DetoxikaceZdravé tipy

Cestujte, je to zdravé a prospěšné

Cestování je vždy únikem z rutiny a obyčejnosti života. Ať už cestování přirozeně milujete, nebo jste mu ještě nějak nepřišli na chuť, i pro vás platí, že cestování prostě zdraví prospívá. Alespoň to tvrdí lékaři, psychologové i vědci. Prý podporuje jak fyzické, tak i psychické zdraví.

Při cestování opouštíte svůj komfort, zažité stereotypy a vydáváte se vstříc neznámému, riziku, možná i obavám a nebezpečí. To vše ale prý náš organismus potřebuje. Naše evoluce v nás celá tísiciletí budila touhu objevovat a postupovat dál a mnoho lidí skrze cestování tuto skrytou touhu objevuje a naplňuje. Můžete to vyzkoušet i vy.

Jaké jsou výhody cestování a jak vám prospěje? Čtěte dále a zjistíte, proč si zabalit kufry a vyrazit vstříc cizím zemím a kulturám.

Rozvoj kreativity

Díky cestování se nás mozek může rozvíjet ve své kreativitě a budovat tvořivou stránku vaší osobnosti. Na cestách se stále setkáváte s novými vjemy, dojmy, kulturami, chováním, cítíte nové vůně, chutě, vidíte nové barvy a styly. To v nesmírné míře stimuluje uměleckou a tvořivou část našeho bytí a nutí nás to daleko více přemýšlet a přicházet s novými nápady a koncepty.

Je to logické, stereotyp nikdy myšlení neprospíval. Určitě sami máte tu zkušenost, že občas stačí jen změnit místnost, nebo se jít na chvíli provětrat ven, a nápady se najednou hrnou sami. A co s vámi teprve udělá cestování! Je to jednoduše skvělý způsob jak dát průchod kreativitě, která je skrytá někde hluboko uvnitř vás, a nechat se jí inspirovat k novým projektům.

Zlepšuje náladu a dodává energii

Když někam vyrazíte, je zaručené, že vám to zvedne náladu. Tělo vždy pozitivně reaguje na změnu prostředí, trocha adrenalinu vám dodává energii a napjaté očekávání vás pohání kupředu. Cestování také znamená to, že nemusíte do práce, že máte volno, a čas ani povinnosti vás netlačí. To funguje mimořádně dobře jako antistresový faktor. Vaše nálada se konečně pozvedne a vy se zase pořádně nadechnete čerstvého vzduchu a nebudete se dusit tlakem povinností, termínů a vyčerpání.

Podporuje socializaci a kooperaci

I když cestujete sami, cestování vás vždy nutí setkávat se s lidmi. Často potřebujete pomoc, radu a někdy na cestách potkáte i někoho, kdo sdílí vaše zájmy a životní pohledy. Při cestování každopádně nemůžete být sami, a proto nás tento koníček učí lepší socializaci, přizpůsobení, toleranci a samozřejmě i spolupráci. Musíte se naučit chápat lidi jiných ras, názorů, mentalit i životních stylů a často vás situace přinutí s takovými lidmi i spolupracovat nebo s nimi řešit vážné potíže. Pak teprve často objevíte, kolik trpělivosti a chápavosti se ve vás skrývá, a že vůbec nejste takový nervák, jak jste si mysleli.

Podporuje imunitu

Podle lékařů je cestování do vzdálených končin vlastně zdraví prospěšné. A to i přesto, že tam na vás číhají vážné choroby, které v našich zeměpisných šířkách neexistují. Při cestování se totiž dostanete do kontaktu s tak různými bakteriemi a neobvyklými mutacemi virů, že má vaše tělo jedinečnou příležitost si proti všem z nich vytvořit obrannou strategii.

To vše však za předpokladu, že jste zdravý člověk, netrpíte žádnými potížemi, a hlavně máte pevnou imunitu. Je také nezbytná dodržovat na cestách všechny hygienické normy a požadavky a chránit se také ideálně i očkováním. Proti některým vážným chorobám vám totiž ani vycvičená imunita nepomůže. Raději neriskujte a před cestou se nechte prohlédnout lékařem a aplikovat si doporučená očkování.

Tak s chutí na cesty! Vítr ve vlasech, svoboda a nekonečné možnosti. To je to, co naše tělo alespoň občas nutně potřebuje. Tak mu to dopřejte a vykročte na cestu k lepšímu a pohodovějšímu životu.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button