Spolupráce

Užijte si báječnou zimní dovolenou na lyžích

Někdo vnímá sportování jako hru nebo soutěž, jiný jako zábavu a relax. Ale jisté je, že všechny formy pohybových aktivit vedou ke zvyšování tělesné zdatnosti, duševní rovnováze a k celkovému upevnění zdraví člověka – což samozřejmě platí i pro lyžování a všechny ostatní zimní sporty.

Pohyb je zdravý, a to v jakékoli podobě. Zlepšuje nejen fyzickou kondici, ale také psychickou odolnost člověka. Zimní dovolená na lyžích zpevní nejen svaly a klouby, zlepší nejen činnost srdce a plic, ale také díky vyplavování hormonů štěstí podpoří dobrou náladu. Přináší také nové společenské kontakty a zkvalitňuje sociální vazby a přináší tak větší radost ze života. Závěr starého roku a začátek nového roku je proto ideálním obdobím pro lyžování na horách. Během příprav na zimní dovolenou doporučujeme nepodcenit výběr vhodné lyžařské výstroje a oblečení – vyplatí se to.

Sportovní oblečení pro zimní sportování

Všechny zimní lyžařské svršky lyžaře musí být nepromokavé a mít správný poměr zateplení a prodyšnosti a i zde vřele doporučujeme funkční materiály. Oblečení sportovce se má skládat ideálně z funkčního spodního prádla, střední vrstvu tvoří triko nebo rolák, svrchní vrstvu bunda a kalhoty z nepromokavých materiálů. U vrchního oblečení je třeba obzvlášť dbát na vhodný vodní sloupec, který zajistí nepromokavost, ale i na tepelnou izolaci a prodyšnost. Pro komfort lyžaře je velmi podstatný také výběr čepice a lyžařských rukavic. Rukavice je třeba volit podle materiálu a střihu, ideální je vícevrstvá konstrukce.

Lyžařská výstroj

Zimní sporty v sobě zahrnují různé pohybové aktivity, které se mohou provádět na rekreační nebo vrcholové úrovni – ale všechny zlepšují zdraví komplexně. Zvyšují tělesnou zdatnost a mají také skvělé relaxační účinky, vyčistí hlavu a zlepší vám náladu. Nelze však podcenit fakt, že každý sportovec potřebuje hlavně vhodné oblečení a kvalitní sportovní výstroj, která je z pohledu bezpečnosti pro sportovce rozhodující. Lyžař potřebuje na svahu kromě lyží a hůlek také lyžařské boty pánské nebo lyžařské boty dámské, také kvalitní ochranné prvky – lyžařské brýle, přilbu a chrániče, se kterými se na svahu bude cítit v bezpečí a jen tak si užije tu správnou bezstarostnou jízdu. Lyže je třeba vybírat podle své výšky a hmotnosti, lyžařské hůlky mají sahat do dvou třetin výšky lyžaře. Pánské i dámské lyžáky je nutno volit pohodlné – ve správné šířce i délce, velkou výhodou je v tomto případě jejich nejnižší hmotnost.

Dopřejte si relax na lyžích

Pokud se právě chystáte na zimní dovolenou, je jedno, jestli patříte mezi klasické lyžaře nebo mezi běžkaře, protože každý zimní sport přináší své benefity, plnohodnotně podporuje fyzické i duševní zdraví. Lyžování na horách posiluje tělo, regeneruje všechny vjemy a smysly a přináší skvělou náladu. Čerstvý horský vzduch s vysokým obsahem kyslíku je úžasná věc, znamená vzpruhu pro celý organizmus a je balzámem pro tělo i duši. Stačí si jen připravit vaky na lyžáky a lyže, sbalit vhodné sportovní oblečení a oddat se kráse pohybu v zimní přírodě.         

Zdroj náhledového obrázku: Dreamstime   

Podobné články

Back to top button