Spolupráce

Kam letos za ozdravným lázeňským pobytem?

Léto je dobou dovolených, ne každý ale nutně vyráží k moři nebo rybníku. Volných dní máme za celý rok docela málo, kdo chce udělat něco pro svoje zdraví, možná dá přednost ozdravnému pobytu v lázních. Proč? A kam se na něj letos vydat?

Když se řekne ozdravný pobyt v lázních

Ozdravný pobyt v lázeňském prostředí je určen osobám všech věkových kategorií, kterým záleží na jejich zdraví a chtějí ho podpořit. Zahrnuje nejen pobyt v lázeňském hotelu na místě jako stvořeném pro odpočinek, ale i léčebné procedury založené hlavně na využití přírodních minerálních vod, které v lázních a jejich okolí vyvěrají. Tyto vody se dají popíjet, můžete je inhalovat, využívají se i pro přírodní uhličité koupele, to vše s cílem celkově ozdravit váš organismus a posílit jeho imunitu.

Jaké lázně jsou v roce 2023 IN?

Lázeňských měst u nás najdete celou řadu, jaké vybrat? A podle čeho? Pokud jedete za ozdravným pobytem z důvodu konkrétních zdravotních problémů, je ideální řídit se tím, na co se dané lázně zaměřují. Pokud tam jedete jen tak, nic konkrétního vás netrápí, je váš výběr širší a je na vás, které lázně vás zaujmou. A jaké lázně patří mezi nejoblíbenější?

  • Říká se, že „Na srdce jsou Poděbrady“, které se specializují nejen na léčbu onemocnění srdce, ale i cukrovky, obezity, látkové výměny apod. Jde o největší středočeské lázně, které vás rozmazlí, ať už sem jedete na měsíc nebo jen na víkend.
  • Nejen ženy rády jezdí do Františkových Lázní v okrese Cheb, které jsou jako stvořené pro odpočinek, regeneraci organismu a načerpání sil. Zaměřují se zde jak na gynekologické problémy, tak na srdce a cévy, pohybové ústrojí, trávicí ústrojí, nervovou soustavu a cukrovku, tak na kožní problémy nebo péči po onkologickém onemocnění.
  • Do Karlových Varů se jezdí nejen s chorobami trávicího a pohybového ústrojí, dysfunkcí ledvin, cukrovkou nebo dnou, ale i jen tak.
  • Slatinné Lázně Bělohrad leží v okrese Jičín a zaměřují se na léčbu nemocí pohybového aparátu, gynekologických, neurologických, onkologických a kožních onemocnění.
  • Lázně Luhačovice se zaměřují nejen na léčbu onemocnění dýchacích cest dětí a dospělých, ale i na poruchy pohybového aparátu, trávicího ústrojí, výměny látkové (cukrovka), nemoci oběhového ústrojí a onkologická onemocnění.
  • Jedny z nejmladších Lázní u nás, Mariánské Lázně, se mohou pochlubit velkým množstvím minerálních pramenů se širokým využitím. V okolí města můžete spatřit více než 100 vývěrů léčivých vod, přímo ve městě jich pak najdete asi 40. Všechny prameny jsou studené a většina z nich se využívá při léčbě onemocnění močového ústrojí. Kromě toho se tu zaměřují i na nemoci pohybového ústrojí, nemoci dýchacích cest, metabolická a další onemocnění.

Co všechno na vás v lázních čeká?

Máte za to, že když vyrazíte na ozdravný pobyt, budete čas trávit výhradně po procedurách, ležením ve vaně nebo na nějakém lehátku? Ale kdeže! Jednou z procedur, o které se moc nemluví, přesto k pobytu v lázních neodmyslitelně patří, jsou i procházky po lázeňském parku, ideálně s pohárkem na popíjení minerálních pramenů v ruce.

Přitom si můžete pochutnat i na teplé lázeňské oplatce, kochat se krásnou okolní přírodou, dýchat čerstvý vzduch a poznávat zdejší krásy. Pobyt v lázních totiž není jen o lenošení, ale také o pohybu a aktivním životním stylu.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button