Spolupráce

Česnek je dokonalý přírodní lék

Už naši předkové považovali česnek za velký dar přírody a dokonalou přírodní medicínu, kterou využívali pro celou řadu zdravotních obtíží, a to díky jeho antibakteriálním, protiplísňovým a antivirovým účinkům. Díky tomu je považován za velmi silný a účinný stimulant imunitního systému. Také jej lze využívat jako prevenci nebo při prvních příznacích některých onemocnění, mezi něž patří chřipka a nachlazení. Podrobnější informace o léčivých účincích česneku naleznete na stránkách receptnajidlo.cz

V česneku se nacházejí těkavé oleje, flavonoidy, polysacharidy, saponiny, lektiny a celá řada vitamínů (A, B, C a E). Za štiplavý zápach vděčí česnek těkavým olejům a sirným sloučeninám.

Jak česnek správně skladovat?

Aby nám dlouho vydržel, je potřeba vědět, jak skladovat česnek. V žádném případě nesmí být uložený na vlhkém a příliš chladném místě. Ideální je místo suché a tmavší, s nižší teplotou. Pokud je česnek dobře vyschlý, vydrží nám celou zimu při teplotách v rozmezí 15-20oC. Je však potřeba jej uskladnit do míst, kde je dobrá cirkulace vzduchu. V žádném případě nejsou vhodné nádoby ani sáčky.

Pokud patříte mezi milovníky provensálského či venkovského stylu, můžete jej použít jako tradiční dekoraci do kuchyně. Postačí, když paličky česneku svážete do stylových copů nebo z nich vyrobíte kytici do vázy.

Někdo zamrazuje vyloupané česnekové paličky. Mrazem však ztrácejí chuť i aroma. Oloupané česnekové stroužky lze také naložit do soli či oleje.

Konzumace česneku

Využití česneku při přípravě jídel je všestranné. Lze jej použít do salátů, omáček, polévek i do celé řady dalších pokrmů. Je to vhodný doplněk při úpravě masa, především hovězího a skopového, hodí se i k rybám. Klasikou pro recept česnek je polévka. V každé oblasti se její příprava trochu liší. Oblíbené jsou i bramboráky. Velmi chutné je česnekové máslo s mořskou solí a čerstvými bylinkami.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button