Jídlo a stravováníNemoci a komplikace

Nedostatek estrogenu? Neřešte jej pilulkami, ale vhodnou stravou

Hormon estrogen patří k ženským pohlavním hormonům. Právě tento hormon má zcela zásadní vliv nejen na menstruační cyklus, ale ovlivňuje také zdraví našich kostí a cév, nebo podporuje správné fungování metabolismu. Je tedy naprosto nezbytné, aby v těle byla vždy dosažena ideální hodnota tohoto hormonu. Některým ženám ale chybí. Dá se doplnit i jinak než pilulkami?

Zajišťuje ochranu našich kostí i cév

Vyvážená hladina estrogenu má zásadní vliv pro zdraví našeho těla i mysli. Jedná se o jeden z pohlavních hormonů, který je zodpovědný za funkční reprodukční systém a také zajišťuje pravidelnou menstruaci. Bez něho by také správně neprobíhala ovulace, protože působí na zrání vajíček a je nezbytný i pro ideální průběh těhotenství. Zdaleka však nemá vliv jen na pohlavní soustavu. Chrání také kosti a cévy, ovlivňuje libido a metabolismus, ale reguluje třeba i hladinu cholesterolu v krvi.

Bohužel však statistiky říkají, že až 80 procent všech žen trpí nerovnováhou estrogenu. To může být nejčastěji zapříčiněno nevhodným životním stylem. Ovlivňuje jej například stres, nemoc, nezdravé stravovací návyky, špatný spánek, vysoká hladina kortizolu nebo menopauza. Některé ženy ani netuší, že za jejich problémy může stát právě nerovnováha estrogenu. Pozitivní ale může být, že právě estrogen se dá do těla dostat i konzumací vhodných potravin. Stačí jen vědět, na co se zaměřit.

Avokádo

Toto oblíbené ovoce si za poslední roky získalo řadu příznivců zejména mezi mladými. Mnozí jej dokonce nazývají superpotravinou, která má širokou škálu zdravotních benefitů. V každém případě platí, že obsahuje velké množství draslíku, zinku, mononenasycených tuků, folátů a vlákniny. Pyšní se také vysokým obsahem vitamínů a minerálů, jako jsou B5, B6, C, E a K. Už jen půlka avokáda denně může podpořit přirozenou tvorbu estrogenu v těle.

Listová zelenina

Asi všichni tušíme, že listová zelenina je pro naše zdraví mimořádně prospěšná, ať už jde o muže či ženy. Pravidelná konzumace těchto druhů zeleniny dokáže významně přispět k řešení celé řady zdravotních obtíží. Listová zelenina je bohatá na antioxidanty, železo, vápník, mangan a zinek, ale má i mnoho dalších benefitů. Například podporuje správné trávení, snižuje riziko nadýmání a má také vliv na naši náladu. Právě tyto druhy zeleniny také skvěle metabolizují estrogen a pomáhají vyrovnávat hladinu tohoto hormonu v ženském těle.

Ořechy

Mezi nimi jednoznačně dominují mandle a vlašské ořechy, které účinně působí na nerovnováhu estrogenu v těle. Mimo to obsahují spoustu bílkovin, antioxidantů a omega-3 mastných kyselin a dopřát si je můžete prakticky kdykoliv v průběhu dne jako malou svačinku. Pouze se vyplatí dávat si pozor na množství, protože mají také hodně tuku, a tudíž mohou přispívat k nabírání hmotnosti. Dokážou ale také vyvažovat sekreci estrogenu v těle a zlepšují jeho rovnováhu. Pozitivně působí také na akné, deprese, úzkosti a výkyvy nálady.

Vejce

Vajec se není třeba bát. Pryč jsou ty doby, kdy se zatracovala kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Právě vaječný žloutek totiž zvyšuje HDL cholesterol (ten prospěšný) a snižuje LDL (tedy ten špatný). Jejich pravidelná konzumace je schopna také zajistit vyrovnanou hladinu estrogenu v těle. Pomáhá udržovat pokožku zdravou zevnitř i zvenčí a obsahuje také hodně bílkovin. Klidně si bez obav můžete dopřát až tři vejce denně.

Chřest, fenykl, artyčok

Tyto typy zeleniny nejsou v našich podmínkách zrovna běžné, ale hodí se je speciálně na jaře zařadit do pravidelného jídelníčku. Dokážou totiž odstraňovat z těla toxiny a posilují imunitní systém. Všechny tři druhy zeleniny obsahují protizánětlivé látky, které mimo jiné umožňují tělu rozpouštět přebytečný tuk.

Papriky a rajčata

Je-li řeč o potravinách, které pozitivně působí na hladinu estrogenu, nesmíme zapomenout také na rajčata a papriky. Oba tyto druhy zeleniny jsou mimořádně bohaté na antioxidanty a vitamín C. Usnadňují nejen odplavování přebytečného estrogenu z těla, ale také dokážou jeho množství přirozeně zvyšovat, pokud je jej nedostatek.

V každém případě ale platí, že je třeba jakoukoliv hormonální nervonováhu konzultovat se svým lékařem a řídit se jeho radami a doporučeními. Někdy je hormonální léčba nezbytná, jindy skutečně jen postačí upravit jídelníček a životní styl. Vše závisí na individuálním zdravotním stavu.

ZDROJ: https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-estrogen#1

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button