Spolupráce

Jak nakládat s bioodpadem a třídit správně?

Třídění odpadu je pro většinu z nás snad standard, který jsme přijali za svůj a zcela pravidelně jej dodržujeme. Je to tak správně a jistě tím hodně přispíváme ochraně přírody. Běžně třídíme plasty, papír, sklo a kov, ale v poslední době se také hojně hovoří o třídění bioodpadu. Na vesnicích je to často běžné, protože lidé mají na zahradě kompost, kam mohou bioodpad snadno házet, ale ve městech to může být složitější – nicméně určitě ne nemožné. Poradíme vám, jak na to.

Kde vzniká bioodpad?

Velké množství bioodpadu vzniká na zahradě, kdy se nejčastěji jedná o posekanou trávu, listí nebo ostříhané větvičky. Stejně velké množství bioodpadu ale vzniká také v domácnosti, zejména v kuchyni. Jde o všechny odřezky z ovoce a zeleniny, ale klidně také vaječné skořápky. Jak s nimi naložit? Ideální je, pokud máte ve vašem městě dostupné popelnice na bioodpad, pak to jde snadno.

Proč třídit?

Není snad třeba opakovat již známé důvody. Je to nezbytné k ochraně přírody a krajiny a celého klimatu. S postupující dobou je stále více potřeba recyklovat i dosud nevyužívané materiály tak, aby bylo možné vytvořit skutečně udržitelné odpadové hospodářství. Je nutné třídit v domácnosti, ale zajistit také třídění odpadu ve firmě.

Co patří do bioodpadu

Ujistěte se, že tušíte, co přesně do bioodpadu patří a co ne. Do popelnic je možné dávat:

  • trávu
  • listí
  • drobné větve
  • skořápky od vajec
  • kávovou sedlinu
  • piliny
  • dřevěný popel
  • zbytky zeleniny a ovoce

Co do bioodpadu nepatří

Naopak se vyhněte tomu, abyste do popelnic házeli:

  • potraviny (maso, kosti, olej, mléčné výrobky)
  • uhynulá zvířata
  • výkaly
  • cigarety
  • pecky z ovoce

Popelnice jako nejsnadnější řešení

Obvykle mívají hnědou barvu a jsou vybaveny odvětráváním, které umožňuje cirkulaci vzduchu uvnitř. Díky tomu se lze poměrně úspěšně vyhnout nepříjemnému zápachu. Pokud vám je před dům nebo na náměstí nainstalovalo město, nemusíte si s likvidací dělat žádné starosti. Budou vyváženy obdobně jako každý jiný dopad a ten poté bude ekologicky likvidován.

Ve vaší obci je doposud nemáte? Není to nic, co by se nedalo změnit. Tento trend přebírá postupně celá řada obcí a snaží se svým občanům nabízet možnosti, jak bioodpad efektivně recyklovat. Zkuste dát na vaši radnici nebo obecní úřad podnět a uvidíte, že možná nebudete jediní a váš návrh se může dočkat realizace.

Popelnice nemáte? Řešením může být domácí kompostér

Kompostování je skvělou možností, jak získat kompost bohatý na živiny, tedy velmi kvalitní hnojivo, které lze využít na zahradě i při pěstování domácích květin. Hnojení kompostem prospěje, je skvělé a velmi efektivní. Pokud máte zahradu, je nejsnadnější vytvořit si kompost na zahradě, ale ani majitelé bytů nemusí přijít zkrátka. Můžete si pořídit kompostéry, což jsou speciální nádoby s velmi dobrým systémem odvětrávání, který podporuje rozkládání bioodpadu, ale zabraňuje vzniku zápachu. Oblíbené jsou například domácí kompostéry Bokashi, kde tlení bioodpadu napomáhá směs bakterií Bokashi. Neméně oblíbenou variantou jsou také vermikompostéry, kde s o rozklad odpadu a produkci kompostu starají žížaly.

Ani jedna možnost nevyhovuje?

Ne vždy budou popelnice nebo kompostéry stačit. Pokud například plánujete vyhazovat velkoobjemový bioodpad, bude jistě vhodnější zajistit jeho převzetí ve sběrném dvoře.  Zde jsou obvykle umístěny velké kontejnery nejen na bioodpad. Můžete sem například zavést velké větve nebo podobně objemný odpad, který by se jinam umístit nedal. Bioodpad odvezený do sběrného dvora nebo vyhozený do obecních nádob je následně odborně zpracován buď v kompostárnách, nebo se z něj v bioplynových stanicích vyrábí bioplyn. Možností, jak bioodpad využít, je nepočítaně a je jisté, že do budoucna se tyto možnosti budou ještě více rozšiřovat.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button