Péče o těloPřírodní léčba

Reflexní choroba jícnu: 7 potravin, které konzumovat a kterým se naopak vyhnout

Reflux jícnu nebo pálení žáhy je velmi nepříjemné. Pociťujete pálení a intenzivní bolest okolo dolní části hrudníku. Je to důsledek toku žaludeční kyseliny, které se vrací zpátky. Obvykle jde o jednorázový nepříjemný pocit, který se objevuje po určitém jídle. Ovšem někdy je to stále častější a častější problém. A ten je pak potřeba řešit.

Reflux jícnu

Jestliže vás trápí pálení žáhy víc než dvakrát týdně, je to známka onemocnění GERD tedy reflexní choroba jícnu. Je však možno příznaky tohoto onemocnění zmírnit a to pomocí změny strany. Některé potraviny mohou zlepšovat reflux jícnu, jiné jej zase mohou zhoršovat.

Existuje spousta potravin, které je dobré začlenit do stravy. S její pomocí můžete mírnit příznaky pálení žáhy a tento problém také léčit. Navíc, existuje několik domácích prostředků, které vám tento problematický stav mohou pomoci léčit. Přinášíme seznam sedmi potravin, které mohou pomoci léčit reflux jícnu.

Kefír

Velmi účinně snižuje příznaky reflexu jícnu, pomáhá vašemu trávení a umí uklidnit také trávicí trakt. Pro ty nejlepší účinky doporučujeme konzumovat kefír se živými a aktivními kulturami, které byly fermentovány po dobu čtyřiadvaceti hodin.

Fermentovaná zelenina

V několika studiích se ukázalo, že Lactobacillus, který se běžně ve fermentovaných potravinách vyskytuje je velmi účinný jako preventivní opatření proti pálení žáhy. Vyzkoušet můžete například zelí nebo kimchi.

Mandle

Mandle jsou dobré pro váš žaludek, poskytují úlevu od zažívacích problémů a pomáhají zlepšovat zdraví střev.

Jablečný ocet

Organický jablečný ocet pomáhá vyvážit kyselinu žaludku a také snižuje příznaky kyselého reflexu. Smíchejte jednu lžíci surového jablečného octa s jedním šálkem vody. Tento nápoj pijte pět minut před jídlem.

Kokosová voda

Je nabitá draslíkem a elektrolyty, pomáhá také hydratovat vaše tělo. Je dobré jí konzumovat po celý den a také vypijte jednu sklenici před spaním.

Zázvor

Zázvor je jednou z nejlepších potravin, která pomáhá při refluxu jícnu. Používá se již odpradávna a působí také protizánětlivě. Má velmi dobré léčebné výsledky u gastrointestinálních stavů. Zázvor můžete použít během vaření nebo jej přidat do svého smoothie.

Zelená listová zelenina

Kromě toho, že je nabitá zdravými živinami, je zelená listová zelenina velmi lehce stravitelná. A to je ideální pro udržení refluxu jícnu. Mezi ty správné potraviny patří například brokolice, květák, brambory, okurky, zelené fazole nebo chřest.

Výše zmíněné potraviny pomáhají uklidnit reflux jícnu. Nyní vám přinášíme seznam sedmi potravin, kterým byste se měli vyhnout, jestliže refluxem trpíte.

Alkohol

Měli byste se zcela vyvarovat alkoholu nebo jej alespoň ve velké míře omezit. Důležité je, abyste se vyhnuli konzumaci alkoholu před spaním nebo jej kombinovali s potravinami, které způsobují zhoršení refluxu jícnu.

Kofein

Lidé, kteří trpí tímto problémem, si mohou všímat, že se jejich příznaky zhoršují po konzumaci ranní kávy. Kofein je totiž známý spouštěč refluxu jícnu.

Cukr a umělá sladidla

V mnoha případech je příčina ve špatném stravování, zejména pak v nadměrné konzumaci fast foodů, potravin s vysokým obsahem cukru.

Zpracované potraviny

Zpracované potraviny obsahují spoustu soli, kukuřice a brambor. To jsou například brambůrky, krekry a podobně. Jedna švédská studie zjistila, že ti co konzumují stravu, která je bohatá na sodík, mají výrazně vyšší riziko refluxu jícnu.

Čokoláda

Zdá se, že čokoláda způsobuje větší reflux než jiné potraviny. Obsahuje kofein a jiné stimulanty jako například teobromin, které způsobují reflux jícnu. Čokoláda má také vysoký obsah tuku a kakaa, což může také způsobovat reflux jícnu.

Rajčata a cibule

I když jsou tyto potraviny zdravé, mohou látky v něm vyvolávat příznaky refluxu jícnu. To platí zejména při konzumaci ve vyšším množství.

Máta

Máta a výrobky s mátovou příchutí jako například žvýkačky nebo bonbony mohou také přispívat k symptomům refluxu jícnu. Je proto dobré omezit konzumaci máty a všech mátových výrobků.

Kromě toho se vám jistě budou hodit tyto tipy, které pomohou při léčbě refluxu jícnu:

  • Přestaňte s kouřením, protože to přispívá k refluxu jícnu
  • Doporučuje se spát na levé straně
  • Jídlo důkladně vaře a poté konzumujte pomalu
  • Léky na reflexní chorobu jícnu nepoužívejte příliš dlouho
  • Pravidelně cvičte
  • Po jídle nenoste těsné oblečení
  • Vyzkoušejte akupunkturu, abyste zmírnili příznaky
  • V případě pálení žáhy se neohýbejte, protože to může zhoršit příznaky

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button