Spolupráce

Jakou výbavu na běhání?

Běh je pro zdraví velmi prospěšnou aktivitou, která navíc v současné době zažívá opravdový boom. Minimálně posty běhajících celebrit na Instagramu bývají velmi inspirující. Zkrátka nám to nedá a jednoho dne vyrazíme taky.

I běhat se ovšem musí umět. A především se správným vybavením. Bez něj nám běh může i blížit.

Proč běhat?

Důvodů, proč začít běhat, je hned několik. Ten první a zásadní je ryze zdravotní. Běh posiluje imunitu, kosti, svaly, šlachy a vazy, plíce i kardiovaskulární systém. Spaluje tuky, zlepšuje trávení i náladu, regeneruje játra, tvaruje postavu a přispívá ke kvalitnímu spánku. A k tomu je levný. Nikdo vás před vstupem na lesní cestu nezkasíruje, jak tomu je třeba ve fitku.

Jak správně běhat?

Nejsme zvířata a správný běh nám bohužel nebyl dán do vínku. A tím nesprávným si můžeme i ublížit. Proto se budete muset naučit běhat. Ideálně pod dohledem profesionála, který vás naučí správnou běžeckou techniku. A před samotným během se pokaždé budete muset rozcvičit a zahřát. Spoustu rozehřívacích sestav najdete na internetu.

Individuální běžecký plán

Jakmile budete zahřátí, můžete vyrazit. Ne ale sprintem, to byste daleko neuběhli. Zpočátku zvolte mírnější tempo, popřípadě chůzi. Nevytahujte ramena a pravidelně dýchejte do bránice. A pozvolna zrychlujte. Nakonec zvolte tempo, které vám bude vyhovovat. A jakmile se dostaví bolest a únava, odpočiňte si. Úplně nejlépe ale uděláte, necháte-li si od profesionála vypracovat individuální běžecký plán.

Jaké běžecké vybavení?

Ještě před tím vším je ale vhodné investovat do kvalitního běžeckého vybavení. Jeho základem je kvalitní běžecké oblečení, jehož hlavní funkcí je zabránit nežádoucímu pocení. Výběr konkrétních materiálů a modelů je vhodné přizpůsobit sezoně. Zatímco v létě zřejmě zvolíte běžecké kraťasy, na podzim a v zimě upřednostníte spíše hřejivější běžecké legíny.

Myslete na vrstvení

První základní vrstvou je funkční prádlo, jehož hlavní úlohou je odvádět z těla pot. Druhá vrstva by měla být prodyšná – vhodné je běžecké tričko či mikina. A třetí vrchní vrstva běžce chrání před větrem, sněhem a deštěm. Měla by tedy být nepromokavá. Počet vrstev v každém případě přizpůsobte venkovní teplotě. Zkrátka se oblečte tak, abyste venku pocítili lehký chlad. Věřte, že se rychle zahřejete.

Kompresní podkolenky a běžecká čelenka

Zkušení běžci nedají dopustit na běžecké kompresní podkolenky doporučované na zakrytí achilovek. A obzvláště v zimě nezapomínejte na ochranu rukou a hlavy, kterou hrozí největší tepelné úniky. Běžecká čelenka či čepice jim ale spolehlivě zabrání. A máte-li před sebou delší trasu, neobejdete se bez vody, popřípadě lehké bundy, která vás ochrání při náhlé změně počasí. To vše pojme lehký běžecký batoh.

Jakou běžeckou obuv?

Nesmírně důležitá samozřejmě je i kvalitní běžecká obuv. Při jejím výběru je vhodné přihlédnout hned k několika faktorům. Prvním jsou vaše běžecké zkušenosti. Pro začátečníka nemá smysl, aby si kupoval závodní obutí pro profesionály.

Silniční běžecká obuv

Dále je na místě přihlédnout také k terénu, na němž budete běhat. Bude-li se jednat o silnice a jiné zpevněné plochy, vybírejte v kategorii silniční běžecká obuv. Pro tu je typický jemný vzorek na podrážkách, který z boty podobně jako pneumatiky na automobilu odvádí vodu.

Trailová běžecká obuv

Pokud však plánujete běh spíše po nezpevněných plochách a lesních pěšinkách, v hledáčku vašeho zájmu by měla být trailová běžecká obuv s podešví s výraznějším vzorkem. Ta zase připomíná spíše motokrosovou pneumatiku.

Citycrossová běžecká obuv

A plánujete-li oba povrchy střídat, nejlepší volbou pro vás bude obuv citycrossová. S ní budete moci vyrazit jak na silnici, tak i do lesa. Tak, ať se vám dobře běží. Uvidíte, jak kila půjdou dolů a náladu nahoru!

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button