Jídlo a stravováníNemoci a komplikace

Zvyšuje konzumace cukru riziko vzniku cukrovky?

Je pravda, že konzumace velkého množství přidaného cukru může zvýšit pravděpodobnost vzniku cukrovky, ale příjem cukru je jen jedním z dílků skládačky. Přesto může pravidelná konzumace velkého množství cukru zvýšit riziko vzniku závažných onemocnění. Pravděpodobnost vzniku cukrovky ovlivňuje také mnoho dalších faktorů – včetně celkové stravy, životního stylu a genetiky.

Co je to cukrovka?

Cukrovka vzniká, když vaše tělo nedokáže účinně regulovat hladinu cukru v krvi. K tomu může dojít, když vaše slinivka přestane produkovat dostatek inzulínu, vaše buňky se stanou vůči inzulínu rezistentní nebo obojí.

Inzulín je hormon, který přesouvá cukr z krevního oběhu do buněk. Pokud ho vaše tělo nevytváří dostatek nebo se stane rezistentním vůči inzulínu, může se u vás vyvinout chronicky vysoká hladina cukru v krvi.

Vysoká hladina cukru v krvi po dlouhou dobu může zvyšovat riziko srdečních onemocnění, poškození nervů a ledvin, proto je nezbytné udržovat ji pod kontrolou.

Existují dva základní typy cukrovky:

  • Typ 1: K tomuto autoimunitnímu onemocnění dochází, když váš imunitní systém napadne slinivku břišní a zničí její schopnost produkovat inzulín.
  • Typ 2: Když slinivka přestane produkovat dostatek inzulinu, buňky vašeho těla přestanou reagovat na inzulin, který produkuje, nebo obojí.

Diabetes 1. typu je poměrně vzácný, tvoří asi 5-10 % případů diabetu na celém světě.

Diabetes 2. typu, na který se zaměřujeme v tomto článku, představuje více než 90 % případů diabetu. Je vyvolán především stravou a faktory životního stylu.

Zvyšuje cukr riziko vzniku cukrovky?

Podle výzkumů může pravidelná konzumace nápojů slazených cukrem zvyšovat riziko vzniku cukrovky 2. typu. Údaje ze 175 zemí zjistily, že příjem cukru významně koreluje s rizikem cukrovky. Zatímco vysoký příjem cukru riziko zvyšoval, nízký příjem cukru ho snižoval. Ačkoli tyto studie neprokazují, že cukr způsobuje cukrovku, souvislost je silná. Mnoho vědců se domnívá, že cukr zvyšuje riziko cukrovky přímo i nepřímo.

Konzumace velkého množství cukru může také nepřímo zvyšovat riziko cukrovky tím, že přispívá k nárůstu hmotnosti a vyššímu obsahu tuku v těle – což jsou samostatné rizikové faktory pro vznik cukrovky.

Přírodní cukry nemají stejný účinek

Zatímco konzumace velkého množství přidaných cukrů je spojována s cukrovkou, totéž neplatí pro přírodní cukry.

Přírodní cukry se nacházejí v ovoci a zelenině a nebyly přidány při výrobě nebo zpracování. Protože jsou kombinovány s vlákninou, vodou a dalšími živinami, tráví se pomaleji, je méně pravděpodobné, že zvýší hladinu cukru v krvi.

Ovoce a zelenina také obvykle obsahují mnohem méně cukru na hmotnost než mnohé zpracované potraviny, takže je snazší udržet jejich spotřebu pod kontrolou.

Ovocné šťávy

Výzkumy o tom, zda pití 100% ovocných šťáv zvyšuje riziko cukrovky, se různí. I když má přírodní šťáva vysoký obsah cukru a nízký obsah vlákniny, může zvýšit hladinu cukru v krvi. Jeho kombinace s tuky, vlákninou a zdroji bílkovin však může prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi zabránit.

Přírodní sladidla

Ačkoli některá přírodní sladidla, jako je med a javorový sirup, nejsou tak silně zpracovaná jako klasický stolní cukr, stále se jedná o relativně čisté zdroje cukru a neobsahují téměř žádnou vlákninu. Za přidaný cukr je třeba považovat i mnoho dalších sladidel prodávaných jako „přírodní“. Mezi ně patří například agávový sirup, kokosový cukr a třtinový cukr.

Zvyšují umělá sladidla riziko cukrovky?

Umělá sladidla jsou vyráběné látky sladké chuti, které nemohou být metabolizovány na energii. Poskytují sladkou chuť, ale bez jakýchkoli kalorií. Ačkoli umělá sladidla nezvyšují hladinu cukru v krvi, přesto jsou spojována s inzulinovou rezistencí a cukrovkou 2. typu. Odborníci však plně nerozumí tomu, proč tomu tak je.

Jedna z teorií je, že uměle slazené výrobky zvyšují chuť na sladce chutnající potraviny, což způsobuje, že jíte více sladkých potravin. Další myšlenkou je, že umělá sladidla narušují schopnost vašeho těla adekvátně kompenzovat kalorie zkonzumované z cukru, protože mozek si sladkou chuť spojuje s nulovou kalorickou hodnotou. Je však důležité poznamenat, že pro lidi s cukrovkou jsou dietní limonády stále lepší volbou než limonády s plným obsahem klasického cukru.

Jak se cukr metabolizuje

Když většina lidí mluví o cukru, má na mysli sacharózu neboli běžný bílý cukr. Sacharóza se skládá z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy spojených dohromady. Když sníte sacharózu, molekuly glukózy a fruktózy se před vstřebáním do krve oddělí pomocí enzymů v tenkém střevě. Tím se zvýší hladina cukru v krvi a slinivka břišní začne uvolňovat inzulín. Inzulín přenáší glukózu z krevního řečiště do buněk, kde může být využita k výrobě energie.

I když malé množství fruktózy mohou buňky také přijmout a využít k výrobě energie, většina je přenesena do jater. Tam se buď přemění na glukózu pro získání energie, nebo se uloží jako tuk.

Vzhledem k tomu, že fruktóza může být přeměněna na tuk, její konzumace ve velkém množství má tendenci zvyšovat hladinu triglyceridů. To může zvýšit riziko srdečních onemocnění a ztučnění jater.

Vysoký příjem fruktózy je také spojen s vyšší hladinou kyseliny močové v krvi. Pokud se tyto krystalky kyseliny močové usazují v kloubech, může se u vás vyvinout dna. Jedná se o bolestivé onemocnění, které způsobuje bolestivost, otoky kloubů a horší pohyblivost.

Další rizikové faktory cukrovky

Konzumace velkého množství přidaného cukru je sice spojena se zvýšeným rizikem cukrovky, ale ve hře je i mnoho dalších faktorů, jako např.:

  • Tělesná hmotnost: Výzkum ukazuje, že obezita je jedním z hlavních rizikových faktorů cukrovky 2. typu, ale snížení hmotnosti může riziko snížit.
  • Cvičení: U lidí, kteří vedou sedavý způsob života, je riziko vzniku diabetu 2. typu téměř dvakrát vyšší než u těch, kteří jsou aktivní. Pouhých 150 minut mírné aktivity a až 3 lekce odporového tréninku týdně mohou snížit vaše riziko.
  • Kouření: Kouření může významně zvýšit riziko vzniku cukrovky
  • Spánková apnoe: stav, při kterém dochází v noci k zástavě dýchání, je jedinečným rizikovým faktorem pro vznik cukrovky.
  • Genetika: Odborníci zatím plně nerozumějí roli genetiky, ale pravděpodobnost vzniku cukrovky je vyšší, pokud ji má jeden z vašich rodičů nebo oba.

Samotná konzumace cukru tedy obvykle nestačí k tomu, aby se u vás diabetes rozvinul. Pokud ale přidáte další rizikové faktory, může se pravděpodobnost násobně zvýšit. Regulace přijímaného cukru je tedy každopádně dobrý nápad, a není na škodu vyhýbat se sladkým nápojům i cukrovinkám.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/does-sugar-cause-diabetes#bottom-line
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: PhotoMIX Company: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-ruce-technologie-rozostreni-1001897/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button