařování. Z borůvek lze připravit skvělé zavařeniny, džemy, šťávy a likéry.

Borůvky lze také přidávat do snídaňových cereálií a jíst je syrové jako svačinu. Mají nízký obsah kalorií, takže je mohou jíst i lidé držící redukční dietu.

Pěstování borůvek – jak vypadá?


Sazenice borůvek potřebují slunné a před větrem chráněné místo. Je velmi důležité, aby půda byla kyselá, propustná a bohatá na humus. Nevhodná půda způsobuje, že borůvky méně plodí a špatně rostou. Nezapomeňte se také vyhýbat příliš vlhkým místům, kde se hromadí voda. Pro lepší růst se vyplatí borůvky nasypat na piliny z jehličnatých stromů. Na podzim, po skončení plodů, byste měli použít kompost nebo hnůj. Měli byste také kontrolovat půdní reakci, protože pokud je příliš vysoká, borůvky přestanou plodit. Sazenice borůvek lze vysazovat prakticky po celou sezónu.

Z ošetřovacích procedur byste neměli zapomínat na zalévání, protože rostlina má velmi mělký kořenový systém. Čas od času je také vhodné použít hnojivo na borůvky.

Kde koupit sazenice borůvek?


Při rozhodování o výsadbě borůvek na zahradě věnujte pozornost keři a odrůdě, kterou kupujete. Měli byste nakupovat pouze na osvědčených místech s dobrou pověstí mezi zákazníky. Takovým místem jsou Moravské Sady. Řada spokojených zákazníků je dokonalým potvrzením pravosti obchodu a prodávaných výrobků. Právě zde si můžete koupit sazenice borůvek, ale také mnoho dalších stromů, keřů a květin. Je to vysoká kvalita a jistota, že výsadba rostlin bude úspěšná. Nezapomeňte, že k pěstování borůvek na zahradě nepotřebujete mnoho znalostí. Důležité je zajistit mu správné podmínky a péči a ono se vám odvděčí lahodnou chutí ovoce.

Zdroj náhledového obrázku: Whitepress

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button