Nemoci a komplikaceZdravé tipy

Aby vám klíště nedělalo vrásky: Řešením je očkování

V posledních měsících se všude hovoří o očkování proti koronaviru, ale faktem je, že před letní sezónou rozhodně stojí za to nezapomínat i na jiné očkování, které je schopné vás ochránit před nepříjemnou nemocí. Na mysli máme samozřejmě klíšťovou encefalitidu, která patří v Evropě mezi nejnebezpečnější onemocnění mozku. Přitom je poměrně snadné se vůči ní chránit – a myslet bychom neměli jen na naše děti, ale především sami na sebe, protože pro dospělé a seniory je tato nemoc ještě nebezpečnější.

Pobyt v přírodě může být i nebezpečný

Je jasné, že do přírody všichni chodíme za odpočinkem a hledáme tam klid a pohodu. Bohužel právě z lesa nebo procházky venku si můžeme snadno přinést nehezkého společníka, který nás může nakazit vážnou chorobou. Právě klíšťata totiž mimo jiné přenáší klíšťovou encefalitidu, která může mít velmi vážné následky.

Jak ji můžeme chytnout?

Klíšťová encefalitida je virové onemocnění, které přenáší infikované klíště, jež se na vás při pobytu v přírodě přisaje. Na infikované klíště bohužel můžete narazit velmi snadno a prakticky kdekoliv po České republice. Nejčastěji se vyskytuje v lesích, na loukách, v zahradách, ale narazit na něj můžete i v městském parku a v posledních letech i na horách. V populaci klíšťat se průměrně vyskytuje asi 2–7 % infikovaných jedinců a nakazit vás mohou během několika hodin.

Očkování je nejlepší ochranou

Prevencí klíšťové encefalitidy je očkování, ovšem proočkovanost je u nás nízká – aplikovat vakcínu si u nás nechá jen asi 30 % lidí. Letošní očkování proti koronaviru navíc zájem o očkování pravděpodobně ještě sníží. Přitom samotná aplikace vakcíny proti koronaviru není překážkou pro to, abyste se nechali očkovat i proti klíšťové encefalititdě. Stačí si je jen naplánovat dávky tak, aby mezi vakcínami byly rozestupy alespoň 14 dní.

Očkování není hrazené pojišťovnou – a možná právě to je důvod nižšího zájmu veřejnosti. Ve skutečnosti ale většina pojišťoven poskytuje na očkování příspěvek, takže se vám vůbec nemusí tolik prodražit.

Proti klíšťové encefalitidě se očkuje po celý rok, i když zimní měsíce jsou pro to nejlepší. Klasicky se očkování aplikuje ve třech dávkách, kdy druhá vakcína se podává 1 až 3 měsíce po první, třetí pak po dalších 5 až 12 měsících. Je však nutné očkování pravidelně obnovovat, a to přibližně v intervalu 3-5 let. Očkování totiž není schopné zajistit celoživotní imunitu, množství protilátek časem klesá.

Klíšťová encefalitida může způsobit vážné problémy

Klíšťová encefalitida je onemocněním, které postihuje mozkové blány a mozek. Může mít lehký průběh, ale to rozhodně nebývá pravidlem, daleko častější bohužel bývají život ohrožující stavy a může skončit i smrtí.

Často navíc není nemoc včas diagnostikována, což ještě znesnadňuje její léčbu. První příznaky se mohou, ale také nemusí, objevit jeden až dva týdny od nákazy. Na první pohled spíše připomínají chřipku – typická je únava, bolest hlavy, teplota, bolest kloubů a nevolnost. Příznaky navíc často po několika dnech odezní a vy máte pocit, že jste se uzdravili a už vám nic nehrozí, opak je ale pravdou.

Jak nemoc správně odhalit?

Odhalit klíšťovou encefalitidu bývá obtížné. V první fázi ji většina lidí přechodí, navíc se dá snadno zaměnit za jiné potíže. Až v druhé fázi nemoci, kdy už jsou příznaky zřejmé, většinou dojde na krevní testy. Ty už umí určit nejen diagnózu, ale také stanovit stadium nemoci. Ve druhé fázi onemocnění dochází k tomu, že nemoc postihuje centrální nervový systém. Většinou vás vyřadí z běžného života a vyžaduje hospitalizaci. Časté bývají nepříjemné bolesti hlavy, horečka a světloplachost, poruchy spánku a paměti, zvracení.

Bohužel neexistuje přímo aplikovatelný lék, který by encefalitidu uměl vyléčit. Lékaři umí řešit pouze její příznaky a tlumí se případné otoky mozku. Pacienti po nemoci nadále bojují s únavou, nespavostí, depresemi, objevuje se také porucha řeči, potíže s pamětí, epilepsie nebo dokonce obrna končetin či obličeje. Trvalé následky se mohou vyskytovat až u 40 % dospělých.

Vyhněte se riziku přenosu nemoci

Kromě očkování je jedinou účinnou prevencí ochrana před samotnými klíšťaty, které nemoc přenáší. Riziko přisátí klíštěte lze omezit i používáním repelentů, nošením správného oblečení, a dokonce i vhodnou stravou. Klíšťata například dobře odpuzují přípravky s B-komplexem kvůli svému charakteristickému odéru.

Použití repelentu by mělo být samozřejmostí nejen při výletech do lesa, ale také pokud se chystáte na procházku v parku nebo na grilování na zahradě. Vždy si přečtěte, jak často je třeba repelent obnovovat, aby byl skutečně funkční.

ZDROJ: https://www.vakciny.net/document-view?id=744

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button