Spolupráce

Jak vybrat kvalifikovaného chirurga pro transplantaci vlasů

Vaším dnům s bujnou kšticí ještě není konec. Stále oblíbenější metoda transplantace vlasů totiž dokáže následky plešatění zvrátit a navrátit vám vlasový porost do koutů i na vršek hlavy. Kvalitní výsledek zákroku ovšem stojí a padá se schopnostmi lékaře, který vás bude operovat. Prozradíme, proč ty nejlepší naleznete v Turecku – a podle čeho je poznáte.

Výběr schopného chirurga je vůbec nejdůležitějším bodem, který na vás před transplantací vlasů v Turecku čeká. Důvodem je povaha zákroku: spočívá v odběru vlasů odolných proti padání – ve formě tzv. vlasových štěpů – a jejich implantaci do lysých míst.

V tzv. odběrové zóně (týl a temeno) je ovšem vhodných vlasů omezený počet. Není samozřejmě možné odebrat všechny, tím by se problém s plešatostí jen přesunul. Schopný lékař dokáže provést extrakci štěpů tak, aby optická hustota zůstala zachována.

V praxi má většina pacientů dostatek vlasových štěpů na provedení jednoho zákroku. Pokud se vlasy při odběru poškodí (např. špatnou technikou extrakce) nebo se vloží pod špatným úhlem, opravná operace většinou už není možná.

Proč o tom píšeme? Existují totiž zdravotnická zařízení, kde klienty operují technici bez lékařské licence, popř. lékaři s nedostatkem zkušeností – a právě těm se můžete vyhnout pečlivým výběrem dle následujících kritérií.

Vzdělání

Naprostým základem je samozřejmě univerzitní vzdělání a atestace v plastické chirurgii. Jen to ale nestačí. Především se zajímejte, u koho vámi vyhlédnutý lékař absolvoval praktickou výuku techniky vlasové transplantace (v Turecku se téměř výhradně využívá moderní transplantační metoda FUE – Follicular Unit Extraction).

Nezapomeňte prověřit také vzdělání a zkušenosti lektora, který vyhlédnutého lékaře operační technice vyučoval. Dobrou startovní pozicí, kde začít chirurga hledat, jsou členské seznamy několika mezinárodních asociací pro obnovu vlasového porostu (viz dále).

Množství zkušenosti

Turecko má snad nejvyšší množství klinik pro transplantaci vlasů na obyvatele a Istanbul se často označuje jako hlavní město vlasových transplantací. Část nejlepších chirurgů se proto koncentruje právě ve městě nad bosporskou úžinou.

Ptejte se, kolik pacientů daný lékař (nikoliv klinika, kde působí) úspěšně odoperoval. Opravdu zkušení turečtí chirurgové mají za sebou tisíce operací, zatímco jejich čeští kolegové mohou své pacienty často spočítat na prstech jedné ruky.

Příjemným bonusem a hlavním důvodem, proč se do Turecka na transplantace vlasů jezdí, je nízká cena zákroku. Náklady na pracovní sílu jsou zde totiž podstatně nižší než u nás. Zákrok na turecké klinice vás tak vyjde několikrát levněji než v Česku. 

Členství v lékařských asociacích

Osvědčeným odrazovým můstkem, kde s hledáním chirurga začít, jsou webové stránky mezinárodních organizací pro obnovu vlasového porostu. Tyto asociace sdružují lékaře specializující se na vlasové transplantace a své členy si pečlivě vybírají; se členstvím se proto pojí určitá prestiž.

Vstupem do těchto organizací se chirurg zavazuje k dodržování jejich etického kodexu. Jádrem každého z nich je mj. závazek členů dodržovat operační standardy a ke každému pacientovi přistupovat, jako by operovali člena vlastní rodiny.

Mezi nejznámější organizace pro obnovu vlasového porostu patří:

  • ISHRS (The International Society of Hair Restoration Surgery) – lékaře najdete v pokročilém vyhledávání po zadání Turecka (Turkey),
  • FUE EUROPE – zkušeného chirurga hledejte v seznamu členů (jako lokalitu zadejte Istanbul),

ABHRS (American Society of Hair Restoration Surgery) – seznam zkušených lékařů získáte zadáním Istanbulu do pole „city“.

Úroveň kliniky

Turecko je země kontrastů. Na jedné straně zde klienty operují lékaři, kteří patří v oboru vlasových transplantací k naprosté špičce; na straně druhé tu fungují kliniky, kde se s chirurgem setkáte jen v reklamním letáku.

Vždy trvejte na písemné garanci chirurga u zákroku a jeho účasti na operaci. Řada tureckých pracovišť totiž samotný zákrok deleguje na techniky, kteří sice mohou mít určité zkušenosti, lékařskou licenci ale nemají – a tudíž transplantaci (ani v očích zákona) provádět nesmějí.

Jak vybrat lékaře pro transplantaci vlasů: souhrn

  • začněte v členských seznamech asociaci pro obnovu vlasů,
  • ptejte se na chirurgovo vzdělání, specializaci a absolvované kurzy,
  • zajímejte se o počet odoperovaných pacientů,
  • trvejte na smlouvě a garanci lékaře u operace.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button