Spolupráce

Víte, jak správně pečovat o své psychické i fyzické zdraví?

Současná situace ve světě nepochybně působí stres spoustě z nás. A právě proto je důležité pečovat o svoje mentální i tělesné zdraví. Jak? A co dělat, když na vás dolehne smutek? Poradíme.

V první řadě je důležité myslet na to, že odpočinek je klíčový pro vaše celkové psychické i fyzické pohodlí. Třeba Kanárské ostrovy a dovolená snů mohou být fajn prvním krokem.
Jak se ale o sebe starat i v běžném životě, kde jste pod tlakem povinností?

Ve zdravém těle zdravý duch

Je to otřepaná, leč velmi pravdivá fráze. Vaše tělo je jako motor, který potřebuje kvalitní palivo. Co to znamená? Dbejte na dostatek spánku, pravidelně (a pokud možno zdravě) jezte, myslete na pitný režim a zařaďte do života trochu pohybu. A to zejména v situacích, kdy byste se třeba nejraději ani nevyhrabali z postele. Tahle kombinace totiž působí na psychiku jako zázračná formulka, díky které jsme schopni lépe zvládat stres a tlak.

Máte pocit, že jste zahlceni tak moc, až jste ztratili schopnost normálně fungovat? V tom případě zavřete počítač, odložte mobil a zkuste se trochu restartovat. Skvěle funguje dát si horkou sprchu a zkusit, byť jen na pár minut, meditovat. Mozek tuhle vynucenou přestávku od ostatních impulsů ocení a odmění vás trochou šťastných hormonů.

Zastavte stavidla přílivům negativity

Sledovat zprávy a aktuální dění je rozhodně potřeba. Bohatě ale stačí, když se na ně podíváte večer a přes den se jimi nenecháte rozptylovat. Kromě toho je důležité najít si i pozitivní impulsy nebo takzvaná těšítka, která vám vlijí energii do žil. Ať už to je drobnost jako víkendový výlet za prvních jarních paprsků a společný klidný oběd s přáteli nebo dovolená u moře, na které si odpočinete. Mít něco, co vám vykouzlí úsměv na tváři, je nedílnou součástí psychické pohody.

Jak naučit mozek na pravidelné cvičení?

Rádi byste začali párkrát do týdně cvičit, ale vždycky to skončí neúspěchem? Z toho si vůbec nic nedělejte. Je to totiž normální. Zkuste na to jít pomalu a učte se pravidelnému pohybu postupně. Začít můžete 10minutovými procházkami párkrát do týdne. Po čase váš mozek bude aktivitu vyžadovat sám od sebe. V tu chvíli můžete činnost rozšířit a jednou týdně zajít třeba na pilates. Uvidíte, že za pár měsíců pro vás ranní běh, fitko nebo třeba lekce zumby bude nedílnou součástí běžného dne. Stejně jako všechno ostatní i sport je zvyk, na který je potřeba vaši hlavu naučit.

Samozřejmě je problematika psychického zdraví mnohem komplexnější, a pokud vás něco sužuje už dlouhé měsíce, je na místě navštívit lékaře. Nicméně bez ostatních dílčích kroků vás nezachrání ani sebelepší terapie.

Zdroj náhledového obrázku: Pexels

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button