Přírodní léčbaZdravé tipy

Borovice: Ohnivý strom se sílou blesku

Tyto stromy, nazývané také sosny, rostou po celé Evropě i v jiných částech světa a vedle smrku tvoří nejvíce zalesněné plochy. Jsou velice nenáročné, daří se jim ve skupinách i jednotlivě, zejména v písčitých půdách, ale uchytí se i na skále. Koruna je široce rozevřená a tvoří vrchol kmene vysokého až 30 metrů, který ve spodní části nemá žádné větve.

Modrozelené dlouhé jehlice rostou ve svazečcích, borové šišky jsou vejčitě oblé a kmen má červenohnědou barvu. Proto například Keltové říkali borovici „ohnivý strom“. Důvodem byl ale také fakt, že třísky z jejího smolnatého dřeva výborně hoří a používaly se na louče a pochodně. Borovice jsou vzhledem ke své síle a odolnosti symbolem dlouhého života a vytrvalosti. K nejznámějším a nejkrásnějším druhům patří borovice vejmutovka.

Léčivé účinky

boroviceMálokdo by u borovice, která miluje suchou a písčitou půdu, čekal tolik léčivých účinků. Již ve starověkém Řecku znal věhlasný léčitel Hippokrates léčivé účinky borovicové pryskyřice hlavně na změkčování vředů a na vykuřování. Kouře se využívalo jako dezinfekčního prostředku k zabránění hniloby a udržení čerstvosti potravin. Pryskyřicí z borovice se dodnes v Řecku také desinfikuje víno zvané retsina.

Kromě lidového léčitelství je také v oficiální medicíně známý účinek sirupu nebo čaje z výhonků borovice. Pomáhá při kašli a bronchitidě tím, že zabíjí bakterie a uvolňuje hleny. Také záněty ledvin nebo močového měchýře byly již od 12. století léčeny tímto močopudným čajem. Doporučován je také čaj z čerstvých borových šišek. 20-50 g šišek se rozmělní ve vodě a svaří. Tři šálky denně zmírňují všechny potíže dýchacích cest, chřipku i choroby močového ústrojí. Kdo by také neznal pálenku zvanou borovička, která v rozumných dávkách může být také účinným lékem.

Borovicový olej v aromalampě dezinfikuje, posiluje a čistí vzduch. Borovicová silice přidaná do koupele povzbuzuje, posiluje a dodává energii. Při nachlazení či stresu se doporučuje nakapat do vany 5 kapek borovicové a 5 kapek citronové silice. Kdo by nemiloval omamnou vůni borovicového lesa. Stačí se posadit pod mohutnou sosnu a zhluboka dýchat. Ucítíte, jak se vám pročišťují plíce a zlepšuje okysličování. Podle keltského stromokruhu se lidé ve znamení borovice narodili mezi 24. srpnem a 8. zářím. Jsou údajně opatrní, předvídaví, prozíraví a pilní. Projevují stejný zájem o sebe jako o druhé a jsou to vyslovení praktici.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button