Jídlo a stravováníKrásaNávodPéče o těloZdravé tipy

Zbavte se návyků, které vám ničí vaše vlasy. Zjistěte, kde chybujete

Kdo by netoužil po krásné a bohaté hřívě? Bohužel je tento sen pro mnohé z nás na hony vzdálený. Jak to tedy dělají lidé, kteří mají krásné, silné a lesklé vlasy? Jaké je jejich tajemství?

Možná vůbec nejde o žádnou vědu. Vše vězí ve správné péči, životosprávě a snaze vyhnout se několika základních chybách, které ale dělá naprostá většina z nás. Pokud se ale zbavíte těchto zlozvyků, můžete si být jisti, že se vaše vlasy výrazně zlepší a vaše hříva bude konečně vaší největší pýchou a korunou krásy.

Příliš těsné účesy

Pokud milujete hladké a pevně stažené culíky, pak mohou vaše vlasy trpět právě tímto. Pevně utažená hubička vytváří tlak na vlasové folikuly, které se mohou poničit. Vlas pak snadněji vypadne, anebo může ztrácet vitalitu a sílu. Místo utažených culíků či copů volte volnější účesy, které nebudou vaše vlasy tolik zatěžovat.

Špatná strava

I vaše vlasy jsou závislé na výživě, kterou získávají z potravy. Pokud nemáte ve své stravě dost vitamínů a minerálů, je pravděpodobné, že se to velmi brzy projeví i na kvalitě vašich vlasů. Zaměřte se hlavně na čerstvé ovoce a zeleninu, ale i na pravidelný a dostatečný přísun tuků. Zejména budete-li drasticky hubnout, na vašich vlasech se to projeví nejdřív. Ztratí lesk a sílu a mohou začít vypadávat.

Nedostatek železa

Nedostatek železa je jedním z prvním důvodů vypadávání vlasů. Máte-li nedostatek železa, vaše tělo nevyrábí dost hemoglobinu, který je odpovědný za rozvod krve právě i do vlasových folikulů. Ty pak odumírají a spolu s nimi i vaše vlasy. Nedostatek železa je vážným zdravotním problémem, který je nutné řešit bez ohledu na zdraví vašich vlasů. Dopřejte si více špenátu, brokolice nebo luštěnin.

Přehnaná péče

Víte, že přehnaná péče a používání nejrůznějších produktů může vlasům i uškodit? A to zvlášť tehdy, pokud používáte produkty s obsahem silikonů nebo parabenů. Také barvy na vlasy – jakkoliv šetrné – vlasům rozhodně neprospívají a minimálně občas byste si od nich měli dát pauzu. Pokud je to jen trochu možné, vyhněte se také vysoušení horkým vzduchem a žehlení či kulmování. Tyto metody si schovávejte pro zvláštní příležitosti a vaše vlasy se vám odmění.

Horká sprcha

Kdo by neměl rád po náročném dni dlouhou horkou sprchu. Ale pro vaše vlasy to zrovna dvakrát příjemné není. Horká voda způsobuje dehydrataci pokožky hlavy, která pak může reagovat tvorbou lupů nebo zvýšenou mastivostí. Na vlasy raději používejte vlažnou nebo studenou vodu.

Stres

Máte-li jakýkoliv zdravotní problém, můžete se spolehnout, že stres v něm hraje roli. Jednoduše tlak, nervozita a shon našemu tělu ani trochu nesvědčí. Pokud jste dlouhodobě vystaveni stresu, podepíše se to také na stavu vašich vlasů. Vyzkoušejte meditační techniky nebo jógu, které vám pomohou navrátit duševní rovnováhu.

Česání mokrých vlasů

Vlasy jsou po mytí velmi náchylné k jakémukoliv poškození. Pokud je tedy ihned po umytí drsně vydrhnete ručníkem a okamžitě rozčesáváte, zaděláváte si na problémy. Vlasy se pak budou snadněji lámat, budou slabé a bez lesku. Nechte vlasy po mytí odpočinout a trochu proschnout. Používejte také kvalitní kondicionér, který vám rozčesávání usnadní a vy si u toho nevytrháte půlku vlasů, které máte. Tak jak se k vlasům budete chovat, tak se vám i odvděčí.

Používáte nevhodné produkty pro váš typ vlasů

Přípravky, které používáte na své vlasy vždy pečlivě vybírejte. Ujistěte se, že odpovídají vašemu typu vlasů a nabízejí skutečně to, co potřebujete. Máte-li mastné vlasy, nekupujte si produkty na suché a polámané vlasy, zbytečně by je zatěžovaly a mastily by se ještě rychleji. Pečlivě také zkoumejte složení a vybírejte především produkty s přírodními výtažky a extrakty. Vlasy si také nemyjte příliš často, mělo by to stačit obden nebo ideálně ještě méně.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button