CvičeníPéče o tělo

Chcete začít s jógou? Jak se vyznat v jednotlivých typech?

Také všude okolo sebe slýcháte, jak je jóga skvělá, jak kdekomu pomohla udržet si kondici a vybudovat skvělou flexibilitu? Navíc prý pomáhá relaxovat a vypnout hlavu. Tak proč ji také nezkusit? Možná ale pak budete překvapeni, když zjistíte, že zdaleka není jen jedna jóga, ale naopak hned několik různých variant, které se vzájemně mohou poměrně značně lišit. Jak tedy vybrat tu ideální pro vás?

Jóga má svůj původ již ve starověku, ale postupem času se rozšířila po celém světě, prošla různými úpravami a modifikacemi, a díky tomu dnes známe hned několik druhů.

Proč začít dělat jógu?

Určitě znáte její fyzické i psychické benefity. Mezi nejpopulárnější a nejznámější výhody bezpochyby patří celková úleva od stresu, zajištění kvalitnějšího spánku, ale také vybudování správného držení těla.

Základy s hatha jógou 

Hatha je jakousi základnou, od které se pak dá odrazit dál. Tato jóga se soustředí především na relaxaci, podporuje meditační techniky a také pomalu a postupně pracuje s flexibilitou celého těla. Zaměřuje se hodně také na dechová cvičení a jednoduché pozice, které jsou pro začátečníky jako stvořené.

Na hot/bikram józe se pořádně zapotíte

Ačkoli se hot a bikram jóga částečně liší, princip je u obou stejný: cvičí se vždy v místnostech vyhřátých na cca 38–42 °C. Právě tyto vysoké teploty totiž bývají daleko efektivnější pro zlepšení flexibility. Samozřejmě ale platí, že tento typ jógy není vůbec ideální pro těhotné ženy nebo osoby trpící nízkým tlakem. Opatrně se musí postupovat s ohledem na pitný režim, aby nebyl organismus dehydratovaný, a také s ohledem na provádění jednotlivých pozic. Teplo totiž napomáhá flexibilitě, ale je tím pádem také snazší si nějaký sval natáhnout nebo si nějak ublížit. Ideální je tedy pro mírně pokročilé až profesionály, zejména pak ty, kteří mají rádi teplo a chtějí zapracovat hlavně na flexibilitě.

Dynamická power jóga 

Toto cvičení je oproti klasické józe rychlejší a dynamičtější. Klade se zde důraz na svižný tok jednotlivých pozic, a tím pádem spíše působí na fyzickou stránku, kdy se podporuje nejen nárůst flexibility, ale také síly. Stejně jako hatha patří mezi populární typy, které jsou v nabídce skoro každého fitness centra. Pokud chcete především zapracovat na své kondičce, je toto zcela ideální řešení. 

Flow s vinyasa jógou 

Vinyasa je mírně podobná power józe v tom smyslu, že je dynamičtější a preferuje rychlejší změnu pozic. Oproti power józe ale klade větší důraz na koordinaci přechodů s vaším dechem. Při správném provedení se tedy může skutečně jednat o velmi dobrý vytrvalostní i silový trénink. Zlepší se vám kondice, ale také podpoří celkový pocit relaxace a uvolnění.

Práce ve dvojici pomocí partnerské a acroyogy

Acro jóga se praktikuje ve dvojicích nebo skupinách a kombinuje v sobě prvky jógy a akrobacie. Díky tomu samozřejmě značně podporuje nárůst fyzické síly, ale pomáhá také budovat rovnováhu a zvyšovat schopnost koncentrace. Je samozřejmé, že společné cvičení s partnerem prohloubí nejen vaši fyzickou, ale také psychikou pohodu. Je vhodná spíše pro mírně pokročilejší páry, které si přejí větší fyzickou, a především psychickou harmonii. 

V kanceláři zkuste office jógu

Cvičit se dá skutečně všude! Tato kancelářská jóga pomáhá zvyšovat energetickou hladinu a podporuje svalovou úlevu, především v dolní části zad či ramenou. Jde vždy o velmi snadné pozice, které se dají snadno provádět přímo od stolu. Pomůže zejména začátečníkům, kteří mají sedavé zaměstnání a touží po uvolnění především v různých částech zad a ramen.

ZDROJ: https://www.livescience.com/7-types-of-yoga

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Cliff Booth ze služby Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button