Spolupráce

Co je perkusivní terapie?

Perkusivní terapie patří k nejnovějším objevům v oblasti sportovní regenerace. Je to terapie, která se soustředí na rychlé a intenzivní nárazy do svalových tkání. Vykonává se pomocí masážní pistole.

Tato terapie pomáhá uvolnit svalové uzly, které můžou být jednou z příčin bolesti zad a ramen. Navíc tento typ masáže může proniknout do ještě hlubších vrstev svalů jako pěnový váleček nebo lidské ruce.

V porovnání v klasickou masáží, perkusivní terapie znecitlivuje okolní oblast vašeho bolavého svalu, dokud pulzy neproniknou do cílové svalové oblasti. Snižuje tak nesnesitelnou bolest, kterou zvykneme zažívat, když terapeut na náš bolestivý sval vyvíjí příliš velký tlak.

Je to jako užívat si výhod hloubkové masáže bez bolesti. Kdo by to nechtěl, že?

K čemu je perkusivní terapie užitečná? 

Vibrační prekusivní terapie je využívána k mnoha funkcím. Nejčastějis se používa na  regenerační procesy po sportovním výkonu, uvolnění svalů a rozehřátí svalů před sportovním výkonem.

Pojďme si na několika příkladech ukázat, s čím nám může vibrační terapie ve skutečnosti opravdu pomoci:

1.     Zvýšenie rozsahu pohybu

Flexibilita je jedným z kľúčových predpokladov správne fungujúceho svalu. Vďaka nedostatku strečingu a zanedbanej regenerácii má ale mnoho športovcov nedostatočnú flexibilitu, pretože majú svaly jednoducho skrátené. Práca na zvýšení rozsahu pohybu je potom v takom prípade jednou z priorít, na ktorú dávam v rámci kompenzačného cvičenia nemalý dôraz.

Pozitívnou správou je, že so zvýšením rozsahu pohybu môže perkusívna terapia pomerne účinne pomôcť. Akonáhle sú svaly pružnejšie, nie sú už tak náchylné na zranenie a bolesti ako predtým. Vaša flexibilita tiež zlepší vaše držanie tela a rovnováhu.

2. Zabraňuje zpožděné bolesti svalů (DOMS).

DOMS nastane, když se věnujete fyzické aktivitě, která namáhá vaše svaly nad jejich obvyklou mez. Je to nepříjemná bolest a může trvat 24 až 72 hodin po tréninku. Dobrá zpráva je, že perkusní terapie vám může poskytnout rychlou úlevu od této bolesti. Vibrace způsobují aktivitu motorické jednotky, která blokuje jakékoli svalové poškození způsobené excentrickým cvičením. Také snižuje vnímání bolesti v těle tím, že narušuje signály bolesti, které mozek vysílá do vašeho těla.

3.     Snížení svalové bolesti po tréninku

Svalová bolest po intenzivním sportovním výkonu je častým problémem, který sportovcům brání zlepšovat svůj výkon. Při přetížení svalů totiž bolest přetrvává někdy po dobu 24 až 72 hodin, což znemožňuje časté a vysoce intenzivní tréninky. Navíc sportování při přetrvávající bolestivosti svalů může zvýšit riziko potencálního zranění.

Mnoho studií vedlo k závěrům, že perkusivní terapie po sportovním výkonu může snížit bolestivost svalů způsobenou sportovním tréninkem, což usnadňuje podmínky pro další tréninky. V některých studiích bylo dokonce zjištěno, že perkusivní terapie přispívá k podobně účinným výsledkům jako tradiční masáže, které jsou ovšem výrazně časově (i finančně) náročnější.

Pro shrnutí, perkusivní terapie přináší mnoho zdravotních benefitů a dokáže vám pomoci hýbat se snadněji a provádět to co máte rádi déle a intenzivněji. Na trhu se nachází momentálně více druhů masážních pistolí, jednou těch lepších a cenově dostupných voleb je určitě masážní pistole FlexGun™.

Zdroj náhledových obrázků: stretchfit.cz, Envato Elements

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button