Spolupráce

Kuchyňská linka nebo kuchyňský blok?

Nastal čas pořídit si novou kuchyň a vy nevíte, zda vybírat novou kuchyňskou linku, nechat si kuchyň sestavit na míru nebo vsadit na kuchyňský blok? Následující řádky by vám v rozhodování mohly pomoci. Jaký kuchyňský nábytek si zvolit?

Kuchyň jako srdce domova

V bytě máme postel, stůl, nábytek. Zatímco postel může nahradit rozkládací pohovka a stolek nám stačí i nějaký menší, klidně i skládací, bez kuchyně se neobejdeme. Vaření, společné stolování, to promění domov v místo, kam se každý rád vrací. V kuchyni v žádném případě nesmí chybět kuchyňská linka nebo kuchyňský blok, spotřebiče a další vybavení, bez kterého by to nebylo ono.

V čem se liší kuchyňská linka a blok do kuchyně?

Kuchyňská linka může mít mnoho podob, dá se začlenit do prostoru, možná ji i ukrýt do kuchyňského koutu. Linka může mít mnoho podob a tvarů, poskytne vám dostatek prostoru na práci, můžete si ji i přizpůsobit svým potřebám a představám. Klidně si kuchyňskou linku můžete sestavit na míru, a to díky specialistům, kteří vám pomohou kuchyň do centimetru naplánovat.

Kuchyňský blok je oproti tomu už sestavený, stačí si ho pořídit a nainstalovat do svojí kuchyně. Pořídit si ho můžete bez spotřebičů i s nimi, odpadne vám i pár starostí. Kuchyňský blok je uspořádaný tak, jak je v kuchyni třeba, respektuje kuchyňské zóny, které na sebe perfektně navazují a hodí se téměr do každého prostoru. Ne každému ale takové řešení vyhovuje, proto je čistě na vašich referencích, čemu dáte přednost.

Jak si sestavit vysněnou kuchyň?

Když se rozhodnete rekonstruovat kuchyň, nebo si zařizujete kuchyň v novostavbě, celý proces má stejná pravidla. Nejprve je třeba si v klidu sednout, vzít k ruce tužku a papír, prostor změřit, zakreslit si, kde se nachází vedení vody, elektřiny, odpad, okna, topení a další specifika prostoru. Jakmile to máte hotové, můžete pokračovat dál.

Jaký tvar linky si vyberete?

V závislosti na velikosti místnosti, kam kuchyňskou linku vybíráte, a jejích dispozicích, si můžete vybrat tvar linky.

  • Jednořadé uspořádání kuchyňské linky je ideálním řešením do úzkých a malých prostor, uplatnění najde v panelákových bytech i na studentské koleji.
  • Kuchyňská linka do L umí chytře využít i roh místnosti, stačí do něj umístit rohovou skříňku, která vám poskytne další úložný prostor, kterého v kuchyni nikdy není dost.
  • Kuchyňskou linku do U tvoří dvě protilehlé části a jeden spojovací blok, skvěle vynikne v prostorném bytě. Získáte díky ní jak dostatečně velký pracovní prostor, tak ten úložný.
  • Kuchyňská linka do G najde uplatnění ve větším prostoru, jde o kuchyňskou linku do U s přídavným pultem, který vytvoří další plochu, může ale posloužit i jako posezení. Víte, že tohle řešení je ideální i tam, kde máte spojenou kuchyni s obývacím pokojem?
  • Kuchyni s ostrůvkem tvoří jedna nebo více linek, které spojuje ostrůvek jako volně stojící prvek.
Respektujte kuchyňské zóny

Při vaření je třeba, aby všechny činnosti na sebe plynule navazovaly. Kdo by chtěl pobíhat po kuchyni sem tam jen proto, že potřebuje jedno vajíčko nebo omýt zeleninu? Jak toho dosáhnout? Respektujte kuchyňské zóny a jejich návaznost. Na zónu pro skladování potravin by měla navazovat mycí zóna, na ni pak zóna vaření.

Vyberte si spotřebiče

Co by to bylo za kuchyň, kdyby v ní nebyly spotřebiče? Varná deska a kuchyňská trouba jsou základ, kromě nich jistě oceníte i varnou konvici, mikrovlnnou troubu, kuchyňský robot atd. Vybavte si kuchyni tak, aby vás vaření bavilo a nezabíralo víc času, než je třeba.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button