Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

4 příznaky, že je vaše tělo příliš kyselé

Lidské tělo je velmi složitý systém vzájemně propojených orgánů, které pracují v dokonalé rovnováze. Tato rovnováha je udržována harmonií mezi chemickými látkami, bakteriemi a buňkami. Jestliže se tato harmonie přeruší, může to vést k řadě zdravotních problémů. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak říci, že je tato rovnováha v nepořádku je podívat se na úroveň pH ve vašem těle. Co přesně je toto pH? Co v lidském těle znamená?

pH v lidském těle

Jednoduše řečeno jde o míru kyselosti a alkality v lidském těle. Obě jsou důležité svým způsobem. Například žaludek vyžaduje vysokou kyselost k trávení potravin, zatímco váš imunitní systém spoléhá na zásaditost. Hodnota pH se pohybuje od 0 do 14 a čím nižší je číslo, tím nižší je úroveň kyselosti. Dokonalá rovnováha se nachází na čísle sedm. Vašemu tělu se daří tuto úroveň udržovat, protože je to nejlepší prostředí pro správné fungování všech vašich orgánů a systémů.

Tato rovnováha je však těžko dosažitelná, často jí přerušuje nižší úroveň. Tělo se tak stává kyselým, což může mít škodlivý vliv na celkové zdraví. Kyselost není jednoduché naměřit, podobně jako třeba teplotu, nejde vzít kapku krve a zjistit výšku pH. Chcete-li zjistit úroveň kyselosti, musíte sledovat, jak vaše tělo funguje, jak se chová. A jak tedy zjistit kyselost?

Příznak: Nadváha

Mít příliš mnoho kyseliny ve vašem těle způsobuje větší produkci inzulínu, a proto ukládá víc tuku. Detoxikační systémy vašeho těla nejsou schopny vypořádat se s velkým množstvím kyseliny a tak tlačí tukové tkáně zpět. Ty pak ulpívají na buňkách. Navíc váš metabolismus, který spoléhá na správné alkalické hladiny, nebude tak dobře fungovat a právě to zastaví tělo před spalováním kalorií. Jestliže si všimnete, že těžce hubnete nadbytečné kilogramy, může to být ukazatel toho, že je vaše tělo kyselejší.

Příznak: Kostní slabost

Lidské tělo je velmi inteligentní systém, když se objeví příliš mnoho kyselosti v těle, snaží se jí neutralizovat. A to tím, že vytáhne alkalické živiny, aby působily proti kyselosti. A kde tyto alkalické živiny tělo najde? Ve vašich kostech. Tento proces nebude ihned viditelný, ale časem, když vaše tělo bude nepřetržitě brát živiny, skončíte se slabými a křehkými kostmi, které jsou náchylnější ke zlomeninám a osteoporóze. To je jeden z hlavních důvodů, proč se doporučuje pacientům trpícím osteoporózou vynechat vysoce kyselé potraviny jako například kávu.

Příznak: Citlivost zubů

V roce 2015 byla publikována studie v International Journal of Chemical Engineering and Applications, která spojila vysokou kyselost těla se snížením síly zubní skloviny. Jestliže zjistíte, že trpíte citlivostí a horké či studené vám působí problémy, může to být znamením, že trpíte degenerací zubní skloviny, která souvisí s kyselinami.

Příznak: Problémy se spánkem

Podle statistických údajů z různých průzkumů mají Američané nejvíce problémů se spánkem na světě. Proč je to až takový problém právě v Americe? Je zcela možné, že nespavost a problémy se spánkem mohou být spojeny s vysokou hladinou kyselosti. Jak jsme již zmínily, když se tělo stává příliš kyselým, začíná brát živiny z kostí. Tím, že se tělo vyčerpává z vápníku, nebude ho mít dostatek a to se spojí s nespavostí, podle výživového výzkumného centra v Severní Dakotě.

Jak podpořit rovnováhu pH hladiny v těle?

Lidské tělo je potřeba hýčkat a dodávat mu vše, co bude potřebovat. My přinášíme čtyři způsoby, jak podpořit a obnovit rovnováhu pH hladiny v lidském těle.

Každý den sklenice s citrónem

Citrony jsou přirozeně kyselým ovocem, ovšem v kombinaci s vodou tvoří v těle alkalické prostředí. Vaše tělesné buňky potřebují zásaditý účinek, takže když vstanete ráno, dejte si dva šálky vlažné vody s lisovaným citronem. Při konzumaci to minimalizuje kyseliny, vyčistí trávicí trakt a zlepší metabolismus. Je důležité, aby vaše tělo zůstalo hydratováno, protože pomáhá při detoxikaci systému. Vyhýbá se akumulaci kyselého odpadu a zachovává funkce imunitního systému.

Konzumace syrových potravin, pití smoothies

Konzumujte více zeleniny, zelených listů, některé druhy ovoce, mořské řasy, pšenici, ořechy, klíčky, některá zrna, zelené šťávy a zelené smoothies. To vše poskytuje lidskému tělu spoustu minerálů, fytonutrientů, chlorofylu, vitamínů a kyslíku, které vám pomohou udržet tělo v zásaditém stavu. Rakovinné buňky, bakterie, viry a další mikroorganismy nemohou zůstat v kyslíku. Vycházejí z kyselé stravy, najdete je v rafinovaných a zpracovaných potravinách, syntetických chemikáliích a živočišných produktech.

Zdravý životní styl

Aktivní a zdravý životní styl je důležitý. Konzumace drog, alkoholu, cigaret, nadmíra stresu, žádný pohyb. To všechno může vyvolat kyselost v těle, což vede ke vzniku zánětu. Můžete zlepšit buněčné zdraví tím, že budete provozovat cvičení, budete chodit na jógu, budete meditovat, cvičit dýchání, procházet se v přírodě. Dále také regulujte stres, odstraňte z života vše, co vás tíží a co vám přináší problémy.

Jedlá soda a jablečný ocet

A nyní vám přinášíme jednoduchý recept, který může pomoci snížit kyselost v lidském těle. Vše, co pro to musíte udělat je vzít ½ čajové lžičky jedlé sody a důkladně promíchat se 2 lžícemi organického jablečného octa. Jistě si všimnete, že tato směs šumí. Počkejte, dokud se tento proces zcela nezastaví. Následně přidejte 8 uncí vody a směs vypijte.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button