Spolupráce

Zelené rostliny do bytu patří

Pokojové rostliny by měly být nezbytnou součástí každého domova. Mají totiž hned několik úkolů. Nejen, že zvýší útulnost prostředí, ale také zvlhčí vzduch a zachytí prach. Navíc je prokázáno, že zelená barva působí pozitivně na psychiku a tím naše zdraví. Rostlinami si tak pojistíte delší život. Do každé místnosti se ale hodí jiná rostlina. Ne každý například ví, jakou pokojovku vybrat do ložnice. 

  • Někdy se můžeme setkat s názorem, že zelené rostliny do ložnice nepatří vůbec. 
  • Je to omyl. 

Některé rostliny mají dokonce tu vlastnost, že dokáží do vzduchu uvolnit vonné silice a ty dokáží zastavit a odpudit nepříjemný hmyz nebo mohou působit také antibakteriálně. Příkladem takových rostlin je například eukalyptus a nebo rýmovník. Výhodou obouch rostlin je, že jsou velmi nenáročné a krásně voní. V případě rýmovníku je pak výhodou, že si z jeho lístků můžete udělat čaj, který chutná podobně dobře jako pivoňka a pomáhá s rýmou. Pro boj s rýmou může posloužit i nálev k inhalaci případně rostlina může mít v kuchyni i další využití.

Velice důležitá je také estetická funkce. Jednou z nejoblíbenějších pokojovek, které se do ložnice stoprocentně hodí, je levandule, která má prokazatelně pozitivní účinky na náš organismus. 

  • Může vám pomoci zklidnit mysl, utišit úzkostné stavy a upravit krevní tlak. 
  • Navíc sníží celkovou hladinu stresu a tím pádem bude váš spánek klidnější a hlubší.

Nezapomenutelnou funkcí u rostlin je i produkce kyslíku, což oceníte především, pokud pracujete z domova přes internet. Dle výzkumů je koncentrace oxidu uhličitého po 8 hodinách v bytě až 2x větší, což má devastující vliv na naší koncentraci a výkonnost. Nicméně u produkce kyslíku platí pravidlo, že čím větší rostlina, tím více kyslíku. Jeden malý rýmovník tedy nezvládne obměnit vzduch v místnosti.

Investice, která se opravdu vyplatí

S přítomností rostlin bychom měli počítat už při rekonstrukci nebo budování nového domova. Vkusné a krásné jsou například květinové stěny. A to buď přenosné nebo stabilní. Pokud se tedy chystáte rekonstruovat své současné bydlení, pak si část financí ponechte také na tento prvek. V současné době jsou finanční náklady na stavební a rekonstrukční práce celkem náročnou investicí. Proto tento problém lidé řeší většinou tak, že zažádají o některý finanční produkt. 

  • Vhodná půjčka pokryje veškeré náklady a jistě zbydou finance také na prvky, které mají z bytu vytvořit skutečný domov. 

Na zmíněných prvcích rozhodně nešetřete. V dnešní uspěchané době je velice důležité, aby se každý cítil ve svém domově komfortně a spokojeně. I to přispívá k celkovému psychickému i fyzickému zdraví.  

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button