Přírodní léčbaZdravé tipy

19 důvodů proč každá máma má kojit své dítě

To by opravdu nemělo být šokem, že příroda dala matkám přesně to, co jejich děti potřebují. Pokud ale ještě nejste úplně přesvědčeni, přečtěte si a zjistěte, proč je lepší mateřské mléko, než umělé.

1. Podporuje lásku

Kojení skutečně uvolňuje určité hormony v těle matky, což vytváří lásku mezi ní a jejím dítětem.

2. Ideální výživa

Ačkoliv označení na umělém mléku tvrdí, že obsahují všechny stejné živiny, a možná ještě víc, tak to prostě není pravda. Stejně jako naše dospělé tělo zpracovává a používá živiny z přírodních potravin lépe než vyráběných, tak u dětí to samé platí u mateřského mléka.

3. Přirozenost a stravitelnost

Vzhledem k tomu, že je přirozené a bylo určeno k tomu, aby ho konzumovaly kojenci, je mateřské mléko mnohem snadněji stravitelné než umělé. Neměli bychom také používat např. kravské nebo kozí, protože ty jsou určené a lépe stravitelné pro jejich mláďátka.

4. Snižuje riziko rakoviny prsu

Studie zveřejněná v roce 1994 v časopisu New England Journal of Medicine uvedla, že u každé ženy, která nekojila vůbec nebo která tak učinila po dobu tří měsíců nebo méně, by mohlo být jejich riziko rakoviny prsu vyšší. Kromě toho mají kojenecké dívky skutečně o 25% zvýšené riziko výskytu rakoviny prsu, pokud se krmí umělým mlékem, ve srovnání se svými vrstevníky, kteří byli kojeni.

5. Uspokojuje emocionální potřeby

Děti mají emocionální potřeby a kojení je jedinečným způsobem, jak jim je naplnit. Děti musí být objímány, aby se cítili v bezpečí, a to znamená, že při dospívání uspokojí emocionální potřeby. I když se potýkáte s kojením a potřebujete používat láhev, ujistěte se, že držíte své dítě blízko u sebe.

6. Snižuje riziko jiných nádorů

Kojení může také snížit riziko ženě rakoviny vaječníků a dělohy.

7. Pomáhá zmenšit dělohu

To je hlavní bonus pro maminku – kojení přenáší signály do dělohy, že je po práci, a může se vrátit zpět k tomu, co dělá před dětmi. Tím, že pomůžete rychleji zmenšit dělohu, kojení vám také pomůže rychle získat vaši postavu.

8. Pomáhá Pass Meconium

Děti se narodily s lepkavou látkou ve střevě nazývanou mekonium. Konzumace mateřského mléka pomáhá rychle a přirozeně přesouvat ji z jejich systémů.

9. Zlepšuje imunitní systém dítěte

Síla mateřského vlastního imunitního systému bude předána kojenci prostřednictvím kojení. Umělé nemůže poskytnout tuto výhodu vůbec.

10. Umělé mléko je spojeno s nižším I.Q.

18letá studie provedená na Novém Zélandu na 1000 dětech ukázala, že ti, kteří byli kojeni jako kojenci, měli vyšší inteligenci a byli úspěšnější u akademických pracovníků, než jejich vrstevníci, kteří se živili náhradami.

11. Pomáhá předcházet krvácení

Kojení vašeho dítěte stimuluje produkci oxytocinu, který vysílá signály k vypnutí krevních cév, které předtím krmily dítě placentou. Odesíláním těchto signálů k vypnutí oxytocinu pomáhá snížit riziko nadměrného krvácení po porodu.

12. Může snížit riziko SIDS

SIDS je strašidelné a většina rodičů udělá cokoli, aby snížili riziko. Několik studií ukazuje, že mezi umělým mlékem a zvýšeným rizikem SIDS může existovat korelace.

13. Může chránit vidění dítěte

Jedna studie provedená v Bangladéši ukázala, že kojení slouží jako ochrana nočního vidění u dětí. To je pravděpodobné, protože mateřské mléko poskytuje potřebné množství vitaminu A, aby zajistilo a chránilo zdravé vidění.

14. Chrání před Crohnovou chorobou

Vědci nejsou přesně přesvědčeni, proč, ale bylo provedeno několik studií, které ukazují vzájemnou souvislost mezi kojením a sníženým rizikem Crohnovy nemoci.

15. Spálíte kalorie

Kojení spálí až 500 kalorií denně, což znamená, že vám pomůže ztratit hmotnost po porodu mnohem rychleji.

16. Snižuje riziko infekcí v uších

Četné studie ukázaly, že u některých infekcí jsou infekce ucha 3-4 krát častější u skupin kojenců, které jsou výhradně krmené umělým mlékem.

17. Umělé mléko zvyšuje rizika diabetu typu I

Krmení buď umělého nebo kravského mléka může zvýšit riziko vzniku cukrovky typu I jako dítě.

18. Redukuje dětské alergie a astma

Kojení může zabránit astmatu a může také zabránit tomu, aby dítě mělo mnoho alergií. Stejně jako jíst místní, surový med pomáhá snižovat vaše vlastní alergie, tak konzumovat matčino mléko sníží riziko vzniku alergie.

19. Chrání děti před infekcemi

Kojení může chránit děti před mnoha infekcemi, včetně meningitidy a dokonce i infekcí dýchacích cest. Nejlepší je pokusit se o kojení pro co nejvíce ochrany před těmito infekcemi.

Konečná slova

Pokud to nestačí, poslední doporučení, že UNICEF, Světová zdravotnická organizace a Americká pediatrická akademie také doporučují kojení, protože lidské mléko poskytuje kojencům nejvíce živin. Nemluvě o tom, že mateřské mléko je také pohodlnější než umělé a nevyžaduje žádné míchání ani ohřívání.

Třešnička navrch? Je to zdarma! Pokud chcete kojit, ale máte potíže, poraďte se svým lékařem nebo laktační poradkyní. Existuje mnoho technik a nástrojů (jako je chránič bradavek), které mohou být použity k tomu, aby tento proces usnadnily a byly účinné jak pro matku, tak pro dítě.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button